Deel via

Waar en hoe wil je later wonen? Dat bepaal je liever vroeger dan later

October 2018
Oude bomen verplant je niet. Zo gaat het spreekwoord althans. Heb jij er al bij stilgestaan hoe en waar jij later wilt wonen? Als je zo lang mogelijk wilt blijven genieten, is dat een belangrijke beslissing die je maar beter niet uitstelt tot het te laat is. Maar wat is allemaal mogelijk? In het nieuwe dossier ‘Onder één dak’ lees je alles over populaire en minder populaire woonvormen voor senioren van vandaag.

Steeds ouder, maar nooit oud

We worden allemaal steeds ouder. De levensverwachting blijft gestaag groeien, waardoor het binnen een aantal jaren misschien wel doodnormaal geworden is om 100 verjaardagskaarsen uit te blazen. Volgens de Koning Boudewijnstichting kunnen veel mensen immers nu al rekenen op een extra 25 à 30 jaren in relatief goede gezondheid tegenover vroeger. Na je pensioen heb je dus allicht nog heel wat jaren te goed. Maar wat heb je aan zo’n hoge leeftijd als je levenskwaliteit in de omgekeerde richting evolueert?

Hoe beter je je voorbereidt op de oudere levensfase, hoe groter de kans dat je die goed en gelukkig beleeft.adrenaline-jumping-jumpsuit-39608Daarom gaan we met z’n allen op zoek naar manieren om zo lang mogelijk jong te blijven. We willen bezig blijven, hebben het druk druk druk, en we willen niet dat anderen ons oud vinden. Want oud is out. Niemand kijkt er nog van op als je na je pensioen een cursus Photoshop start, vertrekt naar zonniger oorden om een B&B te openen of een parachutesprong cadeau krijgt voor je verjaardag. Els Messelis verwoordt het mooi in haar boek 60 met een plus: ‘We willen allemaal dus wel ouder worden, maar willen het vooral niet zijn.’ Maar waarom zou je per se jonger willen zijn dan je bent, als je ook trots kan zijn op je leeftijd en de rugzak aan levenservaring die je met je meedraagt?

De toekomst

Bovendien is het belangrijk om niet uit het oog te verliezen dat veroudering nu eenmaal de normale gang van zaken is. Je kan er niet aan ontsnappen dat je gezicht rimpels begint te vertonen, dat bewegen soms wat stroef verloopt en dat je hoe langer hoe meer te maken krijgt met ouderdomskwaaltjes. Als je 20 bent, denk je vaak na over hoe je toekomst er zal uitzien. Maar ook als je de 50 gepasseerd bent, doe je er goed aan om op tijd te beginnen nadenken over de tientallen (!) jaren die je nog resten, zowel in goede als in minder goede gezondheid. Als je dat niet doet, loop je het risico dat keuzes voor jou gemaakt worden op het moment dat je dat misschien zelf niet meer kunt. Uit onderzoek blijkt immers dat hoe beter je je voorbereidt op je oudere levensfase, hoe groter de kans is dat je die goed en gelukkig beleeft. Daarom loont het de moeite om ruim op voorhand, voordat je gaan, staan en eventueel je denken belemmerd worden, je opties voor de toekomst te overwegen. Waar je zal wonen bijvoorbeeld.

Weinig mogelijkheden

Een van de prangendste problemen van de vergrijzing is gepaste huisvesting. Of liever: het gebrek daaraan. Veel senioren geven te kennen dat ze absoluut niet in een woonzorgcentrum willen terechtkomen, tenzij het door gezondheidsredenen echt niet anders kan. Zij verbinden zo’n centrum automatisch met de dood en dat is natuurlijk geen fijn vooruitzicht. Meer dan de helft van de 65-plussers in ons land gelooft zelfs niet dat het mogelijk is om gelukkig te zijn in een woonzorgcentrum*. Als alternatief is men begonnen met assistentiewoningen te bouwen. Ondertussen blijven die als paddenstoelen uit de grond schieten, terwijl de meerderheid van de flats gewoon leeg blijft staan. Dat hoorden we onlangs ook in het nieuws. Volgens Solidariteit voor het Gezin is amper 10 à 15 procent van de flats die door privé-ontwikkelaars gebouwd zijn, verhuurd omdat de kostprijs veel te hoog is. De gemiddelde Belg kan immers niet terugvallen op een royaal pensioen, gespekt met een flinke spaarrekening om dat makkelijker te financieren.

