Waar vandaan: Toerisme > Nederland > Kust > Bezienswaardigheden

Nederland > Kust > Bezienswaardigheden

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Zeeland

SCHOUWEN DUIVELAND
Het noordelijke eiland heet Schouwen Duiveland en wordt omringd door de Noordzee en het Grevelingenmeer en de Oosterschelde. Breng een bezoek aan Burgh-Haamstede of Brouwershaven of houd even halt in het gezellige Zierikzee. Het stadje heeft een gezellige dorpskern en er zijn vele restaurantjes waar je heerlijke verse vis kunt eten.

NOORD-BEVELAND

Dit gebied is met z'n 400 jaar het jongste Zeeuwse 'eiland'. Een echte jonge polder die wordt gekenmerkt door dijken met hoge bomen. Ook hier kunt u in kleine restaurantjes dikwijls kiezen uit heerlijke Zeeuwse gerechten zoals, mosselen, garnalen, vlierbloesemwijn of zeeboontjes. In Colijnsplaat bijvoorbeeld koopt u direct bij de vismijn een vers maaltje.

WALCHEREN
Wie heeft er nog niet van Piet Mondriaan gehoord? In Domburg kwam de schilder graag om het speciale licht vast te leggen op doek. Achter de mooie witte stranden en hoge duinen strekken de goudgele akkers en frisgroene weilanden zich uit. Walcheren is ook een waar paradijs voor mooie fiets-, wandel-, ruiter- en skeelertochten. Actie verzekerd dus!

Een schitterende stad met een rijk verleden, bekend om haar abdij. De abdij ligt inhet hart van Middelburg en beslaat ongeveer een vierde van het terrein van het voormalige Karolingische kasteel waarin de stad haar oorsprong vond.

Middelburg
Tijdens de Gouden Eeuw was Middelburg, na Amsterdam, de belangrijkste handelsstad van de Nederlanden. Dat is in het oude centrum nog steeds goed zichtbaar aan de oude geveltjes, het indrukwekkende abdijcomplex en het rijk versierde stadhuis. In Middelburg kunt u op drie manieren kennisnemen van het VOC-verleden: door een stadswandeling te maken, een rondvaart te boeken of door het Zeeuws Museum te bezoeken.

ZUID-BEVELAND/THOLEN
Het stoere Zeeuwse trekpaard trekt de huifkar over prachtige bloemdijken en door verstilde dorpjes als Nisse, Oudelande en Wemeldinge. De menner op de bok weet alles over de vele fruitboomgaarden en markante boerderijen die je onderweg ziet. En over de prachtige bloesem in het voorjaar. Yerseke staat bekend om zijn ‘zwarte goud', heeft u ook al van deze pure mossels geproefd? Via de Oesterdam kunt u naar Tholen, aantrekkelijk voor rustzoekers, duikers en (sport-)vissers.

ZEEUWSCH VLAANDEREN
Grenzend aan België is Zeeuws-Vlaanderen als enige eigenlijk nooit een eiland geweest. Wel een landje apart. Een unieke mengeling van Zeeuwse en Vlaamse cultuur. Die zie je zelfs terug in fietsroutes; namen als Smokkelroute en Panoramaroute spreken tot de verbeelding!
Het landschap toont oude kreken, dijken met knotwilgen, schorren en slikken. U voelt zich meteen thuis in bourgondische stadjes als Sluis en Hulst, waar de winkels elke dag open zijn!

De Waddeneilanden:

Tussen Den Helder en het Deense Esbjerg strekt zich een natuurgebied uit dat zijns gelijke in de wereld niet kent. Het wad is een wereld op zich, een wereld met twee gezichten waar om de beurt eb en vloed, zand en water heersen. Als parels aan een snoer beschermen zo'n vijftig eilanden en eilandjes de ondiepe Waddenzee. Het snoer begint met de vijf Nederlandse Waddeneilanden. Ze staan stuk voor stuk garant voor rust, ruimte en mooie natuur, die je op de fiets uitstekend kunt verkennen. Daarnaast hebben Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog elk hun eigen sfeer en karakter en niet te vergeten hun culinaire specialiteiten. Dankzij de goede bootverbindingen kun je trouwens hoppen van eiland naar eiland.
Texel is beroemd om zijn enorme aantallen schapen en vogels en om de gezellige dorpen waar je ook voldoende vertier vindt als de zon het een dagje laat afweten. Hoewel die kans zo groot niet is... De Waddeneilanden hebben veel meer zonne-uren dan de vaste wal van Nederland.

