Waar vandaan: Toerisme > Nederland > Zuid-nederland > Bezienswaardigheden

Nederland > Zuid-nederland > Bezienswaardigheden

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Limburg

Noord-Limburg

De Maasduinen lopen van het plaatsje Mook tot aan Venlo. Een waterrijk gebied langs de Maas waar menig watersportliefhebber graag vertoefd. Maar u kunt deze regio ook te voet of met de fiets verkennen en genieten van de rust en de natuur. Wedden dat u gecharmeerd wordt door de kleine dorpjes en knusse steden? Houd ook halt bij de Kasteeltuinen Arcen. Het grootste bloemen- en plantenpark van Nederland dat ook leuk is om te bezoeken in kerstsfeer. In dit plaatsje bevinden zich ook thermaalbaden.

Midden-Limburg
Het land van Peel en Maas en de Maasplassen heten u welkom. Uiteraard hoeft u niet richting kust te rijden om langs het water wat bij te kleuren, de Maasplassen hebben plek genoeg voor uw handdoek of klapstoeltje. Roermond is een Hanzestadje van vroeger. Niet ver daar vandaan gelegen ligt het witte stadje Thorn omringd door de natuur. Weert is dan weer een bruisend winkelstadje. Als u moe gewinkeld bent, strijk dan neer op een terrasje of in een bruin café en bestel een koffie met de onvervalste Limburgse vlaai!

Zuid-Limburg
Maastricht is de provinciehoofdstad en wordt gekenmerkt door een oude maar zeer gezellige historische kern. Maar kent u ook al Wyck? Een stukje Maastricht aan de andere kant van de Maas? Bij Valkenburg maakt u kennis met de eeuwenoude mergelgrotten. In groep en met gids kunt u deze bezoeken op de mountainbike. In Landgraaf ligt het wereldtuinenpark Mondo Verde. Rijd ook eens naar het drielandenpunt Vaals. Duitsland, België en Nederland grenzen hier aan elkaar. Deze omgeving wordt gekenmerkt door een prachtige natuur.

Maastricht

Maastricht wordt door Nederlanders vaak een stukje buitenland genoemd. Het is dan ook de meest zuidelijke en de meest Bourgondische stad van Nederland. Het hele jaar door valt er wel iets te beleven aan de oevers van de Maas. Het historische stadje met zijn fraaie gevels en kasseistraatjes kan - dankzij zijn ligging in de Euregio - bogen op een toffe internationale uitstraling, aangezwengeld door het vrolijke, zangerige dialect van de Maastrichters.

Twintig eeuwen geschiedenis zijn bijna tastbaar aanwezig in de oude binnenstad van Maastricht, met zijn smalle klinkerstraatjes en indrukwekkende gevels. Van de voorspoed die de stad doorheen de eeuwen heeft gekend, getuigen de kerken, de schatkamers en de herenhuizen. Oude stadswallen en kazematten wijzen dan weer op een woelige en krijgshaftige politieke geschiedenis. Thans is Maastricht een bruisende, cosmopolitische stad met een hoge architecturale en museale waarde.

Historische binnenstad
Vooral de binnenstad oefent een enorme aantrekkingskracht uit omwille van de 1.590 beschermde monumenten die je er terug vindt. Nieuwbouw en renovatie worden aangepast aan deze monumentale omgeving. Het stadscentrum werd overigens in zijn geheel geklasseerd als een waardevol stadsgezicht.
De Sint-Servaasbasiliek en de Onze Lieve Vrouwebasiliek tonen het rijke Roomse en middeleeuwse verleden van de stad. Beide kerken en schatkamers herbergen een uitgebreide verzameling van kerkelijke kunst en beeldhouwwerken. De Sint-Servaasbasiliek is overigens de enige kerk van Nederland die is gebouwd boven het graf van een heilige, namelijk dat van Sint-Servaas, de allereerste bisschop van Nederland.

Bonnefantenmuseum
Het eigentijdse Bonnefantenmuseum, aan de oostelijke oever van de Maas, sluit met een waardevolle collectie middeleeuwse kunst perfect aan bij de pracht en praal van beide basilieken. Daarnaast kan het Bonnefantenmuseum, met zijn opmerkelijke koepel, uitpakken met een toonaangevende vaste collectie van hedendaagse kunst. Je vindt er onder andere werken van Serra, Le Witt, Broodthaers, Beuys, Signer, West, Kounellis en Mangold. Ook tref je er schilderijen aan van Zuid-Nederlandse en Italiaanse meesters tot 1650 en van Duitse schilders uit de vijftiende en zestiende eeuw.
Het Museum Spaans Gouvernement is gehuisvest in een zestiende eeuws voormalig kapittelhuis. Hier vind je stijlkamers met een overwegend zeventiende en achttiende eeuwse inrichting, bestaande uit meubels, zilverwerk, porselein, aardewerk, glaswerk, schilderijen, enz.
Wil je volop de geschiedenis induiken, dan kan je dat in het Natuurhistorisch Museum of in de museumkelder Derlon. Heb je nog wat tijd over, wip dan eens binnen in het Poppenmuseum met een verzameling van zowat 400 poppen daterend uit de periode 1780-1950 of in het ‘levend' museum De Historische Drukkerij.
Maastricht is de meest zuidelijke stad van Nederland en dat blijkt al snel uit het stadsbeeld met zijn talrijke terrasjes, cafés en restaurantjes. Als je nog altijd denkt dat je in Nederland niet lekker kunt eten, dan kunnen wij je alleen maar aanraden om spoorslags naar Maastricht te trekken.

