Waar vandaan: Toerisme > Caraïben > Sint-maarten > Informatie

Caraïben > Sint-maarten > Informatie

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Dit eiland wordt geregeerd door de Nederlanders (SINT MAARTEN) en door de Fransen (ST-MARTIN). De Nederlanders beschikken over 37 Km² van het grondgebied, de Fransen over 52 Km². De bevolking ( 62.000 inwoners, 33.459 in Sint Maarten, 28.518 in St.Martin) is sterk toegenomen door de toeristische roeping van het eiland. In 1950 waren er slechts 1.484 inwoners. Sommige 'expatriates' zijn terug naar huis gekomen, maar ook vele bewoners van andere Caraïbische eilanden kwamen naar Sint Maarten om er werk te zoeken.

Op het Nederlands gedeelte van het eiland bevindt zich de luchthaven en de belangrijkste zeehaven. Dit gedeelte is ook het meest toeristische. Er is geen echte grens tussen de twee delen van het eiland. Het zuidelijk deel van Sint Maarten is het Nederlands gebied. Hier bevindt zich de Simpson baai lagune . De rest van het Nederlands gebied is vrij heuvelachtig,  droog en vol met struikgewas. Bij plotse regen, kan het landschap vrij vlug groen worden. De kustlijn is doorspekt met zanderige baaien en meer in het binnenland bevinden zich talrijke zoutvijvers.

Korte geschiedenis

De oorspronkelijke Indiaanse bevolking noemde het eiland ' Sualouiga', of 'zoutland ' . Columbus zou het eiland al ontdekt hebben tijdens zijn tweede reis in 1493, maar de eerste kolonisten, Fransen, kwamen hier slechts toe in 1629. In 1631 kwamen de eerste Nederlanders , aangetrokken door de zoutvijvers in het Zuiden. Tussen 1633 en 1648 probeerden de Spanjaarden het eiland te veroveren.

In 1648 kwamen de Franse en Nederlandse kolonisten terug en verdeelden het eiland onder elkaar . Hoewel Sint-Maarten nog door andere mogendheden werd geregeerd (bv. korte bezettingsperiodes door de Britten) bleef de Frans-Nederlandse verdeling altijd bestaan. Tijdens de koloniale periode berustte de rijkdom van het eiland op suikerriet en veeteelt. In 1863 werd de slavernij afgeschaft en vele ex-slaven verlieten het eiland. Het zout dat op Sint-Maarten werd gewonnen werd voornamelijk naar de USA geexporteerd. In 1949 kwam ook hieraan een einde. De overgebleven bevolking trachtte verder te overleven door landbouw, visserij en geldschenkingen door buitenlandse familieleden.

In de afgelopen 50 jaar is het eiland onherkenbaar veranderd door het toerisme. Sint-Maarten is een van de succesvolste toeristische bestemmingen geworden in het Caraïbisch gebied. Het eiland biedt dan ook een prachtige toeristische accomodatie (hotels, shopping, casinos, duty free, enz.).

 

 

 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

 

Bron tekst: Arakea