SPECIFIEKE KENMERKEN
Op het immens rustige Vlieland beweegt iedereen zich per fiets voort, auto's zijn voor niet-eilanders niet toegestaan.
Wie gezelligheid zoekt, zit goed op Terschelling met zijn vele evenementen. Op Ameland heb je het gevoel dat je als mens tegen een overweldigend decor van natuurschoon slechts figurant bent. Het strand van Schiermonnikoog is het breedste van Europa. Alles staat hier in het teken van het buitenleven.

Texel

Texel is het eerste waddeneiland dat op de route ligt als je vanuit het zuiden komt. Het is meteen ook het grootste waddeneiland van Nederland. Ieder uur vaart er een boot vanaf het vasteland naar het eiland. De overtocht duurt ongeveer 20 minuten en geeft je echt een vakantiegevoel. Texel straalt gezelligheid uit en dat vind je zeker terug in de dorpjes De Koog, Den Hoorn, De Cocksdorp en Den Burg.

NATUUR
Het duingebied van Texel is een afwisselend landschap met veel natte valleien tussen droge duinen, bossen en heidevelden. Het gebied heeft een grote variëteit aan fauna en flora. In augustus bloeit de lichtpaarse lamsoor weelderig, dan lijkt het natuurgebied de Slufter één grote lila vlakte. In deze periode zijn er ook meer dan 300 vogelsoorten te vinden. Al deze natuurpracht kunt u al wandelend en fietsend van dichtbij bewonderen

TEXELSE PRODUCTEN
Er zijn meer schapen dan inwoners op het eiland. De schapen zorgen voor de typische Texelse producten zoals de schapenkaas en het beroemde, dankzij de zeewind, licht gezouten lamsvlees. Uiteraard kunnen we de wol ook niet vergeten waarvan warme dekbedden worden gemaakt. De Texelse schapenboeten waar de schapen tegen schuilen als er teveel wind is, geven het landschap een apart karakter.

Vlieland

Vlieland is het eiland dat het verst van het vasteland ligt. Met de boot vanuit Harlingen duurt de overtocht minstens anderhalf uur, heerlijk om eens goed uit te waaien. Er is ook een Koegelwieck (snelboot) die er maar drie kwartier over doet. Op het eiland is er maar één dorp: Oost-Vlieland, maar in de Dorpstraat vind je wel alles wat je nodig hebt: winkeltjes, restaurants en gezellige terrasjes.

Het eiland ademt een gemoedelijke sfeer uit. De auto moet je als toerist op het vasteland laten staan dus iedereen beweegt zich te voet of per fiets voort. Je kunt echt een paar mooie fietstochten maken dwars door de duinen. Een andere manier om het eiland te ontdekken is met de Vlieland express. Dit is een omgebouwde truck waarin je kunt plaatsnemen die over kilometers wadstrand rijdt als het laagwater is. Een unieke ervaring! Op Vlieland raak je de weg niet kwijt want bijna overal kun je het rode torentje zien van de vuurtoren op het Vuurboetsduin.

Ameland

Ameland: de waddendiamant! Het eiland is dan ook een echt juweeltje.

Met de boot doe je er zo'n drie kwartier over vanuit Holwerd en zo maak je al meteen kennis met het wad.

CULTUUR
Het eiland herbergt vier lieftallige dorpjes te weten, Hollum, Ballum, Nes en Buren.
Ameland is altijd in beweging. Door de eeuwen heen schuift het eiland heel langzaam oostwaarts en is daardoor van vorm en uiterlijk veranderd.
Er zijn verschillende kleine musea op het eiland. Hierbij denken we onder andere al snel aan het Natuurcentrum, het Reddingsmuseum en het cultuurhisotirsch museum Sorgdrager

ACTIEF
Je kunt je zelfs inschrijven voor een zeehondentocht per boot. Hopelijk heb je het geluk om de zeehondjes te zien zonnen op een wad. Diegenen die niet vies zijn van vuile benen moeten zich echt inschrijven om een waddenwandeltocht te maken. Met een ervaren gids trek je een paar uur over het modderige drooggevallen wad en krijg je de nodige uitleg. Ameland kun je ook vanuit de lucht bekijken; maak een rondvlucht of doe een prarachutesprong.

Terschelling:

Om naar Terschelling te gaan, vertrek je vanuit Harlingen met de overzetboot voor een tocht van anderhalf uur. Terschelling staat garant voor natuur en cultuur. Het hele jaar door worden er evenementen georganiseerd met als topper uiteraard het Oerolfestival in juni. Dit is een theater- en straatfestival. Als sportief evenement is de zeil- en sloepenwedstrijd tussen Harlingen en Terschelling echt een aanrader. Je kunt het hele gebeuren vanaf de wal gadeslaan.

