Latex-ballon

Hier kan je met elkaar discussiëren of vragen stellen over (exacte) wetenschappen en techniek.

superbock
Lid geworden op: 03 mei 2024, 15:26

13 mei 2024, 18:39

Denkvraagje over de latex-ballon - je weet wel - de soepele ballon die we met de mond kunnen opblazen tot een volume naar goeddunken. Wanneer de ballon niet is opgeblazen is het een slap plastieken vodje. De luchtdruk in de ballon is dezelfde als de luchtdruk buiten de ballon. Eens de ballon wordt opgeblazen neemt hij in volume toe. Wanneer we stoppen met blazen, heeft de ballon een zeker volume gekregen dat niet direct krimpt of uitzet. Het besluit zou dus kunnen zijn dat de druk in de ballon alweer dezelfde is als de druk buiten de ballon. Maar dat klinkt niet logisch. Is de druk in de ballon dezelfde als de druk erbuiten ? Is er een drukverschil en waar is die voor nodig ?

Wil.
Lid geworden op: 15 nov 2005, 19:41

13 mei 2024, 20:31

Natuurlijk is de druk binnenin groter dan erbuiten. Die druk is nodig om de ballon tot een bepaalde grootte op te blazen. Daarvoor moet men de weerstand tegen de uitrekking van het latexmateriaal overwinnen.


We doen hetzelfde met de band van een auto: die wordt opgeblazen tot bv. 2,5 of 3 kg druk binnenin. Door die druk zet het materiaal (weliswaar minimaal) uit. Met een metertje kun je de druk binnen deze "ballon" aflezen.

superbock
Lid geworden op: 03 mei 2024, 15:26

14 mei 2024, 12:40

Uw antwoord klopt Wil.
De druk in de latex-ballon is ietsjes groter dan erbuiten omdat er in de ballon een extra druk nodig is om de latex uit te rekken. Ten aanzien van fiets- en autobanden wordt de uitrekking van de binnenband inderdaad beperkt door de starre buitenband die niet vrijelijk kan toenemen in volume. De lucht die men er bijpompt wordt dan niet meer gebruikt om het volume van de band (=uitrekking) te doen toenemen maar om de inwendige druk te verhogen en de band hard te maken.