Waar vandaan: Toerisme > Kunststeden > Gent > Informatie

Kunststeden > Gent

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Het is niet toevallig dat Gent, hoofdstad van Oost-Vlaanderen, een aantal klinkende namen is toebedeeld: historisch hart van Vlaanderen, een stad van alle tijden, één der mooiste historische steden van Europa.

De stad combineert immers een indrukwekkend verleden met een levendig heden. Getuige hiervan zijn de vele monumenten en musea die je in de stad terugvindt.

Met ruim 350 restaurants blijf je in Gent zeker niet op je honger zitten. Van streekeigen gastronomie met waterzooi en stoverij tot de meest exotische gerechten. Spring bij een bezoek aan Gent ook zeker eens binnen in het Groot Vleeshuis. Dit is nu ingericht als promotiecentrum voor Oost-Vlaamse streekproducten en je kan er een uitgebreid assortiment proeven.

Je zou het misschien niet onmiddellijk verwachten maar Gent kan perfect ontdekt worden te voet of met de fiets. De verkeersvrije binnenstad nodigt uit voor een fikse wandeling langs de Gentse binnenwateren. Al stappende ontdek je de middelleeuwse haven van Gent, omzoomd met indrukwekkende rijen historische gebouwen. Uitblazen kan dan op één van de vele terrasjes. Breng zeker uw fiets mee, want vanuit het centrum zijn er vlotte verbindingen uitgestippeld naar de Scheldevallei en de schilderachtige Leiestreek.

Gent is de hoofdstad van Oost-Vlaanderen, en ligt op een belangrijk verkeerskruispunt tussen Antwerpen, Brussel, de kust, Frankrijk en Nederland. Het heeft ook een belangrijke haven: de havenzone loopt door tot in Nederland, en telt verschillende grote bedrijven zoals Volvo en Sidmar. De stad telt 230.000 inwoners, en heeft een historisch erg mooie stadskern, die ook steeds meer door buitenlandse toeristen ontdekt wordt.

De naam Gent komt van Ganda, wat samenvloeiing van Schelde en Leie betekent. Reeds vanaf de zevende eeuw nestelden zich twee belangrijke abdijen op die plaats, de St Pietersabdij en de St Baafsabdij. Na een bezetting door de Vikingen, kwam er een versterkte burcht te staan op de plaats van het huidige Gravensteen (die zelf uit de elfde eeuw is), waarrond de versterkte stad gegroeid is. De stad groeide snel, en was tussen de elfde en de vijftiende eeuw de grootste stad van de Nederlanden, en zelfs een van de grootste van Europa. Begin 13de eeuw telde Gent 60.000 inwoners. Het vlas en laken was een belangrijke factor in de groei van de stad.

Gent is altijd een opstandige stad geweest, en heeft dat onder Keizer Karel aan de lijve mogen ondervinden. In 1539 werd Gent immers verslagen, en de opstandelingen moesten van de keizer door de stad lopen met een strop om de hals. Dit is nu nog een symbool van de stad. De stad speelde vaak ook voortrekkersrol: het calvinisme kreeg er snel voet aan de grond, en ook de industrialisatie in België begon in Gent rond 1800 (onder meer door de inbreng van de bekende Lieven Bauwens, die een machine vanuit Engeland meebracht).

Toen de industrialisatie op gang was, en de wantoestanden naar boven kwamen, kwam het Socialisme op, en Gent speelde daarbij onder de figuur van Anseele een belangrijke rol in.

Gent staat elk jaar (eind juli) in rep en roer door de tiendaagse Gentse Feesten, door velen het grootste openluchtfestival van Europa genoemd. De oorsprong van deze feesten gaat honderden jaren terug, maar ze werd vooral weer levendig gemaakt door Walter De Buck, die de feesten bracht tot wat ze nu zijn. Meer info over de feesten op de officiële site van de
Gentse Feesten
.


 
 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Bron tekst: Toerisme Oost-Vlaanderen