354.000 65-plussers wonen alleen in een te grote woning, terwijl jonge gezinnen steeds moeilijker een woning kunnen kopen.De overgrote meerderheid blijft dan ook liever thuis wonen in zijn of haar vertrouwde omgeving, ook al is die woning vaak niet aangepast aan de nieuwe noden die komen kijken bij een oudere leeftijd. Zulke aanpassingen, zoals een inloopdouche of bredere deuropeningen, kosten immers geld en energie. Niet iedereen kan daar ook zomaar over beslissen. Als je in een huurwoning of sociale woning woont, bijvoorbeeld, ben je afhankelijk van de wil van de eigenaar.

Alleen in te groot huis

housebuilding-1005491_640Daardoor wonen nu maar liefst 354.000 65-plussers alleen in een woning die veel te groot is voor één persoon en die meestal niet voorzien is op een verminderde mobiliteit, terwijl jonge gezinnen het steeds moeilijker krijgen een eigen woning te kopen. Geen wonder dat de overheid met de handen in het haar zit. Er zijn momenteel weinig of geen goede alternatieven. Ondertussen blijven de toegewijde thuisverplegers en -verpleegsters x-aantal keer de aarde rondrijden zodat wie dat wil, ook effectief langer thuis kan blijven wonen.

Ook in de politieke debatten wordt amper gesproken over hoe mensen het best anticiperen op een verminderde mobiliteit en een grotere zorgbehoefte. Veelal gaat het over mensen langer thuis laten wonen, terwijl op tijd verhuizen naar een aangepaste woning en woonomgeving, voordat die problemen de kop opsteken, hun algemene en latere levenskwaliteit ten goede komt.

Alleen is ook maar alleen, natuurlijk. Voor een deel van die alleenwonenden is de thuishulp bijna de enige vorm van sociaal contact. Eenzaamheid loert dan om de hoek, en dat kan nefast zijn voor je gezondheid.

Sommige senioren gaan zelf op zoek naar een andere, socialere woonvorm. Denk maar aan het verhaal dat enkele maanden geleden in De Standaard verscheen over drie alleenstaande senioren die gelukkig samenleven op een West-Vlaamse boerderij. Zij namen alvast het heft in eigen handen en zorgden zelf voor een nieuwe sociale kring. Of misschien ken jij iemand die aan kangoeroewonen doet? Waarschijnlijk zijn er nog heel wat oplossingen mogelijk die nu niet de vereiste ondersteuning krijgen. Waarom zou je bijvoorbeeld je woning niet delen met iemand anders?

Is jouw woonvorm ook bijzonder? Laat het ons weten op deze pagina. Misschien nemen we binnenkort contact op en lees je je verhaal in een volgende editie van SenNet Magazine.

DOSSIER: Onder één dak

icoon huisDe komende weken willen we in het dossier Onder één dak aandacht schenken aan populaire en minder populaire woonvormen voor senioren van vandaag. Daarvoor zijn wij op bezoek gegaan bij enkele van onze lezers die hun ervaringen wilden delen: onder andere ervaringen over wonen met boemerangkinderen, over kangoeroewonen, groepswonen, assistentieflats en woonzorgcentra komen aan bod. Uiterst interessante lectuur voor wie ook tijdig wilt nadenken over hoe hij of zij in de toekomst zal wonen.

Lees verder in het dossier Onder één dak:

Volgende week lees je wat boemerangwonen is en hoe buren elkaar kunnen helpen in het kader van de sociale deeleconomie.