BOTEN
Terschelling heeft al eeuwenlang iets met schepen. Vroeger was het eiland het centrum van het loodswezen en nog altijd is er de gerenommeerde zeevaartschool Willem Barentz gevestigd. Willem Barentz was een belangrijk ontdekkingsreiziger en cartograaf die op Terschelling geboren werd. Ook zin om de maritieme sfeer op te snuiven? Ga dan naar de haven, waar zo'n 450 schepen hun plekje hebben en waar je gezellige terrasjes en cafeetjes vindt.

NATUUR
Terschelling heeft een zeer mooie natuur. Dikwijls vind je hier gewassen en plantjes die je op het vasteland al lang niet meer aantreft. Op het noordelijkste stuk van het eiland kun je genieten van alle rust en ruimte. De Boschplaat, Europees natuurreservaat, heeft een imposant natuurschoon. Als er tijd genoeg is, loop dan helemaal tot het puntje van het eiland en geniet van de adembenemende vergezichten.

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is het meest noordelijke Nederlandse waddeneiland. Als bezoeker moet je de auto op het vasteland laten staan voordat je aan de overtocht begint van zo'n drie kwartier. Het eiland is een aanrader voor wie op zoek is naar rust en ruimte en zijn kennis over vogelsoorten wil uitbreiden.

HISTORIE
De naam vindt zijn oorpsrong bij de eerste bewoners van het eiland namelijk de monniken van het Cisterziënser klooster Claerkamp. Schier betekent namelijk grijs, de kleur van de pijen van de monniken. Het enige dorpje Schiermonnikoog werd rond 1760 gebouwd en bezit vandaag de dag een beschermd dorpsgezicht.

NATUUR
Het grootste deel van Schiermonnikoog bestaat uit natuurgebied. Het is een ideale broedplaats voor vogels. Leuk om te weten is dat de helft van de Nederlandse flora op Schiermonnikoog terug te vinden is. Een mooie periode om het eiland te bezoeken is de ontluikende lente. Laat je aangenaam verrassen door de natuur tijdens je wandeling en doe de konijntjes de groeten.

Steden aan de kuststreek:

Gouda

Kaas en molens, wat is er typischer voor Nederland. In Gouda, één van de mooiste oude steden van Nederland kom je beide in overvloed tegen.

HISTORIE
Gouda ontstond op de plaats waar de Gouwe en de Hollandse IJssel samenvloeien. In 1272 kreeg Gouda zijn stadsrechten en in de eeuwen die daarop volgden, groeide Gouda uit tot de vijfde belangrijkste stad in het graafschap Holland. Centraal gelegen in een weids landbouwgebied ontwikkelde Gouda zich tot een bloeiend centrum met heel wat nijverheden.
De belangrijkste daarvan is ongetwijfeld de kaasproductie. In de zomermaanden kan je, telkens op donderdagvoormiddag, het keuren en verhandelen van de kaaswielen met ‘handje-klap'meemaken. In het nabijgelegen barokke Waaggebouw kan je kennis maken met de geschiedenis van de Goudse kaas.
Het schitterende stadhuis van Gouda dateert uit 1450. Elk halfuur speelt er een beiaard en beeldt een poppenspel uit hoe de Hollandse graaf Floris V de stadsrechten overhandigt aan Gouda.
In het Pijpen- en aardewerkmuseum De Moriaan verneem je alles over de Goudse kleipijpen en het Gouds plateel. Bij een lokale pijpenmaker en pottenbakker kan je nog altijd langs lopen voor ambachtelijke kleipijpen. Op de Hoge Gouwe vind je een kaarsenmakerij waar je, met een beetje geluk, ook zelf kaarsen kan gieten, dompelen en kleuren.

DE OMGEVING VAN GOUDA
In de streek rond Gouda werd vroeger turf gewonnen en dat heeft geleid tot het ontstaan van vele plassen, waarvan sommigen nu recreatiegebieden zijn. Elders werd het water grotendeels ‘weggemalen' en opgepompt door tientallen molens zodat er rijke polders ontstonden. Daarbij moest een hoogteverschil tot vijf meter worden overwonnen. Elke molen pompte het water telkens iets hoger tot de laatste in de rij het waterin de Rotte kon stuwen. De typische molens langsheen de Rotte staan bekend als ‘grondzeilers' en die naam danken zij aan het feit dat hun wieken rakelings over de grond scheren.

