Waar vandaan: Toerisme > Oost-Vlaanderen > Vlaamse ardennen > Bezienswaardigheden

Oost-Vlaanderen > Vlaamse ardennen > Bezienswaardigheden

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Een overzicht van enkele belangrijke bezienswaardigheden in deze regio:

Manneken Pis en museum Geraardsbergen

De stadsrekeningen van 1455-1456 vermelden de bestelling van een ‘lathoenen mannekin' bij een kopergieter uit Brussel. Deze bestelling gebeurde ter gelegenheid van de heropbouw van de stad en de herstelling van de fonteinen en de waterleiding. De stad was immers verwoest op 16 april 1452 door de troepen van Jean de Croy. De Gentenaars steelden in 1452 de leeuw die als fonteinversiering stond boven op de fontein boven de Brugstraat (1400). De schepenen beslisten het leeuwken door een waterend manneken te vervangen. Gilles Van der Gucht beitelde het model in hout, Reinier van Thienen, een Brussels kopergieter, maakte het. In 1459 werd het op de fontein geplaatst, die in 1835 werd afgebroken.

Het manneken staat nu onder de pui van het stadhuis en is onbetwistbaar het oudste van het land, dus ook ouder dan het Brussels plassertje dat pas van 1619 is. In het Manneke Pis Museum vind je nog een pak informatie rond het doen en laten van Manneke Pis Openingsuren: vrij te bezichtigen, museum: elke dag van 9 uur tot 12 uur en van 14 uur tot 17 uur
Museum: Nieuwstraat 20, 9500 Geraardsbergen
Tel. contactpersoon: +32-54-41 92 87

 

Stadhuis Geraardsbergen

Het oorspronkelijk gotische Stadhuis van Geraardsbergen gaat terug tot in de 14de eeuw en werd toen ‘scepenhuis' genoemd Het gebouw werd herhaaldelijk geteisterd door hevige branden tijdens de verschillende bezettingen van de stad. Het werd steeds opnieuw opgebouwd in de stijl van die tijd. In 1750 werd het verbouwd in rococostijl en in 1893-96 weer neogotisch verbouwd en met rode baksteen bezet volgens plannen van de Leuvense architect Langeroc. Op het gelijkvloers zijn twee lage zalen ondersteund door zware bogen. Deze zalen werden in de Middeleeuwen gebruikt als hallen. In die oude lakenhallen is nu het museum van Manneken-Pis ondergebracht waar al zijn mooie kostuumpjes bewaard worden.

Centrum Ronde van Vlaanderen
Uniek belevingsmuseum waar u als het ware in de huid van de wielerhelden kan kruipen. De Helden. De Ziel. Het Epos.
Kruip in de huid van de helden en voel de emoties opborrelen bij Vlaanderens mooiste wielerklassieker.
Het Belevingsmuseum Ronde van Vlaanderen gaat op zoek naar de ziel en de heroïek van de Ronde. De aanpak is multi-mediaal met prachtig beeld- en geluidsmateriaal, projecties en computersimulaties die elke bezoeker toelaten de Ronde van binnenuit te ervaren. Voel de spanning, het lijden, de euforie,… alsof je naast Schotte, Merckx of Museeuw over de kasseien en hellingen dokkert.

Elke bezoeker krijgt de kans in de huid te kruipen van een wielerkampioen. Hij beleeft de Ronde van bijvoorbeeld Eddy Merckx zoals hij die zelf heeft ervaren. De andere alter ego's zijn Ritten Van Lerberghe, Gaston Rebry, Briek Schotte, Rik Van Steenbergen, Rik Van Looy, Eric Leman, Walter Godefroot, Jan Raas, Eric Vanderaerden, Edwig Van Hooydonck en Johan Museeuw.

Openingsuren: 10.00-18.00 (donderdag en vrijdag tot 22.00)
Openingsperiode: Dagelijks, gesloten op maandag.
Toegankelijk voor mindervaliden
Markt 43 ,9700 Oudenaarde
Tel.: 055-33 99 32 ;Fax: 055-33 99 39
info@crvv.be
www.crvv.be

Provinciaal Archeologisch Museum PAM Ename
Sinds enkele jaren staat Ename in de belangstelling. Zijn verleden spreekt tot de verbeelding, de opgravingen die in de gemeente aan de gang zijn worden met aandacht gevolgd en de ontdekkingen krijgen in de media uitgebreid commentaar. Al die aandacht is begrijpelijk, want in Ename ligt een unieke archeologische site, waar een stuk middeleeuwse wereld uitstekend bewaard bleef.
Het Proviniaal Archeologisch Museum Ename heeft dan ook een belangrijk verleden bewaard en toegankelijk gemaakt in een vernieuwend archeologisch park en een unieke 1000 jaar oude kerk, een historisch waardevol bos en een museum dat bijblijft.

