5.2 Waarover dienen afspraken te worden gemaakt ?

Opdat de thuiszorg zo goed mogelijk zou verlopen, is het belangrijk dat alle verschillende aspecten in de thuiszorg nauwkeurig in het oog worden gehouden.

Op de eerste plaats dienen afspraken te worden gemaakt over de zorgbehoevende persoon zelf. Wat houdt de verzorging juist in ? Hoeveel hulp is daarvoor nodig en hoe kan die het best georganiseerd worden ?

Met alle goede bedoelingen die we hebben voor de zorgbehoevende persoon mogen we echter niet uit het oog verliezen dat zijn zorgbehoevendheid maar één deel uitmaakt van zijn leven, dat de zorgbehoevende persoon een individu is met eigen behoeften, verlangens en noden die veel verder strekken dan alleen maar 'goed verzorgd worden'. Er dienen dus afspraken gemaakt te worden opdat de zorgbehoevende persoon zich in geen enkel opzicht beknot zou voelen: heeft hij voldoende ruimte voor eigen hobby's en interesses, om eigen vrienden te ontvangen, heeft hij voldoende ruimte om zichzelf te zijn ? En hoe kunnen deze behoeften het best ingepast worden in de zorgsituatie en in de mogelijkheden en behoeften van het gezin waarin hij eventueel is opgenomen ?

Een tweede groep afspraken betreft het gezinsleven van de thuisverzorger. Of de zorgbehoevende persoon nu in het eigen gezin wordt opgenomen of niet, dit zal sowieso gevolgen hebben voor het gezin van de verzorger. Misschien moeten de huishoudelijke taken herverdeeld worden, zodat de thuisverzorger voldoende tijd en energie heeft voor de zorg. Er moeten wellicht ook afspraken gemaakt worden met betrekking tot de kwaliteit van het gezinsleven en de privacy. Deze privacy staat zeker op het spel wanneer de zorgbehoevende persoon inwoont bij de thuisverzorger. De kans dat er dan geregeld buitenstaanders over de vloer komen, is zeer groot, en nog groter is de kans dat de gezinsleden 'vergeten' om nog voldoende tijd voor elkaar te maken omdat ze zo in beslag genomen worden door de zorg. Maar ook wanneer de zorgbehoevende persoon niet in het huis van de verzorger woont, kan dit zijn invloed hebben op het gezinsleven. Denk maar aan de situatie waarbij één van de partners regelmatig gaat inslapen bij een zorgbehoevende ouder.

Tenslotte dienen er belangrijke afspraken gemaakt te worden op het vlak van financiën (zie hoofdstuk 6).

Bron: Werkgroep thuisverzorgers vzw