Streekspecialiteiten
Bourgondisch leven wordt in de hoofdstad van Nederlands-Limburg hoog in het vaandel geschreven. De zuidelijke levensstijl van de Maastrichtenaren werkt aanstekelijk. Nergens in Nederland vind je zo'n uitgebreide, hoofdzakelijk Frans geïnspireerde culinaire troeven in zo'n kleine straal.
Maastricht staat bekend als een voornaam culinair centrum met heel wat eigen streekspecialiteiten zoals aardbeien, asperges, Rommedoe-kaas, champignons uit de mergelgrotten, heerlijke en originele streekbieren en - tot verrassing van velen ook enkele tongstrelende wijntjes zoals Apostelhoeve en Fromberg. In hartje Maastricht tref je overigens enkele kleine wijngaarden aan. Vlakbij de stad is er een heus Wijnmuseum.
In Maastricht kan je dan ook overheerlijk smullen. Gelegen in een boeiend stukje Europa waar verschillende culturen elkaar ontmoeten, is de stad een mondiale en joviale smeltkroes, waarin iedereen wel iets naar zijn gading vindt. Misschien zelfs in het smalste restaurantje van heel Nederland.
Liefhebbers van allerlei culinaire en gastronomische geneugten moeten eind augustus zeker naar Maastricht voor het jaarlijks weerkerende Preuvenemint. Dit internationaal befaamde eetfestijn biedt voor elk wat wils, in een broodjesbar of in een sterrenrestaurant. Franse, Italiaanse, Thaïse, Indonesische en Chinese gerechten verschijnen op de kaart naast de gewaardeerde streekgerechten. Daarnaast is er een live-muziekprogramma.
Overgoten met heerlijke lokale bieren, wijnen, fruitsappen en frisdranken zorgt Preuvenemint traditioneel voor vier bruisende dagen in Maastricht.

Noord-Brabant

Het van Abbemuseum te Eindhoven heeft een mooie moderne kunstcollectie. De wisselende tentoonstellingen trekken menig buitenlands bezoeker aan. In Nuenen kunt u de Van Gogh route wandelen. Deze beroemde Nederlandse schilder woonde en werkte hier van 1883 tot en met 1885. Ook de schilder Jeroen Bosch heeft zijn sporen achtergelaten in Den Bosch. In Breda zijn er verschillende wandelroutes te maken door de stad, probeer de literaire route eens uit.
Noordbrabanders zijn zeer gastvrij en goedgezind. Ook in de hotels en pensions weerspiegelen deze eigenschappen zich. Gezelligheid is ook troef in de steden Tilburg, Breda, 's Hertogenbosch en Eindhoven. Het zijn fijne winkelsteden maar let ook eens op de historische panden. In 's Hertogenbosch kunt u een boottocht maken op de Binnendieze en daarna een Bossche Bol eten, leuk voor met de kinderen.

Wie heeft er nu nog nooit van de Efteling gehoord gelegen in Kaatsheuvel? Het sprookjespark dat is uitgegroeid tot een waar attractiepark, heeft nog niets van zijn feeërieke sfeer verloren. Autoliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij Autotron. In het Safaripark de Beekse Bergen kunt u kennismaken met echte tijgers, leeuwen, luipaarden giraffen en nog veel meer exotisch wild. In het Land van Ooit zijn de kinderen baas en kunt u een echt riddertornooi bijwonen. Spanning verzekerd.

Duinen bestaan niet alleen aan de kust, ook in Noord-Brabant bevinden er zich, de Loonse en Drunense duinen geheten. Goed voor een stevige wandeling of breng in de herfst een bezoek aan de Stabrechtse heide. In de Nederlandse Kempen of Peel kunt u heerlijk fietsen. Het aantal kilometers kiest u zelf, er bestaan verschillende afstanden. Aan de Maasoevers is het met warm weer zalig bijkomen. Echte verkoeling vindt u op het water.

Den Bosch

's Hertogenbosch is dan wel de officiële benaming van de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant, de ingezetenen houden het liever op het kortere Den Bosch. In de late Middeleeuwen was het een welvarende stad van kooplieden en ambachtslui, van kerken en kloosters, waar het culturele leven een hoog niveau had en waar een kunstenaar als Jheronimus Bosch tot volle ontplooiing kon komen.

