Waar vandaan: Weetjes > Taaltip

Taaltip van de week

Wat is correct: de liefde consumeren of de liefde consummeren?

De correcte schrijfwijze is de liefde consummeren, met dubbele m. Het werkwoord consumeren, met enkele m, is wel correct in bijvoorbeeld een drankje consumeren.

Consummeren en consumeren zijn twee verschillende werkwoorden. Consummeren betekent 'volbrengen, voltooien, voltrekken'. Het woord gaat terug op het Latijnse werkwoord consummare ('op één som brengen, bij elkaar tellen, voltooien'). Het zelfstandig naamwoord dat ermee verwant is, is consummatie ('voltrekking van het huwelijk door de coïtus'). Bijvoorbeeld: In de katholieke traditie is de niet-consummatie van het huwelijk een echtscheidingsgrond.

Consumeren betekent 'nuttigen, gebruiken'. Dat woord gaat terug op het Latijnse werkwoord consumere ('verbruiken, opmaken'). Verwante zelfstandige naamwoorden zijn consumptie en consument. Bijvoorbeeld: Na vijf consumpties krijg je de zesde gratis. In België komt ook consummatie voor in de betekenis van consumptie, maar dat gebruik behoort niet tot de standaardtaal.

13 oktober 2014

Share/Bookmark

Bron: Taaltelefoon

E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

Heeft u een bijstandsverzekering?