Waar vandaan: Toerisme > Vlaams-Brabant > Groene gordel > Bezienswaardigheden

Vlaams-Brabant > Groene gordel > Bezienswaardigheden

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden:

Tegen de grens met Oost-Vlaanderen ligt Opwijk . In Mazenzele vind je een grote open dorpsdries. Deze dries is een driehoekig plein waar jaarlijks op Pinksteren de koningsschieting van de Sint-Pietersschuttersgilde plaatsvindt, in klederdracht en volgens aloud ritueel. Ook de kouter met de molen is een unicum in het landschap.
Opwijk is bekend om de paardenprocessie op de eerste zondag die volgt op de feestdag van Sint-Paulus (29 juni). De huidige Sint-Pauluskerk is het resultaat van 5 eeuwen bouw- en uitbreidingswerken. Interessant zijn een aantal schilderijen van Kasper De Careyer en een indrukwekkende preekstoel uit 1823.

Merchtem is het dorp van de steltenlopers. Ze danken hun naam aan de brede Molenbeek die regelmatig overstroomde. Stelten bleken dan een goede oplossing om droge voeten te houden. In het dorpscentrum staan nog de gebouwen van de oude brouwerij Ginder-ale. Jaarlijks, in de maand juni bevinden zich in Brussegem de grootse Sint-Jansfeesten plaats, met een ommegang en een rommel- en brocantemarkt. Deze feesten spelen zich af rond het kerkje Sint-Jan-de-Doper met zijn 14de-eeuwse toren.

Vilvoorde groeide van een oude Romeinse nederzetting uit tot een industrieel centrum aan het Zeekanaal. De vroegere jaagpaden en dijken worden door fietsers en wandelaars gebruikt. In het centrum van Vilvoorde staat de 14de-eeuwse Onze-Lieve-Vrouwekerk en het standbeeld van het Brabantse trekpaard, een symbool van de ´Pjeirefretters´. Breng ook eens een bezoekje aan het stadhuis, het William Tyndalemuseum, het Hanssenspark of de Drie Fonteinen, met een prachtige Engelse landschapstuin. De meest vooruitstrevende technieken worden samengebracht in ´Het Huis van de Toekomst´, om te schetsen hoe we in de toekomst mogelijk zullen leven.

Grimbergen herbergt enkele van de mooiste bezienswaardigheden van de Groene Gordel. Uiteraard hoort in Grimbergen een biermuseum want het lekkere, gelijknamige abdijbier is hier thuis. In het Prinsenbos kan je genieten van de rust en het groen. Midden in dit parkbos ligt de ruïne van het Prinsenkasteel. Nabij gelegen bevindt zich het Museum voor de Oudere Technieken in het Guldendal. Dit museum vertoont de rijkste verzameling handgereedschap van het land. Het ligt verspreid over drie gebouwen: het Guldendal, de Lier- en de Tommenmolen, twee molens langs de Maalbeek. ´s Gravenmolen, een oude graanmolen is hedendaags een bar-restaurant waar je gezellig kan tafelen aan de oever van het kabbelende water. Het Fenikshof is de thuisbasis van volkssterrenwacht MIRA, in het bijhorende museum leer je alles over sterren en planeten.

Wie Meise zegt, denkt Plantentuin. Dit is één van de topattracties van de Groene Gordel. Rond een centrale grasvlakte met vijverpartijen ontdek je een uitgebreide collectie inheemse en uitheemse bomen, planten en struiken. Middenin staat het kasteel van Bouchout, waar tentoonstellingen georganiseerd worden. Een groot, glazen Plantenpaleis is een prachtig pronkstuk van het domein, hierin bevinden zich meer dan 10.000 tropische en subtropische planten uit zowat alle werelddelen.

In Sint-Brixus-Rode staat de fietsenfabriek van Eddy Merckx, in deze gemeente vertekt ook de fietsroute die de naam van de wielrenner meekreeg. In Oppem waan je je in een echt prentenboek: het Hof ter Stene, gebouwd in de 16de eeuw en bezitter van een heuse donjon, het Sterckxhof en de imposante pastorie.

