Waar vandaan: Toerisme > Kunststeden > Leuven > Informatie

Kunststeden > Leuven

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Leuven is de hoofdstad van Vlaams-Brabant, en ook wel een beetje de hoofdstad van de studenten en het bier... Elk jaar wordt de stad immers van oktober tot juni (en door de minder goede studenten ook in augustus in september) overspoeld door tienduizenden studenten, niet alleen uit alle hoeken van Vlaanderen, maar ook uit een aantal andere landen. Interbrew, de brouwer van enkele van de meest gekende biermerken in ons land, en onlangs, na de fusie met het Braziliaanse Ambev, Inbev geworden, heeft zijn thuisbasis in Leuven.

De eerste vermeldingen van Leuven dateren uit de negende eeuw, en vanaf de 12de eeuw komt de stad in opmars, als belangrijkste plaats van het hertogdom Brabant. Net zoals bij de meeste andere steden in uit de regio, speelde de lakenhandel daarbij een belangrijke rol. Er wordt een ringmuur gebouwd, en diverse kerken en kloosters krijgen er een plaats. De echte bloei komt er in de vijftiende eeuw, met in 1425 de stichting van de universiteit (deze is daarmee één van de oudste in Europa) en de bouw van het grandioze stadhuis.

De universiteit gaat steeds meer het stadsbeeld bepalen, en universiteitsgebouwen vinden we dan ook in alle bouwstijlen en uit alle periodes in Leuven. Op ecnomisch vlak wordt de ringvaart gebouwd, en later wordt Leuven ook op het spoorwegennet aangesloten. Daardoor is onder meer de brouwerijsector in de stad vooraanstaand geworden, wat nu nog steeds zo is.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog krijgt Leuven het erg te verduren: onder meer de stadsbibliotheek wordt bijna volledig verwoest.

De universiteit moest een tijdje haar deuren sluiten tijdens de Napoleonistische periode. Nadien werd ze heropend, en de lessen werden in het Frans gegeven, de taal van de vooraanstaande klassen in die tijd (voordien was dat in het Latijn). Dit bleef eigenlijk duren tot 1968 ("Leuven Vlaams"), toen de universiteit in Leuven volledig Vlaams werd, en het Franstalige gedeelte verhuisde naar Louvain-la-Neuve, iets verder op in Waals-Brabant.

De studenten in de stad kleuren nog voor een groot gedeelte de stad, ook omdat een groot gedeelte van hen niet alleen studeert in de stad, maar er ook verblijft ("op kot", ze komen immers uit alle hoeken van het land). De Oude Markt is voor velen het centruim van de naschoolse activiteiten, en de nabijheid van een grote brouwerij is daarbij geen overbodige luxe.
 
 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Bron tekst: SeniorenNet