Deel via

Vaccinaties voor senioren

Waarom vaccineren?
Dankzij vaccinatie kan ons lichaam zich beter beschermen tegen vreemde "aanvallers".

Een vaccin wordt samengesteld uit deeltjes van microben, uit gedode microben, of uit levende maar sterk afgezwakte microben. Van zodra deze microben ons lichaam trachten binnen te dringen, treden een aantal verdedigingsmechanismen in werking: het organisme maakt de antilichamen aan die nodig zijn om de "aanvallers" te doden.

Doordat het verzwakte microben of dode microben zijn, vormen zij geen gevaar voor ons om zelf ziek te worden. Maar omdat ons lichaam antistoffen heeft aangemaakt (die werken), blijft ons lichaam die 'formule' om de microben te doden 'onthouden'. Moest ons lichaam dus worden aangevallen door sterke microben, heeft ons lichaam onmiddellijk antistoffen klaar en kunnen de microben u niet ziek maken.

Sommige vaccinaties blijven een leven lang doeltreffend. Voor andere inentingen is een geregelde herhaling nodig.

Titel: Griep
  • Is een ziekte die wordt veroorzaakt door een virus, het influenzavirus. De wetenschappelijke benaming voor griep is dan ook influenza
  • Is niet hetzelfde als een stevige verkoudheid of andere 'griepachtige' aandoeningen
  • Is zeer besmettelijk: iedereen krijgt in de loop van zijn leven één of meerdere keren griep
  • Is een vervelende ziekte. Voor jonge, gezonde mensen houdt ze echter weinig risico's in
  • Kan wél gevaarlijk zijn voor zogenaamde "risicopersonen", vooral omwille van eventuele complicaties. Risicogroepen zijn senioren en chronische zieken met een verminderde weerstand.

Er bestaat een vaccin tegen griep.
Vaccineren is de beste manier om zich te beschermen tegen het Influenzavirus. Bij een griepepidemie biedt het vaccin bescherming aan 70% van de ingeënte mensen. Maar belangrijker is nog dat het ons behoedt voor gevaarlijke complicaties (die tot hospitalisatie en zelfs overlijden kunnen leiden).

De vaccinatie moet elk jaar opnieuw worden herhaald, tussen september en november.

Titel: de pneumokok
  • Is een bacterie die verantwoordelijk is voor heel wat ernstige infecties zoals longontsteking, meningitis (hersenvliesontsteking) of sepsis (veralgemeende infectie van het bloed)
  • In België maken jaarlijks ongeveer 20 000 mensen een ernstige pneumokokkeninfectie door, en gemiddeld 2000 mensen sterven eraan. Deze microbe maakt dus méér slachtoffers dan het wegverkeer.
  • In Belgie is naar schatting twee derde van de geïnfecteerde mensen ouder dan 50 jaar. Het risico op een ernstige pneumokokkeninfectie neemt toe met de leeftijd.
  • Antibiotica kunnen het merendeel van de pneumokokkeninfecties genezen, maar ze bieden geen remedie tegen overlijden tijdens de eerste ziektedagen. Bovendien ontwikkelen de pneumokokken steeds meer resistentie tegen de bestaande antibiotica.

Er bestaat een vaccin tegen pneumokokken.
Het beschermt 60 tot 70% van de ingeënte mensen tegen infectie; het is vooral een doeltreffend wapen tegen ernstige infecties (met vaak hospitalisatie en zelfs overlijden tot gevolg).

Het vaccin is aangewezen voor alle senioren.
Na 5 à 7 jaar kan een herhaling van de inentingen noodzakelijk zijn.

Titel: tetanus en difterie

Tetanus ("klem")

  • Is vaak een dodelijke ziekte: in ongeveer 6 op de 10 gevallen kent ze een fatale afloop. Het gif dat door de tetanusmicrobe wordt vrijgegeven, veroorzaakt hevige en langdurige krampen van de spieren, ook van de ademhalingsspieren
  • Elke wonde kan tetanus veroorzaken
  • Herhaal elke tien jaar.

Difterie

Hier ziet u een dokter die iemand aan het inenten is.
  • Is een ziekte die dodelijk kan zijn. Het toxine dat door de difteriemicrobe wordt vrijgegeven, kan onder meer het hart en de nieren aantasten
  • Men heeft vastgesteld dat er opnieuw epidemieën van difterie uitbreken, vooral in de ex-USSR.
  • Men weet dat heel wat mensen in België door difterie kunnen worden besmet, omdat het vaccin dat hen in de kinderjaren werd toegediend geen afdoende bescherming meer biedt.

Daarom wordt vaccinatie ook aanbevolen voor alle volwassenen, maar toch hoofdzakelijk senioren. Er bestaat een aangepast vaccin voor volwassenen dat zowel tegen tetanus als difterie beschermt.
Het wordt best om de tien jaar herhaald.

Bron: Vlaamse Gemeenschap, Omtrent Gezondheid, APB en Artsen Krant.

Poll

Wanneer dronk je voor het eerst alcohol?