Waar vandaan: Wonen & Zorg > Veilig (t)huis > 4. De eetkamer
4. De eetkamer
De meubelen in de eetkamer vormen qua veiligheid niet onmiddellijk een probleem. Een bergkast, een tafel en stoelen, en dan heb je wel zowat alles. Toch zijn er nog een aantal belangrijke punten:
De ladenkast
Iedere lade onmiddellijk weer sluiten nadat je er iets hebt uitgenomen
of ingelegd, is een goede gewoonte. Leer het ook kinderen aan. Dat bespaart
volwassenen én kinderen heel wat blauwe plekken. Sluit bovendien
de laden waar gevaarlijke voorwerpen inliggen, zoals messen, lucifers,
enz. goed af, zodat kinderen ze niet kunnen openen.
De eettafel
Zolang de kinderen nog klein zijn, gebruik je beter losse matjes om
bord en bestek op te leggen in plaats van een tafellaken. Als een kind
zich optrekt aan een tafellaken kan het van alles over zich heen krijgen.
Gebruik je toch liever een tafellaken, maak het dan vast met klemmen,
zodat het niet gemakkelijk verschuift. Koffie- en theepotten zet je
altijd midden op de tafel. Kaarsen op tafel verhogen de gezelligheid.
Hou wel rekening met mogelijk ontvlambaar materiaal aan de lamp boven
de tafel. En laat brandende kaarsen nooit alleen. Een ongeluk schuilt
soms in een klein hoekje.
De baby- en peuterstoel
Een brede basis zorgt voor de stabiliteit van de stoel. Een veilige
baby- en peuterstoel is voorzien van een tussenbeenstuk en voetsteuntje
en heeft gordels om de baby of peuter vast te maken. De stoel heeft
geen scherpe hoeken en kanten. Het afwasbaar zitje, waarvan het kussen
gemakkelijk te onderhouden is, moet eenvoudig te verwijderen zijn. De
scharnieren zijn voldoende afgeschermd.
Fondue of gourmet
Een avondje fondue of gourmet is voor kinderen, maar evenzeer voor volwassenen
steeds weer een feest. Toch is de kans op een ongeluk met (ernstige)
brandwonden tot gevolg vrij groot. Zeker wanneer de fondue of gourmet
op brandspiritus werkt. Brandspiritus is immers licht ontvlambaar en
giftig. Alternatieven, zoals vaste aanmaakblokjes, zijn een stuk veiliger.
Gebruik je toch aanmaakvloeistof, vul dan het potje bij als het afgekoeld
is. Zorg voor isolerende handschoenen, een branddeken (of brandblusapparaat)
in de buurt van de tafel. Bij een vleesfondue moet het vlees droog zijn.
Water op hete olie veroorzaakt immers brand. Interessant om weten: brandwonden
spoel je best een tiental minuten met koud water. Smeer nooit boter
of margarine op brandwonden. En pas op met zalven. Ze zijn niet altijd
heilzaam. Dek brandwonden steriel af.
Bron: Provinciaal Veiligheidsinstituut Antwerpen