Koffie blijft het langst warm in ... ?
-
Wil. - Lid geworden op: 15 nov 2005, 19:41
Blijft koffie, ingeschonken aan 90 graden, het langst warm in een dikke porseleinen kop of blijft hij langer warm in een heel dunne porseleinen kop?
Alle beïnvloedende factoren blijven vanzelfsprekend gelijk:
- de kopjes zijn in het begin beide op omgevingstemperatuur: 20 graden.
- de kopjes hebben exact dezelfde vorm en inhoud (20 cl - 5 kopjes uit 1 liter)
- de omgevingslucht wordt als stilstaand beschouwd (geen ventilatie, geen tocht)
- er wordt niet in de koffie geroerd
In overweging te nemen elementen:
- een heel dunne wand geeft snel zijn warmte door aan de omgevingslucht
- een heel dikke wand onttrekt onmiddellijk heel wat warmte aan de koffie. Zodra die wand en de koffie dezelfde temperatuur hebben aangenomen, geeft de dikke wand ook zijn warmte af aan de omgeving.
- misschien verloopt de temperatuurdaling niet rechtlijnig maar is er in het begin een groter temperatuurverlies bij één van beide en misschien verloopt het daarna omgekeerd?
Alle beïnvloedende factoren blijven vanzelfsprekend gelijk:
- de kopjes zijn in het begin beide op omgevingstemperatuur: 20 graden.
- de kopjes hebben exact dezelfde vorm en inhoud (20 cl - 5 kopjes uit 1 liter)
- de omgevingslucht wordt als stilstaand beschouwd (geen ventilatie, geen tocht)
- er wordt niet in de koffie geroerd
In overweging te nemen elementen:
- een heel dunne wand geeft snel zijn warmte door aan de omgevingslucht
- een heel dikke wand onttrekt onmiddellijk heel wat warmte aan de koffie. Zodra die wand en de koffie dezelfde temperatuur hebben aangenomen, geeft de dikke wand ook zijn warmte af aan de omgeving.
- misschien verloopt de temperatuurdaling niet rechtlijnig maar is er in het begin een groter temperatuurverlies bij één van beide en misschien verloopt het daarna omgekeerd?
-
Wil. - Lid geworden op: 15 nov 2005, 19:41
Je bedoelt: een dun en een dik kopje hebben elk de omgevingstemperatuur van 20 graden vóórdat je er koffie in giet? Daar ga ik mee akkoord.
Maar moet er dan in het dikke kopje niet veel meer massa (porselein) opgewarmd worden door de beperkte hoeveelheid hitte die in 20cl koffie zit, dan in het dunne kopje? Zou het gevolg daarvan niet zijn dat de koffie in het eerste kopje veel sneller naar een lage temperatuur zakt dan de koffie in het tweede kopje?
Maar moet er dan in het dikke kopje niet veel meer massa (porselein) opgewarmd worden door de beperkte hoeveelheid hitte die in 20cl koffie zit, dan in het dunne kopje? Zou het gevolg daarvan niet zijn dat de koffie in het eerste kopje veel sneller naar een lage temperatuur zakt dan de koffie in het tweede kopje?
-
E.T. - Lid geworden op: 11 nov 2008, 21:15
Dun kopje voelt heet aan = groot warmteverlies.
Dik en dus geïsoleerde tas voelt minder heet aan en heeft derhalve een kleiner warmteverlies, zeker op langere tijd.
Het beter voelen van de hitte wekt de indruk van de koffie in een dun kopje heter zou zijn
Dik en dus geïsoleerde tas voelt minder heet aan en heeft derhalve een kleiner warmteverlies, zeker op langere tijd.
Het beter voelen van de hitte wekt de indruk van de koffie in een dun kopje heter zou zijn
-
Wil. - Lid geworden op: 15 nov 2005, 19:41
Is de reden dat de dikke kop minder warm aanvoelt niet het bewijs dat de hete koffie die erin was gegoten, veel van zijn warmte is kwijtgeraakt aan de dikke wand zodat de bereikte evenwichtstemperatuur (en dat is wat je voelt aan de buitenkant van die kop) daardoor heel wat lager ligt? D.w.z. dat de koffie die erin zit ook kouder is dan de koffie in die dunne tas?
-
Hobo - Lid geworden op: 05 mar 2019, 06:40
-
MichelN - Lid geworden op: 16 nov 2008, 17:44
- Locatie: Groot-Leuven
-
Hobo - Lid geworden op: 05 mar 2019, 06:40
Goh, de vooruitgang staat echt niet stil! [/quote]
Oeps....weer vergeten dat men JOUW toelating moet hebben,
om iets op sennet te schrijven.