Waar vandaan: Toerisme > Het Vlaamse Land > West-Vlaanderen > Informatie per regio

Het Vlaamse Land > West-Vlaanderen > Informatie per regio

Kies de gewenste regio:

Kust Westhoek Brugs Ommeland Leiestreek

Regio in de kijker: Leiestreek

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

De Leiestreek vormt het beste bewijs dat je geen verre horizonten moet verkennen om als cultuurliefhebber, fiets- of wandelfanaat, waterrat en lekkerbek aan je trekken te komen. De Leie, de Schelde en de kanalen zijn nooit veraf. Zij vormen de ruggengraat van de Leiestreek en verlenen haar meteen ook een bijzonder karakter.

De sterke kanten van de Leiestreek? Probeer deze tips:

  • De Leie , de Schelde en de kanalen Roeselare-Leie en Bossuit-Kortrijk spelen 's zomers een belangrijke rol. Dan kan je meevaren met de zomerboottochten van Toerisme Leiestreek. Van op de boot zien vertrouwde landschappen er verrassend anders uit.
  • Architectuur en landschap : de kastelen in de Leiestreek zijn bekend ver buiten de regio. Bezoek zeker het Kasteel Ooidonk in Deinze, Kasteel van Rumbeke in Roeselare, het begijnhof en de Broeltorens in Kortrijk. Ga ook eens proeven in Brouwerij Rodenbach in Roeselare of bij graanstokerij Filliers in Deinze.
  • Ten huize van : In deze streek was Stijn Streuvels thuis; je proeft in de West-Vlaamse Scheldestreek de sfeer van zijn grootste werken. In Sint-Martens-Latem kan je authentieke landschappen en dorpsgezichten, ooit op doek gezet door beroemde Latemse schilders, vandaag nog in het echt bekijken.
  • Cultuur beleven aan de waterkant : Meer dan 30 verschillende musea ontvangen je met open armen. Ken je het Roger Raveelmuseum in Zulte of het Museum van Deinze en de Leiestreek? Heel anders is het verhaal dat verteld wordt in het Nationaal Vlas-, Kant- en Linnenmuseum in Kortrijk of het Nationaal Tabaksmuseum in Wervik.

Vanaf juli 2005 kan je fietsen op knooppunten in het fietsnetwerk Leiestreek .

Het middeleeuwse laken dat Vlaanderen eeuwenlang rijkdom schonk werd geleidelijk aan vervangen door de linnennijverheid. De grondstof voor dat linnen was vlas. Het water van de Leie was onmisbaar in de belangrijke fase van het roten van het vlas. De beste methode hiervoor was immers het vlas in het stromende water van de Leie te leggen. Na het roten werd het vlas te drogen en te bleken gezet op het veld in de typische vlaskapelletjes. De rootkwaliteiten van de Leie waren zo beroemd, dat de Engelsen ze de Golden River noemden. Het vlas werd van overal aangevoerd. Tot in Rusland werden monsters van het Leiewater ontleed om het geheim van die uitzonderlijke rootkwaliteiten te achterhalen. Het werd nooit ontdekt.
Natuurlijk wordt het Leielandschap door meer bepaald dan door het vlas alleen. Eeuwenlang kneedde het wispelturige water de brede vallei om tot een vruchtbaar land met oeverwallen en komgronden, zandruggen en kouters, rivierduinen en beekvalleitjes. Zo kreeg de Leie het uitzicht van een typische Vlaamse vlakterivier . Tussen haar Franse bron bij Lisbourg en haar monding in de Schelde in Gent , overbrugt ze een afstand van 180km en heeft ze een erg gering verval. Dat verklaart de vele weidse meanders die de rivier voorbij Harelbeke maakte.

Maakte, inderdaad, want met die ommetjes was de scheepsvaart allerminst gediend. In de 19de eeuw en de 20ste eeuw werden tientallen kronkels rechtgetrokken. Vooruitgang heette dat en steden als Wervik, Menen, Kortrijk, Harelbeke, Waregem en Deinze hebben er hun voorspoedige ontwikkeling aan te danken. Ook langs haar belangrijkste zijrivier de Mandel ontwikkelde zich een bedrijvige industrieas rond Roeselare en Izegem.

Wie met de Leie als leidraad op ontdekkingstocht trok, vindt in de Schelde een nieuwe bontgenoot om aan de voet van de Vlaamse Ardennen, het zuidoosten van West-Vlaanderen te verkennen.

Ook aan de Mandeloevers is het aardig vertoeven.

Oude Leiearmen werden afgesneden, hier en daar gedempt, maar gelukkig meestal behouden. Stille dorpen als Machelen, Grammene, Gottem of Oeselgem liggen nu enkele honderden meter van de gekanaliseerde Leie verwijderd bij een oude meander van de Leie.

Eenmaal voorbij Deinze etaleert de Leie zich opnieuw als een beeld van een rivier. Dorpen als Deurle en Sint-Martens-Latem hebben al hun charme te danken aan de schilderachtige Leie . Ze werd er nooit gekanaliseerd en nooit overdreven bevaren. De Gouden Rivier laat zich dan ook van haar beste kant bewonderen, wanneer ze Gent fier binnenstroomt.

 

 


 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

Bron tekst: Westtoer