Jheronimusch Bosch
In 's Hertogenbosch werd in 1450 met Jeroen van Aken één van de meest beroemde schilders van de Nederlanden geboren, al was hij niet onder die naam bekend. Waar anders zou Jheronimus Bosch zijn naam ontleend hebben dan aan de stad waar hij tot aan zijn dood in 1516 heeft gewoond en gewerkt. Aan de Markt staat zijn standbeeld en bevinden zich ook zijn geboortehuis en de plek waar hij later lange tijd heeft gewoond.
De Sint-Janskathedraal, een toonbeeld van Brabantse gotiek uit 1380, waar Bosch regelmatig moet hebben gebeden, staat ook vandaag nog overeind. De Middeleeuwse kathedraalbouwers staken een flink deel van hun fantasie in de gevelpartijen met hun ontmenselijkte misbaksels, draken en duivelskoppen, rare snuiters, nare mannetjes en al dat ander grotesk volk dat zich flamboyant tussen de grillige vormen, bogen, transen en pinakels van de kathedraal beweegt. Misschien heeft deze bonte verzameling van mensen en dieren Jheronimus Bosch wel geïnspireerd voor vele van zijn werken.

Het is echter niet al behekst wat op de Markt van Den Bosch wordt verkocht, zeker het laken niet, dat de stad overdekte met rijkdom en voorspoed. In Frankrijk is het rode lint dat wordt gebruikt om documenten te omspannen nog altijd bekend als bolduc, terwijl het Spaanse balduque papierwinkel betekent. Twee woorden die zonder meer verwijzen naar oude benamingen van 's Hertogenbosch als de stad van waaruit hooggewaardeerde lakenstof werd geëxporteerd.
Hoewel de lakennijverheid in latere jaren taande, bleef Den Bosch wel zijn functie als doorvoercentrum getrouw. Dommel en Aa verhinderen altijd al dat de stad indommelde. Beide rivieren lokten de handel via de grote stromen naar de stad, alwaar de goederen langs het grachtennetwerk van de Binnendieze werden verdeeld. Tegen de Nederlandse gewoonte in vloeit deze gracht niet voor, maar achter de huizen en dat levert tijdens een boottochtje vaak verrassende plaatjes op. Zoals in het Uilenburg waar de werkmanshuisjes werden gerestaureerd of in het Uilenburgstraatje waar overkluizingen en dichterlijk groen hun poëzie op het water schrijven. Van eenzelfde verrassende schoonheid is ook het Paradijsstraatje.

Breda
Het rijke verleden en het bruisende heden maken van Breda een sprankelende en karaktervolle historische stad. Met zijn 160.000 inwoners is het een behoorlijk grote stad maar zij kan pronken met een knus en gezellig centrum.

Geschiedenis
In 1252 verwierf Breda zijn stadsrechten en in de loop van de veertiende eeuw werd de stad omwald. De straten lopen in een soort ovaalvorm, een opvallend kenmerk van de oude vestingsteden. In de binnenstad vind je heel wat monumenten en daar bovenuit torent de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk. Vanaf vrijwel elk punt in de stad kan je deze vijftiende eeuwse kerk bewonderen. Tussen 1995 en 1997 werd de kerk aan de binnen- en de buitenzijde gerestaureerd en sindsdien pronkt zij wederom in al haar glorie.
Blikvangers tijdens een bezoek aan Breda zijn onder meer Spanjaardsgat met de twee zevenhoekige verdedigingstorens, de Granaat- en de Duiventoren die herinneren aan de Spaanse overheersing. Het Kasteel van Breda laat de historische relatie tussen Breda en het Huis van Oranje-Nassau zien. In de oude binnenstad gedijt ook het rustieke begijnhof, dat tot 1990 werd bewoond door begijntjes. In de kruidentuin tref je honderden soorten kruiden aan.

Musea
Breda kent verschillende interessante musea zoals het Breda's Museum dat de lokale geschiedenis verhaalt. Ook voor kinderen heeft het museum een interessante afdeling waar zij worden uitgenodigd om van alles zelf te doen. Voor hedendaagse kunst, grafische vormgeving, fotografie en architectuur kan je terecht in De Beyerd.

Groen rond Breda
In en rond Breda kan je als wandelaar je hart ophalen. Er zijn maar weinig grote steden in Nederland die zo rijkelijk zijn bedeeld met omringende bossen en natuurgebieden. Wie het stadsgedruis even wil verwisselen voor het buitenleven, kan rond Breda kiezen uit het Mastbos, het Liesbos, het Ulvenhoutse Bos, Chaam, Strijbeek en Dorst, die samen zo'n 4.000 hectaren toegankelijk bos- en natuurgebied omvatten.


 

 

 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

 

Bron tekst: Holland.com