 


*Dat blijkt uit een Europese enquête van Ipsos in opdracht van zorggroep Senior Living Group, waaraan 1.000 Belgische 65-plussers deelnamen. Bron: Het Nieuwsblad 

Auteur: Inneke De Corte

15 reacties

wolfje
Wij woonden ook in een huis met grote tuin die grotendeels een groenten tuin was. Eens de kinderen het huis uit waren werd het huis eigenlijk te groot en ook de tuin. Ondertussen werden wij ouder en kreeg ik last van hernia. Dus we verkochten het huis en kochten een appartementje aan. Daar leven we nu rustig en gezellig samen. Ik raad wel aan om uit te kijken naar welk appartement men trekt want de algemene onkosten kunnen soms sterk oplopen. Wij wonen op een klein schalig appartement er is dus geen lift ik heb nog een terras en een klein grasperk. Ja we wonen gelijkvloers. Weet dat eens er liften aanwezig zijn de kosten heel hoog kunnen oplopen. We beschikken ook over individuele verwarming. Wij betalen 50Euro per maand voor alle onderhoud. Het is een nieuwbouw van 2010. Goed geïsoleerd en zonwerend dubbele beglazing. We wonen er nu 5 jaar en we hebben het ons geen enkel moment beklaagd.
2/10/18 09:37 REAGEER
hoenderk
Ik woon alleen op het gelijkvloers van een herenhuis (1900) te Brussel met grote tuin en verhuur boven meestal 6 gemeubelde kamers en studio's .Ik ben nu 75 geworden en wil ophouden met het verhuren ( soms probleempjes ) maar TOCH op de (mijn) rez blijven wonen waar ik sinds 35 jaar woon !! .Ik zit dus klem en kan niet beslissen wat te doen . Ik zou op de rez kunnen blijven wonen en boven niet meer verhuren maar dat zou zonde zijn van alle investeringen boven.Hebt U een idee of een oplossing ??
3/10/18 13:27 REAGEER
hoenderk
Ik vergat in de vorige reactie (herenhuis Brussel) mezelf een naam te geven ,die is : Elsene .
3/10/18 13:30 REAGEER
hoenderk
Waar kan men de brochure of het boekje " Onder één dak " kopen .
3/10/18 13:32 REAGEER
RedactieSenNetMagazine
Beste Elsene,

Bedankt voor je interesse in 'Onder één dak'. Het dossier wordt elke week aangevuld op SeniorenNet en vi
5/10/18 10:21 REAGEER
RedactieSenNetMagazine
Beste Elsene,

Bedankt voor je interesse in 'Onder één dak'. Het dossier wordt elke week aangevuld op SeniorenNet en de nieuwe artikels komen telkens in onze nieuwsbrief SenNet Magazine. Er is (voorlopig nog) geen brochure of boekje voor handen. SeniorenNet en SenNet Magazine in de gaten houden, is de boodschap!

We zijn momenteel een project aan het uitwerken dat mogelijk een oplossing kan bieden voor uw probleem. Binnen enkele maanden zal u hier meer kunnen over lezen.
5/10/18 11:07 REAGEER
info_4421
Geachte,

Heeft u in overweging genomen om te verkopen op lijfrente? Bij de verkoop op lijfrente kan u er steeds voor kiezen het vruchtgebruik of een levenslang woonrecht te behouden. U kan dus levenslang gratis blijven wonen in uw eigen, vertrouwde leefomgeving.
Bij de verkoop ontvangt u een mooi voorschotkapitaal (boeket) en nadien een maandelijkse rente ter aanvulling van uw pensioen. Wij helpen u graag verder!
Neem gerust een kijkje op onze website www.leefrente.be of bel ons op 0475/57.57.51 voor een vrijblijvend gesprek.

Hugues de Saint Aubain | www.leefrente.be | info@leefrente.be


24/10/18 14:31 REAGEER
Josephine35
Inderdaad, ik heb mijn huis zo verkocht mar als het te groot word en je wilt ergens anders gaan wonen, moet je toch meer centjes hebben dan wat de rente je opbrengt. Je zit dus vast en kan het niet meer verkopen om ergens anders gezellig en kleiner te gaan wonen!
13/11/18 13:51 REAGEER
Josephine35
Ik begrijp het. Ik wil ook niet meer verhuren maar ik vroeg me af, indien ik hulp nodig heb, of ik mijn bovenverdieping niet zou kunnen gratis laten voor bv.> een verpleegster of iemand waarvan ik de hulp kan gebruiken. Is dat misschien ook geen oplossing voor U?
13/11/18 13:49 REAGEER
luc.en.lut
het is nu het moment om in Gent een sociale woning te gaan huren

