Waar vandaan: Toerisme > Citytrips > Rome > Informatie

Citytrips > Rome

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Rome kreeg een grondige opknapbeurt voor het Heilig Jaar 2000. La “Nuova” Roma, het Nieuwe Rome, is più bella (mooier) en più eterna (eeuwig) dan ooit. Roma is niet alleen een stad van pausen, maar ook van keizers en vooral van intens leven. Het Forum Romanum en het Colosseum, het St. Pietersplein waar alle nationaliteiten ter wereld samenstromen, de Spaanse Trappen vol bloemenpracht, de chique winkels, de terrasjes van Piazza Navona waar de Romeinen "bella figura" maken ... "Non basta una vita" (één leven is niet genoeg) !

Rome is heel veel wereldgeschiedenis op enkele vierkante kilometers samen: de thuisbasis van het imposante Romeinse Rijk, sinds 2000 jaar het centrum van de Katholieke wereld en de hoofdstad van Italië. Rome werd gesticht volgens de overlevering door Romulus en Remus, twee goedenkinderen, in 753 voor Christus, en gebouwd rond het eiland in de rivier de Tiber en op de 7 heuvels er rond. Het ontwikkelde zich na de Griekse periode als de machtigste staat ter wereld, vooral door hun militair, bestuurlijk en technologisch overwicht. Op haar hoogtepunt strekte het Romeinse Rijk zich uit van de Schotse grens tot het Midden-Oosten, alles netjes georganiseerd en gecontroleerd vanuit Rome.

Het Rijk hield honderden jaren stand, werd in de vijfde eeuw na Christus vernietigd, maar leefde een stuk verder als het Oost-Romeinse Rijk in Byzantium (het huidge Istanboel) tot het in de 15 de eeuw definitief vernietigd werd.

De invloed van dit machtige Rijk is nu echter nog steeds merkbaar: het Latijn wat de Romeinen spraken was de basis van de Zuid-Europese talen (Frans, Spaans, Italiaans, Roemeens, Portugees en Reto-Romaans) en het schrift wat wij nog steeds gebruiken hebben we van de Romeinen. Ook onze Germaanse talen zijn nog doorspekt met woorden die uit het Latijn afkomstig zijn. Ook vele bestuurlijke en gerechterlijke uitgangspunten stammen nog grotendeels uit de Romeinse periode af…

Rome zelf vormde in die periode het absolute middelpunt van dat Rijk, wat er voor zorgde dat de stad zich enorm kon ontwikkelen en verrijken. Spijtig genoeg zijn buiten Rome meer goed bewaarde overblijfselen van die tijd te vinden dan in de stad zelf. Vele monumenten en bouwwerken uit die tijd werden immers achteraf afgebroken of geplunderd om andere gebouwen in de stad mee op te trekken. Een aantal monumenten die nog overeind staan, zoals het Colosseum, geven de toerist vandaag in Rome echter een goed beeld tot wat de Romeinen op bouwkundig vlak allemaal in staat waren…

Het was ook de Romeinse keizer Constantijn die in de vierde eeuw het christendom als Romeinse staatsgodsdienst installeerde, waardoor Rome automatisch de thuisbasis voor de katholieke kerk is geworden. Vaticaanstad, of de Pauselijk Staten, is in de geschiedenis trouwens een machtige staat geweest, die grote delen van Italië als grondgebied had, en ook op politiek vlak een belangrijke rol gespeeld heeft. Het was maar bij de eenmaking van Italië in de negentiende eeuw dat het grondgebied van Vaticaanstad verkleind werd. Vandaag vormt Vaticaanstad een enclave binnen Rome, maar heeft wel een onafhankelijk statuut.


 
 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Bron tekst: SeniorenNet