Waar vandaan: Tuinkriebels > Tuin - allerlei

Tuin - allerlei

Het grote verschil tussen vele doorlevende planten en eenjarige planten is dat deze laatste slechts 1 seizoen de tijd hebben om voor nakomelingen te zorgen. Dit doen ze dus door een ganse zomer lang zeer uitbundig te bloeien. Als je deze planten in potten of kuipen aanplant om zo voor extra kleur en sfeer te zorgen op het terras of balkon dan kun je mits de goede verzorging zeer lang genieten van een ware bloemenzee.

Planten in bloembakken hebben echter meer onderhoud nodig dan hun soortgenoten die in de tuinborder staan. Hierbij geef ik graag enkele tips die er kunnen voor zorgen dat uw bloemen nog mooier, rijkelijker en langer doorbloeien als voorheen.

  1. Bloembakken, potten en kuipen van welk materiaal ze ook zijn gemaakt moeten voorzien zijn van afvoergaten in de bodem. Bij nieuwe bloembakken dus zeker even nakijken en gaten boren zodat het overtollige water kan weg vloeien.
    Om te voorkomen dat de drainagegaten verstoppen, kun je enkele grote potscherven boven de openingen leggen en daarop breng je nog enkele cm drainagemateriaal aan zoals kiezelsteentjes, kleikorrels,... Het drainagemateriaal zorgt voor extra gewicht waardoor uw bloembakken steviger op uw vensterbank staan en er bij wind en regen niet af donderen.
     
  2. Als je veel zomerbloeiers aanplant na een tijdje diep beginnen over te hangen, dan kan het wel eens gebeuren dat ze van de vensterbank donderen door het gewicht. Zeker in combinatie van regen en wind. Gevolg is een gebroken bloembak en beschadigde planten en opruimwerk. Dit kun je voorkomen door oogvijsjes in de muur te bevestigen aan elke kant van de vensterbank. Daarna span je van oogvijs naar oogvijs een stevige geplastificeerde ijzerdraad voorlangs de bakken en dat ± 2 cm onder de rand van de bloembakken. Woon je in een buurt met studenten die het leuk vinden de bloembakken te doen verdwijnen, dan kun je die ijzerdraad best dwars doorheen de bloembakken spannen. Hierbij moet je dan wel gaatjes boren aan beide uiteinden van de bloembakken.


Bloembak vol eenjarige planten fleuren de gevel op.

  1. Heb je zware terraspotten van steen, dan kan het interessant zijn deze drainagelaag niet met zware kiezels op te vullen, maar op te vullen met piepschuim. Het piepschuim weegt bijna niets waardoor de pot nog goed te tillen is. Terraspotten op een balkon waar de draagkracht belangrijk is, kunnen op deze manier ook lichter gehouden worden. Het piepschuim wel in kleine stukjes doen of gebruik maken van piepschuimen opvulchips zodat de wortels toch nog tot helemaal onderin de pot kunnen doorgroeien op zoek naar het water in de onderschotel. In zeer grote kuipen kun je onderaan zelfs enkele stuk gesneden petflessen verwerken. Het kost je niets, spaart potgrond en doet de pot een stuk lichter wegen.
     
  2. De bloembakken of potten hebben vaak enkele cm onder de rand een gietrand. Dat wil zeggen dat je uw potgrond maar tot aan dat niveau mag opvullen. Vul je de bloembakken tot net onder de rand, dan zal tijdens het gieten de bloembak al snel overlopen waardoor je veel vaker moet gieten om te voorkomen dat jouw planten uitdrogen. In de zomer moet je toch dagelijks uw bloembakken wat