Waar vandaan: Toerisme > Kunststeden > Gent > Bezienswaardigheden

Kunststeden > Gent > Bezienswaardigheden

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Belfort en lakenhalle
In 1313 werd begonnen met de bouw van de Gentse gemeentetoren, symbool van de stedelijke autonomie. Door oorlogen en onlusten werden de werken herhaaldelijk stilgelegd. In 1380 werd het belfort voltooid. In het midden van de vorige eeuw werd de houten bekapping vervangen door een gietijzeren constructie. De nieuwe stenen spits, naar het 14de-eeuwse ontwerp, was net klaar voor de Wereldtentoonstelling van 1913. De gebrekkige verankering ervan op de oude romp leidde tot grondige restauratiewerken tussen 1967 en 1980.

In de Middeleeuwen vond de wol- en lakenhandel, met Gent als een van de belangrijkste centra, een onderkomen in de lakenhalle die van het midden van de 15de eeuw dateert maar nooit volledig werd afgewerkt. Alle lakens, binnen een mijl rondom de stad vervaardigd, moesten naar de lakenhalle gebracht worden. Hier werden de stoffen door drie hallenheren gewaardeerd en gekeurd en vond ook de verkoop plaats.
Openingsperiode: van 1 april tot 10 november dagelijks van 10.00 uur tot 13.00 en van 14.00 tot 18.00

Gravensteen

Het middeleeuws kasteel werd gebouwd in 1180 door Filips van den Elzas, toenmalig graaf van Vlaanderen. Het kasteel omvat ondermeer een crypte en een kerker. De robuuste donjon en het indrukwekkende poortgebouw geven het Gravensteen haar typische uitzicht. In het kasteel bevindt zich ook een museum met allerlei foltertuigen en een overzicht van de bouwgeschiedenis van het kasteel.
Openingsuren: zomer: 9.00 tot 18.00, winter: 9.00 tot 17.00
Openingsperiode: gesloten op 25 en 26 december, 1 en 2 januari

Gras- en Korenlei
De talrijke waterlopen die de Gentse binnenstad doorkruisen, vloeien naar de oude haven aan de Graslei. De sierlijke gevels van de Graslei en de Korenlei vertegenwoordigen verschillende bouwstijlen. Samen vormen ze een unieke site waar Gent terecht trots op is. Elke gevel straalt een stukje geschiedenis uit, die doet herinneren aan de ondernemingszin en drukke handelsactiviteiten van de vroegere gilden.

Sint-Baafskathedraal
Deze prachtige kathedraal aan het Sint-Baafsplein werd in verschillende bouwstijlen opgetrokken: de Romaanse (de crypte), hooggotische en laatgotische stijl. Keizer Karel werd in 1500 in de Sint-Baafskathedraal gedoopt.
In de doopkapel bevindt zich het beroemde meesterwerk "De aanbidding van het Lam Gods". Dit werk van de gebroeders Van Eyck uit 1432 wordt als hoogtepunt van de Vlaamse schilderkunst van de 15de eeuw beschouwd - een absolute aanrader!
Ook de gerenommeerde P. P. Rubens is hier vertegenwoordigd, met zijn "Intrede van de H. Bavo" (1623). Het orgel van de kathedraal, in speelse barokstijl (1653), is het grootste van de Benelux. Een aantal mooie grafmonumenten kan men eveneens bewonderen. In de crypte bevinden zich fresco's uit de 15de en 16de eeuw, talrijke graven en een rijke collectie kerkbenodigdheden.
Openingsuren: april - oktober: 8.30 tot 18.00, november - maart: 8.30 tot 17.00
Openingsperiode: gesloten op 1 januari, zondagvoormiddag, kerkelijke feestdagen (voormiddag)

Groot Vleeshuis

Het Groot Vleeshuis was destijds een Middeleeuwse overdekte markt voor de verkoop van vlees, met een gildenhuis en een kapel van de vleeshouwers.. Het gebouw is opgetrokken tussen 1406-1410 en werd deels gerestaureerd in 1997. Tegen de zuidgevel leunen de 'Penshuisjes' aan, waar arme lieden indertijd de ingewanden van de geslachte dieren konden bekomen. Momenteel is er het Promotiecentrum voor de Oost-Vlaamse streekprodukten gehuisvest, waar men kan proeven van deze overheerlijke streekgebonden gastronomische geneugten, die er tevens te koop worden aangeboden.
Groentenmarkt 7 - 9000 Gent
Tel.: 09/267 86 07 www.grootvleeshuis.be
Openingsperiode: dagelijks van 10 tot 18 uur. Gesloten op maandag

St Pietersabdij
De Sint - Pietersabdij is een van de mooiste monumenten van Gent, met bovendien een prachtige ruïnetuin uit de 12de en de 15de eeuw. Al sinds de 7de eeuw bevindt zich op deze plaats een klooster. De huidige gebouwen dateren vooral uit de 17de en 18de eeuw, met 20ste eeuwse restauraties. Iedereen kan vrij de abdij binnenwandelen en de hele dag genieten van de tuin. Er is een cafetaria, een zomers terras en een exposhop.
In de sfeerrijke kelderruimte staat de permanente tentoonstelling "Tussen Hemel en Aarde" opgesteld, over het bewogen verleden van de abdij en haar monniken. In andere delen van het gebouw vinden tijdelijke cultuurhistorische en kunsttentoonstellingen plaats.
Openingsuren: Elke dag van 10 uur tot 18 uur. Gesloten op maandag.
Openingsperiode: van 1 april tot en met 11 november
Toegankelijk voor mindervaliden

SMAK Stedelijk Museum voor Actuele kunst

In het SMAK vind je een boeiende collectie werken van Belgische en internationale kunstenaars. De belangrijkste kunstrichtingen sinds 1945 zijn er vertegenwoordigd met werken van onder andere Bacon, Beuys, Panamarenko, Broodthaers, Long en Nauman. Het museum evolueert voortdurend en dankt zijn reputatie in grote mate aan het organiseren van invloedrijke tentoonstellingen.
Openingsuren: dagelijks van 10 uur tot 18 uur
Openingsperiode: gesloten op maandag en feestdagen

't Pand
Gelegen tussen Onderbergen (ingang) en de Leie. Voormalig Dominikanenklooster, thans behorend tot het patrimonium van de Gentse Rijksuniversiteit. Het oorspronkelijk 'Utenhovegasthuis' naast de St-Michielskerk werd in de 13de eeuw door de Dominikanen tot een klooster en kerk omgebouwd. De kerk werd in de 19de eeuw volledig gesloopt. De oostelijke vleugel langsheen de Leie, waarin destijds de raadskamer, keuken, grote refter, kapittelzaal en sacristie en op de bovenverdieping het dormitorium waren ondergebracht, dateert uit de 13de-14de eeuw. Ernaast, in de hoek tussen de noordelijke en oostelijke vleugel, bevindt zich het 'Kleine Pand', dat is opgetrokken in Lodewijk XVI-stijl en dat dateert uit de 18de eeuw. Het zogenaamde 'Gastenkwartier', de noordelijke vleugel, dateert uit de 17de eeuw en werd gebouwd ter vervanging van het oude 'Uytenhovehospitaal'.



Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

 

Bron tekst: Toerisme Oost-Vlaanderen