wat heb je liefst je kan kiezen tussen onbewoonbaar,afgekeurde elektriciteit,schimmel op de muren dat alles voor een huishuur van 500 euro/maand.
Is dit ons belgenland is dit waar wij 50 jaar voor gewerkt hebben en belastingen voor betaalden.
Schamen al die politiekers zich niet die alle dagen onze brievenbus laten uitpuilen met hun dure fotoreclame voor de verkiezingen.
4/10/18 16:55 REAGEER
Christiane57
Ik ben weduwe met een zoon van 24. Volgend jaar schenk ik via de Notaris mijn huis aan mijn zoon maar we blijven er beiden wonen. Ik mag levenslang blijven wonen ( heb mijn eigen leefruimte) . Je kan bij de Notaris alles via jouw wensen laten opstellen.
Voor ons is dit een ideale oplossing.
4/10/18 22:04 REAGEER
Kris1950
Sinds 8 jaar hebben we onze grote woning verkocht en verruild voor een appartementje.
We hebben er nog geen moment spijt van gehad!
Wat we wel opmerken is









12/10/18 15:49 REAGEER
Josephine35
Ik hoor inderdaad meer en meer senioren hun huis verlaten voor een appartement en ze hebben er geen spijt van. Ben 83 en moet dus vlug een beslissing nemen!
13/11/18 13:53 REAGEER
Enna
Wij zijn een koppel jonge senioren van 61 en 59 jr.
Toen mijn schoonvader destijds aan 56 jaar kanker kreeg en wij jonge twintigers waren,werden we al heel jong met een zware,slepende ziekte en al wat dit met zich meebracht geconfronteerd.
Gelukkig woonden mijn schoonouders in een bungalow,alles plat dus.Dit verlichtte de zware taak van mijn mantelzorgende schoonmoeder én gaf veel comfort aan mijn zieke schoonvader.
25 jaar later,toen ons grote herenhuis was afbetaald startten we onmiddelijk met de aankoop van een groot appartement ( met lift in het gebouw).We pasten alles aan in functie van onze toekomstige mindermobiliteit ( inloopdouche,handgrepen,verhoogd toilet).
Halfweg onze vijftiger jaren,nog fit en gezond,verhuisden we naar ons zeer centraal gelegen appartement.
We kunnen alles in de stad met de fiets doen en de winkels liggen binnen handbereik.
Onze zoon,met zijn nieuw samengesteld gezin van 3 kinderen,kon ons grote huis kopen, onder de marktprijs.Een win win situatie dus.
De ziekte van mijn schoonvader opende ons de ogen,op jonge leefijd.
Nu zijn we heel gelukkkig in ons appartement en hoeven ons geen zorgen meer te maken voor onze 'oude dag'.Bovendien hebben we veel minder onderhoud/poetswerk ( veel meer ruimte dus voor leukere dingen) en worden de grote kosten aan het gebouw door alle mede-eigenaars gedeeld.We hopen er nog lang van te kunnen profiteren,van ons stadsappartement en hebben het ons nog geen minuut beklaagd.
25/10/19 17:02 REAGEER
Alfie
Leeftijd zegt niet, ik ben onlangs plots mijn partner verloren, hij was dertien jaar jonger dan mij, pas 56 geworden. We waren 22 jaar samen en nu zit ik hier in een huis leeg en iets te groot. Ik ben al een hele tijd aan het zoeken naar co-wonen dat moet toch bestaan dacht ik, tot ik dit tegenkwam en voor het stukje uit de standaard "drie alleenstaande senioren die gelukkig samenleven op een West-Vlaamse boerderij" Zoiets is een droom. Ik woon op de grens met Schoten en St-Job en ben dus heel bewust op zoek naar mensen die ook op deze manier willen wonen. Gelijk waar in Vlaanderen of ergens anders.
15/10/22 12:57 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels