8.1 Hulpmiddelen zijn nuttig

Aangepast materiaal in huis hebben is niet alleen belangrijk voor de zorgbehoevende persoon, maar ook voor de thuisverzorger, die er zijn taken aanzienlijk mee kan verlichten. U doet er goed aan om het beste materiaal te zoeken en te gebruiken.

  • Wat bestaat er allemaal ?
    1. Ziekenkamermeubilair: eettafels, zelfoprichters, rust- en relaxzetels, bedliften, verpleegbedden, toiletstoelen, ...
    2. Hulpmiddelen om de mobiliteit te verhogen of om terug te leren lopen: loophulpen, krukken, pedalo's, hometrainers, rolwagens, ...
    3. Materiaal om doorligwonden te voorkomen en genezen: water-, lucht- en gelkussens, hielbeschermers, schapenvachten, moussematrassen, gewone kussens, speciale huidklevers ...
    4. Verzorgings- en incontinentiemateriaal: wegwerpluiers, onderleggers, huidverzorgende lotion, ...
    5. Verder ook nog steun- en spataderkousen, latex handschoenen, kompressen, kleefpleisters, elastische verbanden, toiletverhoog, aangepast eetgerei, ...
    6. Communicatiemiddelen: computer, doventelefoon, antwoordapparaat, ...
    7. Personenalarmsystemen, enzovoort.
  • Handige tips.

    Thuiszorg is duur. Naast de vele medische uitgaven besteden thuisverzorgers vaak een fortuin aan verzorgingsmateriaal. Voor vele problemen kan u echter een goedkope en even kwaliteitsvolle oplossing vinden. Een dosis creativiteit en handigheid komt dus van pas! Zo kan u een aantal gebruiksvoorwerpen evengoed zelf maken, bijvoorbeeld wieltjes onder een zetel zetten zodat hij gemakkelijk verplaatsbaar is.

    De volgende tips brengen u wellicht op ideëen, zodat u kosten kan besparen:
    • Vraag uw dokter aandacht te besteden aan de kostprijs wanneer hij voorschrijft. Eenzelfde product kan bijvoorbeeld goedkoper zijn wanneer het gekocht wordt in duoverpakking of wanneer een magistrale bereiding i.p.v. een farmaceutische bereiding mogelijk is.
    • Gewone voeding die fijngemalen is, kan vaak de dure sondevoeding vervangen. Er zijn goede mixers in de handel.
    • I.p.v. sondes dagelijks te vernieuwen kan u ze in een ontsmettende vloeistof onderdompelen, zodat ze opnieuw kunnen worden gebruikt.
    • Als u steriele gaasjes gebruikt, bekijk dan of 'steriliteit' een absolute noodzaak is; misschien is gewoon en goedkoper verbandmateriaal even goed.
    • Steriele gaasjes hebben verschillende maasgroottes en ook vaak verschillende prijzen.
    • Wegwerpluiers kopen in grootverpakking, bijvoorbeeld rechtstreeks bij de fabrikant, is goedkoper.
    • Heel wat hulpmiddelen of onderdelen ervan kan u tweedehands kopen, bijvoorbeeld via tijdschriften van liga's en verenigingen.

Bron: Werkgroep thuisverzorgers vzw