Waar vandaan: Wonen & Zorg > Veilig (t)huis > 4. De eetkamer

4. De eetkamer

De meubelen in de eetkamer vormen qua veiligheid niet onmiddellijk een probleem. Een bergkast, een tafel en stoelen, en dan heb je wel zowat alles. Toch zijn er nog een aantal belangrijke punten:

De ladenkast
Iedere lade onmiddellijk weer sluiten nadat je er iets hebt uitgenomen of ingelegd, is een goede gewoonte. Leer het ook kinderen aan. Dat bespaart volwassenen én kinderen heel wat blauwe plekken. Sluit bovendien de laden waar gevaarlijke voorwerpen inliggen, zoals messen, lucifers, enz. goed af, zodat kinderen ze niet kunnen openen.

De eettafel
Zolang de kinderen nog klein zijn, gebruik je beter losse matjes om bord en bestek op te leggen in plaats van een tafellaken. Als een kind zich optrekt aan een tafellaken kan het van alles over zich heen krijgen. Gebruik je toch liever een tafellaken, maak het dan vast met klemmen, zodat het niet gemakkelijk verschuift. Koffie- en theepotten zet je altijd midden op de tafel. Kaarsen op tafel verhogen de gezelligheid. Hou wel rekening met mogelijk ontvlambaar materiaal aan de lamp boven de tafel. En laat brandende kaarsen nooit alleen. Een ongeluk schuilt soms in een klein hoekje.

De baby- en peuterstoel
Een brede basis zorgt voor de stabiliteit van de stoel. Een veilige baby- en peuterstoel is voorzien van een tussenbeenstuk en voetsteuntje en heeft gordels om de baby of peuter vast te maken. De stoel heeft geen scherpe hoeken en kanten. Het afwasbaar zitje, waarvan het kussen gemakkelijk te onderhouden is, moet eenvoudig te verwijderen zijn. De scharnieren zijn voldoende afgeschermd.

Fondue of gourmet
Een avondje fondue of gourmet is voor kinderen, maar evenzeer voor volwassenen steeds weer een feest. Toch is de kans op een ongeluk met (ernstige) brandwonden tot gevolg vrij groot. Zeker wanneer de fondue of gourmet op brandspiritus werkt. Brandspiritus is immers licht ontvlambaar en giftig. Alternatieven, zoals vaste aanmaakblokjes, zijn een stuk veiliger. Gebruik je toch aanmaakvloeistof, vul dan het potje bij als het afgekoeld is. Zorg voor isolerende handschoenen, een branddeken (of brandblusapparaat) in de buurt van de tafel. Bij een vleesfondue moet het vlees droog zijn. Water op hete olie veroorzaakt immers brand. Interessant om weten: brandwonden spoel je best een tiental minuten met koud water. Smeer nooit boter of margarine op brandwonden. En pas op met zalven. Ze zijn niet altijd heilzaam. Dek brandwonden steriel af.

Bron: Provinciaal Veiligheidsinstituut Antwerpen