Waar vandaan: Toerisme > Cruises/luxereizen > Indische oceaan > Informatie per regio

Cruises/luxereizen > Indische oceaan > Informatie per land

Kies het gewenste land:

Madagaskar Mauritius Seychellen Réunion

Land in de kijker: Mauritius

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

Het is niet te verwonderen dat Mauritius een oord bij uitstek is voor een strandvakantie. Witte zandstranden, helder water, bergen, tropische wouden, een typische cultuur en een aangenaam levensritme. Mauritius was één van de eerste eilanden in de Indische Oceaan dat reizigers aantrok op zoek naar rust en een compleet andere omgeving. Door deze lange ervaring kan Mauritius u prachtige hotels, een hoge kwaliteit en een schitterend onthaal aanbieden.

Vierhonderd jaar geleden gingen de Hollanders er tijdens een razende storm aan wal en doopten het eiland Mauritius, naar stadhouder Maurits van Nassau. Dit gebeurde in het jaar 1598.   Zij maakten er een toevluchtshaven van op de route naar Oost-Indië. Sindsdien kent het eiland een zeer internationale bevolking. Fransen, Engelsen, Indiërs en Chinezen bepaalden het cultureel erfgoed. Hierdoor staat Mauritius bekend om een brede talenkennis en om haar voortreffelijke en gevarieerde keuken. Niet alleen voor de naamgeving, maar ook voor de invoer van het suikerriet waren de Nederlanders verantwoordelijk. De metershoge pluimen van dit gewas bepalen tot op de dag van vandaag het uiterlijk van de stranden op dit eiland.

De staat Mauritius ligt ca. 800 km ten oosten van Madagaskar en maakt deel uit van de eilandengroep der Maskarenen. Behalve het gelijknamige eiland, dat het voornaamste is, omvat de staat nog de eilanden Rodrigues en Agalega en de groep Cargodas Carajos of Saint Brandon. Mauritius is sinds 12 maart 1968 een onafhankelijke staat binnen de Commonwealth.

Het eiland, dat verdeeld is in negen geografische districten, strekt zich uit over een oppervlakte van 1.865 km 2 (met inbegrip van enkele koraalriffen en voor de kust gelegen eilanden zoals het Flat Island en het Round Island) en heeft een bevolking van 867 885 inwoners. De hoofdstad is Port Louis. De officiële taal is Engels, de meest gesproken talen zijn echter Creools en, onder de Indische bevolking het Hindi. De meest verbreide godsdiensten waren in 1972 het hindoëisme, het christendom en de islam. De munteenheid van Mauritius is de roepie.

Een opvallend kenmerk van Mauritius is dat verschillende rassen en godsdiensten (Indiërs, creolen, Chinezen, moslims, afstammelingen van Franse kolonisten, …) er op een vredige manier samenleven. Een veelheid aan tempels, kerken, moskeeën, enz. is hiervan het resultaat. Dit is onder andere het geval in de hoofdstad Port Louis (140.000 inw.), een sfeervolle havenstad. Het nationale museum, de kleurrijke centrale markt, de Chinese wijk en het Fort Adelaïde zijn er zowat de voornaamste trekpleisters. De vroegere hoofdstad, Mahébourg , gaat prat op een boeiend "Musée Nautique". Curepipe in het zuidwesten is vooral interessant voor zijn koloniale gebouwen.

Geschiedenis

Het eiland Mauritius was waarschijnlijk onbewoond voor de komst van de Portugezen in de 16e eeuw. Aan het eind van de 16e eeuw vestigden Nederlanders zich op het eiland dat ze naar prins Maurits noemden. Zij begonnen met de verbouw van suikerriet. Zij worden ook verantwoordelijk geacht voor de uitroeiing van de dodo, een inheemse vogelsoort. 

Na een verblijf van enkele decennia,  verlieten de Nederlanders in 1710 hun nederzetting. Vijf jaar later verschenen de Fransen, zij bouwden de eerste suikerfabriek. De Britten veroverden het eiland in 1810 en brachten de suikerexport op gang. Het werk op de plantages werd door slaven uitgevoerd, tot de afschaffing van de slavernij in 1835.  De opvolgers van de zwarte slaven waren contractarbeiders uit Indië . Ondanks de Britse overheersing bleef de Franse invloed zeer groot. Zo bleven de grote plantages in handen van Franse Mauritianen.

Na verloop van tijd gingen de Indiërs zich organiserentegen de heersende elite (Franco-Mauritianen en Creolen). De Labour Partywerd opgericht en won de verkiezingen van 1967. Deze partij was een grote voorstander van een onafhankelijk Mauritius. In 1968 werd Mauritius een onafhankelijke staat binnen het Britse Commonwealth.

Na de onafhankelijkheid bleef de Labour Party gedurende 14 jaar de belangrijkste partij. In de jaren zeventig begon de oppositie zich te ontwikkelen. De oppositie kwam vooral van de linkse Mouvement Militant Mauricien (MMM), o.l.v. Paul Bérenger. In 1982 behaalde de MMM samen met de Parti Socialiste Mauricien (PSM), een afsplitsing van de Labour Party, alle 60 zetels op het hoofdeiland. Het nieuwe bewind verklaarde de Chagos Archipelago tot een deel van Mauritius en streefde o.a. naar een republikeinse status binnen het Britse Commonwealth. 

In 1987 en 1991 werd de coalitieregering onder leiding van Aneerood Jugnauth herkozen. In 1992 kreeg Mauritius de status van republiek . Cassam Uteem werd door de Assemblée Nationale tot president gekozen. Door de keuze van een islamitische president probeerde de regering de kritiek op de samenstelling van de regering, die voornamelijk uit hindoestanen bestaat, het hoofd te bieden. Bij de verkiezingen van 1995 werd de partij van Jugnauth verpletterd door een coalitie van MMM en de Labour Party. Het premierschap werd overgenomen door Navin Ramgoolam.

 


 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

Bron tekst: Arakea