Waar vandaan: Wonen & Zorg > Veilig (t)huis > 7. De badkamer

7. De badkamer

Verbrandingsgevaar in de badkamer
Warm-waterkranen kunnen bij het aanraken brandwonden veroorzaken. Gebruik thermostatische kranen. Deze regelen het debiet en de gewenste temperatuur. De installatie van een thermostatische kraan is echter niet altijd mogelijk. Het verwarmingssysteem bepaalt dit in grote mate. Vooral van toepassing voor kinderen: laat ze nog niet in het bad zitten terwijl het water loopt. En pas op als ze in het bad stappen: handen zijn hogere temperaturen gewoon, de rest van het lichaam niet. Begin daarom eerst met koud water en vul daarna bij met warm water.

Elektrocutie gevaar in de badkamer
Bij contactdozen kan elektrocutie ontstaan door contact met natte handen. Laat spatwaterdichte contactdozen met aarding installeren. Bovendien mogen deze zich niet in de onmiddellijke omgeving van het bad bevinden. Breng ze aan op ongeveer één meter van het bad. Gebruik nooit elektrische apparaten in en rond het bad. Dat verhoogt alleen maar het elektrocutiegevaar. Loop ook nooit met blote voeten over een vochtige vloer, wanneer je een elektrisch toestel, zoals een haardroger of scheerapparaat, gebruikt.

Brandgevaar
In de badkamer worden vaak verplaatsbare bijverwarmingstoestellen zonder schoorsteenaansluiting gebruikt. Dit betekent dat de verbrandingsgassen in de kamer vrijkomen. Bovendien verbruiken deze toestellen ook zuurstof uit de kamer. Het risico op koolstofmonoxyde - vergiftiging wordt zo vrij groot. Gebruik deze toestellen dan ook enkel als bijverwarming en laat ze slechts een korte tijd branden. Gulden regel daarbij: na één uur branden - zeker in een kamer van max. 30 ml - zet je het toestel af en laatje de kamer grondig verluchten. Voldoende aanvoer van lucht en afvoer van verbrandingsgassen is dus noodzakelijk, niet alleen voor de verwarmingstoestellen maar ook voor de gasboiler. Een verluchtingsrooster aangebracht in de deur of in de muur vormt vaak de oplossing.
Een 5-liter gasgeiser laat je maximum tien minuten per half uur branden en gebruik je enkel voor de gootsteen of de wastafel. Zo'n geiser heeft meestal geen schoorsteen. Toch is dat wel aangewezen. Voor de douche gebruik je minimum een tien liter toestel waarbij een schoorsteen verplicht is. Voor het bad is een 13-16 liter toestel aan te raden.

Het bad
Jaarlijks glijden honderden mensen in de badkamer en in het bad uit,
al dan niet met ernstige gevolgen. In iedere badkamer hoort dan ook een badmat. Het is niet alleen aangenamer om na een bad op een mat te stappen in plaats van op koude tegels, het is ook heel wat veiliger. Veiligheidshalve zijn het bad en de douche uit slipwerend materiaal vervaardigd of ligt er een antislipmat in. Dergelijke antislipstroken kan je in elke doe-het-zelf-winkel kopen. Zorg eveneens voor voldoende handgrepen. Deze bieden steun bij het gaan zitten en rechtstaan in het bad of de douche, of bij evenwichtsverlies. Bij het baden van kinderen neem je extra maatregelen in acht: laat kinderen nooit alleen in bad. Er zijn slechts een paar centimeter water nodig om te verdrinken. En als kinderen gaan spelen met de kraan - en welk kind doet dat niet graag - kunnen ze heet water over zich heen krijgen en brandwonden oplopen.
Laat een kind ook nooit alleen het bad vullen.
Kinderen kunnen wel alleen onder de douche als de kranen zo hoog zijn aangebracht dat ze er onmogelijk aan kunnen draaien, en als de stop uit de douchevloer verwijderd is zodat er geen water kan blijven staan.

Verzorgingsproducten
Schaartjes, scheermesjes, spuitbussen met haarlak, nagellak of disolvant, die voor ten minste driekwart uit aceton bestaan, en allerlei cosmeticaproducten lijken voor kinderen opwindend speelgoed.
Deze producten zijn echter ontzettend gevaarlijk als je er niet op de juiste manier mee omgaat. Staat je dochtertje of zoontje naast je wanneer je één van die producten gebruikt, doe dat dan overdreven voorzichtig. Zo leren ook zij er voorzichtig mee omspringen. En leg hen de gevaren uit. Laat in gebruik zijnde scheermesjes niet los op de wastafel liggen. Doe deze na het reinigen meteen weer in het scheerapparaat. Cosmetica veroorzaakt soms jeuk, huiduitslag, irritaties van slijmvliezen en lippen, oogontstekingen. Stop in dat geval meteen met het gebruik van het product. Sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde producten. Raadpleeg bij dergelijke problemen je huisarts of een huidspecialist.

Geneesmiddelen
Laat nooit geneesmiddelen rondslingeren. Kijk bij gebruik van een geneesmiddel steeds na welke de aangewezen dosis is voor volwassenen en voor kinderen. En hou de vervaldatum in het oog. Vervallen geneesmiddelen breng je terug naar de apotheker.
Het medicijnenkastje kan je afsluiten en dat moet je ook doen, zeker als er kinderen in huis zijn of regelmatig op bezoek komen. Kleine kinderen kunnen niet aan de sleutel. Zorg wel dat je zelf snel het sleuteltje terugvindt als je in het medicijnenkastje moet zijn.
Het kastje hangt op een goede hoogte: hoog genoeg om buiten het bereik van kinderen te hangen en laag genoeg om er zonder klimmen zelf bij te kunnen.
Het medicijnenkastje hang je best niet in de badkamer. Medicijnen moeten meestal droog en koel bewaard worden. In de badkamer is het te warm en te vochtig.

 

Bron: Provinciaal Veiligheidsinstituut Antwerpen