12.5 Bijzonder Solidariteitsfonds

Het Bijzonder Solidariteitsfonds van het RIZIV komt tussen bij duur en levensnoodzakelijk materiaal dat niet in de nomenclatuur is opgenomen. Er bestaat geen lijst van wat daar wel of niet onder verstaan wordt. Dit kan erg verschillen naargelang de situatie. Wanneer de zorgbehoevende persoon bijvoorbeeld volledig op sondevoeding is aangewezen en dus geen gewone voeding kan gebruiken, kan hiervoor een aanvraag worden ingediend. Sondevoeding is namelijk duur, levensnoodzakelijk en niet in de nomenclatuur opgenomen. Wie echter sondevoeding supplementair gebruikt naast gewone voeding, komt niet in aanmerking. Bepaalde katheters komen bijvoorbeeld ook in aanmerking. Elk dossier wordt afzonderlijk beoordeeld.

Om een terugbetaling van levensnoodzakelijk materiaal aan te vragen moet u bij de medisch adviseur een dossier indienen met :

  • een verslag van de huisarts, dat aantoont dat het materiaal waarvoor u een terugbetaling aanvraagt levensnoodzakelijk is;
  • een verklaring op erewoord bij voorkeur van de patiënt zelf dat op geen enkele andere manier een tussenkomst verkregen werd voor het levensnoodzakelijk materiaal;
  • facturen van uw kosten.

De tussenkomst van het Bijzonder Solidariteitsfonds beperkt zich echter niet tot levensnoodzakelijk materiaal. Onder bepaalde voorwaarden voorziet het immers een tegemoetkoming voor uitzonderlijke medische prestaties, alsook voor uitzonderlijke geneesmiddelen die niet in de nomenclatuur of in de lijst van terugbetaalbare specialiteiten zijn opgenomen, maar niet per sé levensnoodzakelijk zijn. Het Fonds kan onder bepaalde voorwaarden ook voorzien in een tegemoetkoming in de opleg- en bijkomende reis- en verblijfskosten in geval van behandeling in het buitenland.

Het dossier komt bij een werkgroep van het RIZIV terecht die elk dossier afzonderlijk bestudeert. Vaak moet men maanden, soms zelfs een jaar wachten op een beslissing. Vraag regelmatig de stand van uw dossier op. Normaal gezien worden de facturen volledig terugbetaald, met een maximum van ongeveer 173.52 euro per maand. Wordt u afgewezen en gaat u hiermee niet akkoord, dan kan u tegen de beslissing in beroep gaan.

Elk jaar opnieuw wordt beslist over het budget dat het Bijzonder Solidariteitsfonds ter beschikking krijgt. Dit houdt in dat haar financiële mogelijkheden van jaar tot jaar kunnen verschillen, wat een weerslag kan hebben op de grootte van het terugbetaalde bedrag.

Bron: Werkgroep thuisverzorgers vzw