Koffie blijft het langst warm in ... ?

Hier kan je met elkaar discussiëren of vragen stellen over (exacte) wetenschappen en techniek.

Hobo
Lid geworden op: 05 mar 2019, 06:40

14 sep 2022, 16:46

Wil. schreef:
14 sep 2022, 10:39
Dat is algemeen gekend.

Maar dat was echt niet waarover het hier ging: een kopje met dikke wand of eentje met dunne wand: in welk van beide koelt de koffie het snelst af?
Een MOK is een stevige kop.
Met 'n tamelijk dikke wand.
Vermoedelijk zal dan wel de drank erin langer warm blijven...

Wil.
Lid geworden op: 15 nov 2005, 19:41

14 sep 2022, 16:54

Hierboven zijn daarover al een paar bedenkingen naar voor gebracht.

Is dat idee van de mok "een gevoel" of zit daar meer achter?

Je zou dan die mok moeten vergelijken met een andere even grote beker met een dunne wand. Vanzelfsprekend is het zo dat een hele koffiepot langer warm blijft dan één enkele kop (dun of dik), en een mok ook langer dan een klein dun kopje, maar dat is niet de probleemstelling.

E.T.
Lid geworden op: 11 nov 2008, 21:15

14 sep 2022, 17:04

Voor ik aan een proefopstelling begin moet eerst duidelijk worden wat ´langer´ warm is en/of hoeveel de temperaruur maximaal mag/moet droppen.

Wil.
Lid geworden op: 15 nov 2005, 19:41

14 sep 2022, 21:58

Ik stel voor dat je de koffie (of kokend water) in dat dikke kopje giet en dan meet wat de temperatuur van de koffie is na 30 seconden, na 1 minuut, na 2 minuten.

Daarna doe je hetzelfde met een dun kopje.
Geef ook duidelijk aan waarmee je de meting doet. Een digitale keukenthermometer is zeer geschikt.

Let er wel op dat beide kopjes dezelfde kamertemperatuur hebben, dat ze (bijna) identiek zijn qua grootte en dat je dezelfde hoeveelheid vloeistof in elk kopje giet. Er moet wel degelijk een merkelijk verschil zijn qua dikte van die twee kopjes.

E.T.
Lid geworden op: 11 nov 2008, 21:15

15 sep 2022, 00:02

Dat is de methode die je beschrijft, ik ben eerder opzoek naar grenswaarden ...

Is bv. een verschil van 0,1 graad na 1 minuut al een ´bewijs´ in een bepaalde richting?

Wil.
Lid geworden op: 15 nov 2005, 19:41

15 sep 2022, 00:14

De grenswaarden? Die ken ik niet.
Ik ben het topic begonnen met de vraagstelling en dit n.a.v. een discussie die we hadden rond ... de koffietafel en wel hier. Die locatie is u misschien niet onbekend?

Wat er uit de metingen komt zal mogelijk bewijzen in welke richting het gaat. Aangezien mensen me zeggen dat de koffie in de ene kop veel langer warm blijft dan in de andere, zal het verschil ook wel duidelijk merkbaar zijn, vermoed ik.

Persoonlijk vind ik 0,1 graad na 1 minuut te weinig om van verschil te kunnen spreken. Maar ik denk dat het eerder in de richting van 3 of 4 graden zal gaan.

Hobo
Lid geworden op: 05 mar 2019, 06:40

15 sep 2022, 10:34

Mijn moeder zaliger kieperde (te) veel melk in haar koffie...
om zich niet te verbranden bij het drinken de héte koffie... :!:

Bij een eenzaam moederke (88 jaar) dat ik regelmatig bezoek,
staat haar koffie in een thermoskan, maar hoe meer lucht erin komt hoe meer "afkoeling".

Tenslotte vraag ik me af, of die "Caffè Latté" heel hot dan wel lauw gedronken wordt...

SORRY als dit Off-Topic is. :?

Ps.: Als fervente THEE-liefhebber haast ik me weg...

E.T.
Lid geworden op: 11 nov 2008, 21:15

15 sep 2022, 10:45

Ook T-drinkers hebben vaak een voorkeur voor een glas of tas. Niet alleen omdat het ene beter smaakt dan het andere maar ook omwille van de temperatuur ...