Delft

Delft is wereldwijd een begrip omwille van het gelijknamige eeuwenoude blauwe aardewerk maar de stad staat ook bekend om zijn gezellig, historisch centrum met leuke winkeltjes, galerijen, cafés, restaurants, terrasjes en terrasboten. Ook de warenmarkt, de fleurige bloemenmarkt en de vlooienmarkt met curiosa en antiek maken de sfeer langsheen de grachten.

DE GOUDEN EEUW
De middeleeuwse structuur van Delft is nog altijd waarneembaar in het oude centrum. In de Gouden 17e eeuw was Delft een rijke koopmansstad en in die periode ontstonden ook tientallen aardewerkfabriekjes op plaatsen waar voordien bierbrouwerijen waren gevestigd. Als thuishaven van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) kwam Delft in aanraking met het Chinese porselein. Hierdoor geïnspireerd werd het Delfts blauw aardewerk ontwikkeld, dat in Delft nog steeds met de hand wordt vervaardigd.
Het historische VOC-verleden van Delft herleeft als je over de grachten vaart, wandelt over boogbruggetjes en langs statige patriciërswoningen, grote kerken, verstilde hofjes en nauwe steegjes. Het intieme karakter daarvan heeft destijds wellicht ook kunstschilder Johannes Vermeer geïnspireerd. Samen met Rembrandt is hij de beroemdste Hollandse schilder uit de Gouden Eeuw.

DELFT ORANJE GETINT
Delft heeft ook een bijzondere band met het Nederlandse vorstenhuis. Vanaf 1572 verblijft Willem van Oranje in Delft, waar hij in 1584 wordt vermoord in het Sint-Agathaklooster, tegenwoordig het stedelijk museum Het Prinsenhof. De kogelgaten van die aanslag zijn overigens nog zichtbaar in de gevel van het museum. Delft bezit vele waardevolle herinneringen uit het verleden van het Oranjehuis, zoals het Prinsenhof, de Nieuwe Kerk met het praalgraf van Willem van Oranje en het Armamentarium, het vroegere wapenmagazijn van de Staten van Holland.

Leiden

Statige koopmanshuizen spiegelen zich in het water van de oude grachten, monumentale kerken of poorten, marktpleintjes en hofjes. Ze vertellen allemaal de rijke geschiedenis van Leiden, de stad waaraan Willem van Oranje een indrukwekkende universiteit schonk. Leiden is ook de geboortestad van Rembrandt en de stad waar Clusius de allereerste Nederlandse tulp liet bloeien.

VAN HOFJES TOT WINKELTJES
Leiden telt tal van bijzondere monumentale panden, hofjes en musea. Authentieke Egyptische mummies wachten je op in het Rijksmuseum van Oudheden. Schilderijen van Rembrandt en van Jan Steen hangen in de Lakenhal, waar ooit het befaamde Leidse laken werd gekeurd. Schatten uit andere culturen zijn samengebracht in het Rijksmuseum voor Volkenkunde. Verrassende ontdekkingen uit de natuurhistorie worden tentoongesteld in Naturalis.In de historische binnenstad van Leiden is het gezellig winkelen. Langs de grachten heeft al negen eeuwen lang op woensdag en zaterdag de typische warenmarkt plaats. En ook fijnproevers komen ruimschoots aan hun trekken in deze Oudhollandse stad. Met badplaatsen als Katwijk en Noordwijk in de buurt evenals de nabijgelegen bloemenvelden in de Bollenstreek zal je je nooit vervelen in en om Leiden.

Den Haag

Den Haag, koninklijke stad aan zee. Maar ook stad van kunst en cultuur en leuke evenementen! Herfst in Den Haag betekent genieten van theater en cultuur, shoppen in de binnenstad, of een echte herfstwandeling maken in een van de prachtige parken van Den Haag, het kan allemaal! Een bezoekje aan statige plekjes, zoals het Lange Voorhout en het Tournooiveld is zeker de moeite waard. Ook in de herfst is Den Haag koninklijk veelzijdig!

Meer info over Den Haag op www.denhaag.com

Rotterdam


De anders-dan-andere stad van Nederland. Stad aan de Maas, en grote wereldhaven. Een architectuur- en cultuurstad van formaat met vele attracties, festivals en musea. Een bruisende, jonge stadscultuur en een uitmuntend aanbod van winkels, restaurants en cafes. Waar u ook van houdt, wat u ook wilt doen, Rotterdam zal u blijven verbazen

Ontdek de verrassende moderne architectuur van Rotterdam op volgende site: www.holland.com/rotterdam/nl/

 

 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

 

Bron tekst: Holland.com