Herent ligt aan de spoorlijn Leuven-Brussel en kende al vrij vroeg een zeer bloeiende industrie. Toch blijft het groen hier een belangrijke waarde hebben. Het kastanjebos wordt doorsneden door de Lipsebeek wat de plantengroei hier bijzonder rijk en gevarieerd maakt. Daarnaast heeft Herent zijn natuurgebied ´Molenbeekvallei´, hier bevindt zich de classicistische Kerk van Beisem. Bij mooi weer heb je vanop de Roeselberg een schitterend zicht op Leuven en Herent.
In Winksele bevindt zich de Maria-Hemelvaartkerk, vroeger een druk bezocht bedevaartsoord gebouwd in romaans-Maaslandse stijl.

Het Floordambos, het natuurreservaat Hellebos, een rijk eiken- en beukenbos en het bijhorende kasteeldomein Ribeaucourt zijn de troeven van Steenokkerzeel . Twee prachtige kastelen bevinden zich in Perk : het Laathof, een middeleeuwse omgrachte hofstede en het kasteel Huinhoven, dat nu een kunstgalerij herbergt. Melsbroek is dan weer bekend om de militaire vliegbasis, vanwaar zowat alle humanitaire zendingen van het Belgische leger vertrekken. Bovendien kan je lekker eten in taverne Hof ten As, een imposante 14de-eeuwse vierkantshoeve in een gezellig en authentiek interieur. Of je kan genieten van de vele streekgerechten in het eetcafé Onder den Toren, het witloof met ham en kaassaus smaakt er overheerlijk.

De oorsprong van het ´rood´ witloof ligt in Kortenberg . Witloofvelden strekken zich eindeloos ver uit, her en der verspreid liggen nog enkele mooie hoeven. Invloedrijke burgers hebben hier hun kasteeltjes en landhuizen opgetrokken. Zo werd zelfs de eerste grondwet in het hertogdom Brabant, het Charter van Kortenberg van 1312, hier ondertekend in de benedictinessenabdij.
In Kortenberg is nog veel meer te bezichtigen: je vindt er tal van oude gerestaureerde abdijgebouwen, kloostergebouwen, oude pachthoven, schitterende tuinen en prachtige parken.
In Everberg , verheven tot prinsdom in 1686, kan je wandelen in een prachtig park: de Warande. Ook bevind zich hier het prachtige 18de-eeuws kasteel van de familie de Merode.

Vlakbij Leuven en temidden van drukke invalswegen ligt Bertem . Verbazingwekkend genoeg behield het zijn landelijk karakter. Je kan uren ongestoord wandelen in het Bertembos, het Eikenbos of langsheen de Voer, met zijn mooie vergezichten op uitgestrekte akkers. In Korbeek-Dijle vind je de mooiste holle wegen van het Dijleland en van op het plateau heb je schitterende gezichten over de Dijlevallei, het Heverleebos en het Meerdaalwoud. In de andere deelgemeente Leefdaal vind je het kasteel van Leefdaal, beter bekend als kasteel de Liedekerke, genoemd naar de grafelijke familie die het sinds 1776 bewoont.
Breng ook zeker een bezoekje aan de Maasromaanse Kruiskapel, beter bekend als de Veronakapel. Bij opgravingen in en rond deze Kruiskapel werd ontdekt dat hier al een stenen kapel stond op het einde van de 9de eeuw, gebouwd op de plek die vroeger een Karolingische of Merovingische begraafplaats was geweest.

Tussen het Meerdaalwoud, Heverleebos en de kunststad Leuven is de gemeente Oud-Heverlee gelegen. Deze gemeente is zijn faam als dorp van de Groene Gordel meer dan waardig. Vooral de Zoete Waters zijn een toeristische trekpleister met ontspanning voor jong en oud. Je vindt er het gelijknamige recreatiepark en het bekende restaurant ´Het Spaans Dak´. In Vaalbeek staat het Hof van Groenendaal, een U-vormige hoeve uit 1792. Hier gedijen zelfs Chardonnaydruiven die geperst worden tot een mousserende wijn die de naam ´Chardonnay Meerdael´ draagt. Haasrode beschikt over een groot industrieterrein en de nationaal bekende evenementenhal, De Brabanthal.

Je verlaat Meerdaalwoud en Heverleebos, om via de druivenstreek richting Zoniënwoud te gaan. Dit woud vormde ooit samen met de twee eerste bosgebieden één aaneengesloten geheel. Deze streek is trouwens een paradijs voor mountainbikers. Je kijkt beslist met verbazing naar de boeiende vergezichten langsheen de weg.

Bekijk ook eens onze rubriek Dagtrips

 

 

 

 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

 

Bron tekst: Toerisme Vlaams-Brabant