Openingsuren: zomer: di - vrij: 9.30 uur tot 17.00 uur, zater, - zon - en feestdagen 10.30 tot 17.00 - winter: do - zo: 9.30 tot 17 uur
Openingsperiode: maandag gesloten en vanaf 25 december t.e.m. 2 januari
Lijnwaadmarkt 20 ,9700 Ename
Tel.: 055-30 90 40 ;Fax: 055-30 99 01
E-mail: museum@ename974.org
Website: www.ename974.org

Stadhuis en lakenhalle Oudenaarde
De bouwwerken aan het Stadhuis begonnen in 1526, met de eerstesteenlegging door stadsgouverneur Philips de Lalaing. Bouwmeester Hendrik Van Pede was de architect. Het resultaat is een prachtig voorbeeld van Brabantse gotiek. De realisatie van het Stadhuis gebeurde op een korte termijn en dat heeft veel bijgedragen tot de esthetische eenheid van het gebouw. De grote waarde ervan ligt ongetwijfeld in de uiterst zuivere verhoudingen en in de ongeëvenaarde monumentaliteit. Het gebouw herbergt ook de collecties van het Stedelijk Museum van Oudenaarde, een uizonderlijke zilvercollectie en een prachtige verzameling Oudenaardse Wandtapijten.

Openingsuren: Vanaf 1 april tot 30 oktober elke dag van 10.00 tot 18.00 u, stadhuis enkel met gids op bepaalde tijdstippen (groepen op aanvraag)
Openingsperiode: Sluitingsdag: maandag
Grote Markt , 9700 Oudenaarde
Tel.: 55-31 72 51
Fax: 55-30 92 48
E-mail: toerisme@oudenaarde.be
Website: www.oudenaarde.be

Textielmuseum
Dit museum is gehuisvest in de vroegere textielfabriek Cambier-Robette. Dat Ronse nauw verbonden is geweest met textiel merk je hier meteen! Heel merkwaardig en uniek is dat elke spoelmolen, elke scheermolen, elk weefgetouw nog werkt. Zo beleef je hier hoe vaardige handen in vervlogen tijden van textielgrondstoffen fraaie weefsels maakten. Van een levend museum gesproken!
Op de verschillende types weefgetouwen wordt de erg gevarieerde plaatselijke productie gedemonstreerd. Er valt hier ook heel wat op te steken over de sociale aspecten van ruim een eeuw Ronse-textiel (hoofd)stad.
Het Textielmuseum is open van 1 april tot 31 oktober, telkens van dinsdag t.e.m. vrijdag, van 10 u tot 12 u en 13.30 u tot 17 u, tijdens weekends en feestdagen van 10 u tot 12 u en van 14.30 tot 17.30, onder begeleiding van een gids kan het ook op andere tijdstippen. Diverse educatieve projecten zijn ter beschikking.
Hoge Mote, De Biesestraat 2
9600 Ronse
Tel.: 055-23 28 12
Fax: 055-23 28 19
E-mail: musea@ronse.be
Website: www.ronse.be

De Zwalmmolen
De Zwalmmolen in Munkzwalm is allicht meer dan duizend jaar oud en eeuwenlang bezit van de Gentse Sint-Pietersabdij. In 1964 hield het malen op. Molen en molenhuis zijn al enkele jaren in handen van het provinciebestuur. Bedoeling is de molen grondig te restaureren en opnieuw maalvaardig te maken.
Het stijlvolle molenhuis biedt onderdak aan een cafetaria, het aanpalende wagenhuis is sinds enkele jaren het provinciaal toeristisch infokantoor.
Rechtover de Zwalmmolen vindt U een kantoor van de provinciale toeristische dienst.
Rekegemstraat
9630 Munkzwalm

Bekijk ook eens onze rubriek Dagtrips

 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

 

Bron tekst: Toerisme Oost-Vlaanderen