MichelN
Lid geworden op: 16 nov 2008, 17:44
Locatie: Groot-Leuven

15 sep 2022, 11:32

Wil. schreef:
14 sep 2022, 16:54
Hierboven zijn daarover al een paar bedenkingen naar voor gebracht.

Is dat idee van de mok "een gevoel" of zit daar meer achter?
Heere Heeresma heeft er zelfs een boek over geschreven!
"Les socialistes aiment tellement les pauvres qu'ils en fabriquent" (Jacques Godfrain)

Wil.
Lid geworden op: 15 nov 2005, 19:41

15 sep 2022, 11:44

Om meer zekerheid te bereiken, heb ik zelf een test gedaan.

Ik heb een dikke kop (uit steen) genomen en een heel fijne, porseleinen kop. De inhoud van beide was gelijk.

Daarin heb ik kokend water gegoten en dan met een digitale keukenthermometer gemeten na 30 seconden, na 1 minuut en na 2 minuten.

De resultaten:

Afbeelding

Zoals je ziet is er een behoorlijk temperatuurverschil. In de dikke kop daalt de temperatuur veel sneller dan in de dunne.
Het grote verschil, naast de dikte, is het materiaal: steen tegenover porselein. Ik denk dat de verschillen gelijkaardig zouden zijn indien beide kopjes uit hetzelfde materiaal zouden gemaakt zijn, maar dat kon ik niet testen.
Laatst gewijzigd door Wil. op 15 sep 2022, 12:35, 1 keer totaal gewijzigd.

MichelN
Lid geworden op: 16 nov 2008, 17:44
Locatie: Groot-Leuven

15 sep 2022, 12:27

Wil. schreef:
15 sep 2022, 11:44
Om meer zekerheid te bereiken, heb ik zelf een test gedaan.
Ik heb een dikke kop (uit steen) genomen en een heel fijne, porseleinen kop. De inhoud van beide was gelijk.
Daarin heb ik kokend water gegoten en dan met een digitale keukenthermometer gemeten na 30 seconden, na 1 minuut en na 2 minuten.
Goh, de wetenschap staat met een simpel keukentestje meteen twintig jaar verder!
"Les socialistes aiment tellement les pauvres qu'ils en fabriquent" (Jacques Godfrain)

Wil.
Lid geworden op: 15 nov 2005, 19:41

15 sep 2022, 12:35

Een eureka-moment ontstaat soms door een kleinigheid. :)

E.T.
Lid geworden op: 11 nov 2008, 21:15

15 sep 2022, 14:14

  • 70,9 of 76,5 is dat verschil met de lippen te voelen?
  • merk ook op dat het dunne kopje blijkbaar sneller warmte verlies, terwijl de afkoeling van de mok gelijkmatiger is
  • als ik twee geschikte koppen vind zal ik mijn bevindingen hier publiceren ;-)

Wil.
Lid geworden op: 15 nov 2005, 19:41

15 sep 2022, 14:25

Na 2 minuten is er 6,9 graden warmteverlies in het dikke kopje en 6 graden verlies in het dunne, en dan bedoel ik ná de eerste 30 seconden. Het is dus niet het dunne kopje dat het snelst warmte verliest maar het dikke. Als je rekent vanaf het ingieten (100 graden), dan is het verschil nog groter: een verschil van 5,6 graden tussen beide kopjes.


De eerste 30 seconden is de temperatuurval het grootst en dan vooral in de dikke kop. Dat is in overeenstemming met de redenering dat een groot deel van de warmte verdwijnt in de grotere massa van het dikke kopje dat moet opgewarmd worden, terwijl het opwarmen van het materiaal al héél snel een einde neemt in de dunne kop. De evenwicht temperatuur wordt daar al vlug bereikt.


Of het verschil met de lippen te voelen is, weet ik niet, maar ik zou het niet proberen want je gaat je lippen verbranden aan een vloeistof van 71 graden.

E.T.
Lid geworden op: 11 nov 2008, 21:15

15 sep 2022, 16:18

De diameter van de koppen is van doorslaggevend belang!