Waar vandaan: Toerisme > Citytrips > Parijs > Bezienswaardigheden

Citytrips > Parijs > Bezienswaardigheden

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen


In Parijs is zoveel te beleven dat het onmogelijk is om hier alles te beschrijven. Onder de vele must-sees vallen natuurlijk de Parijse musea: het Musée D'Orsay, een oud treinstation dat is omgebouwd tot een prachtig kunstwerk met zeer mooie schatten; het beroemde Musée Picasso; het zeer uitgebreide Louvre; het Centre George Pompidou; het Musée Rodin en vele andere sublieme musea.

Wat betreft de monumenten, wie heeft er niet van gedroomd de Eiffeltoren te beklimmen, de Nôtre Dame of de Opera Garnier te bezoeken? U kunt door de straten van Parijs wandelen tot uw voeten niet meer kunnen, maar u zult nooit genoeg krijgen van de romantische sfeer. Als u de stad bezoekt met iemand waarvan u houdt, pak dan zijn of haar hand en een fototoestel en ga naar de Jardin du Luxembourg, Les Tuileries, de oevers van de Seine, de kleine straatjes van Montmartre, loop de Champs-Elysées af of loop over de Boulevard St. Germain des Près.

Parijs heeft ook een aantal zeer speciale trekpleisters, zoals de mooie en rustige begraafplaats Père Lachaise, waar vele beroemde mensen begraven liggen. Een hoogtepunt hier is het graf van Edith Piaf. Als u zin heeft, kunt u zelfs het riolensysteem, Les Egouts, van Parijs bezoeken. Ook kunt naar het Musée de l'Erotisme in het 18de arrondissement.

De Franse architectuur van het eind van de negentiende eeuw wordt gekenmerkt door het genie van een buitengewone constructeur: Gustave Eiffel. Hij heeft ons de getuigenis van de industriële revolutie nagelaten, die de suprematie van het staal bevestigt.

Gustave Eiffel vormt een integrerend deel van het Franse landschap. Zijn creaties zijn overal te vinden. Soms zijn ze spectaculair, zoals langs de oevers van de Seine in Parijs, waar de monumentale Eiffeltoren staat. Soms zijn ze anoniemer, zoals een kleine spoorbrug of een nauwelijks zichtbare metalen structuur.

Monumentale werken
Iedereen kent de Eiffeltoren (1889), het symbool van de Franse hoofdstad en het meesterwerk uit een tijd waarin men erop gebrand was records te breken. Na verschillende wetenschappelijke en militaire missies is de Eiffeltoren tegenwoordig geheel bestemd voor het toerisme. Vanaf de 320 meter hoge toren heeft u een magisch uitzicht over de lichtstad Parijs. Tevens is de toren een mooie pleisterplaats voor gastronomen, want op de eerste en tweede verdieping bevinden zich restaurants en café's.

De geschiedenis van deze architect uit Dijon begint echter al voor dit meesterwerk, met andere spectaculaire bouwterreinen. Al snel wordt hij "bruggenbouwer" genoemd, dank zij de brug van Rouzat (1869) in de Allier, de Saint-Jean-brug (1859), in Bordeaux en het viaduct van Garabit (1883) in de Cantal. Dit laatste is ongetwijfeld het meest gewaagde project van de bouwer. Het viaduct moest een dal van 500 meter lang en 122 meter hoog overspannen. Tegenwoordig is het een verplicht nummer wanneer u in deze streek bent.

Sylvain Yeatman Eiffel, voorzitter van de vereniging van nakomelingen van de ingenieur, vertelt: "De techniek waarmee deze brug gebouwd is, is buitengewoon. Er is geen enkele steiger gebruikt en de twee delen van de boog zijn met elkaar verbonden door middel van een kabel die van de ene naar de andere kant loopt". De grootste boogbrug die Gustave Eiffel ooit in Frankrijk gebouwd heeft, is verwant aan zijn Portugese tegenhanger, de Maria Pia-brug over de Douro.

Andere bouwwerken, zoals de brug van Cubzac, hebben een originele geschiedenis waar meerdere tijdperken bij elkaar komen. Gustave Eiffel is hier slechts de laatste van de bouwers die dit monument hebben neergezet. De Pont-Canal van Briare, die 662 meter lang en 11 meter breed is, is ook bijzonder mooi. Wat deze brug zo bijzonder maakt, is het feit dat het tegelijkertijd een brug én een kanaal is, waarover aken op 15 meter boven de Loire varen.

Zijn gehele carrière door heeft Gustave Eiffel metalen geraamten gebouwd. Het warenhuis Le Bon Marché in Parijs heeft zijn karakteristieke charme uit 1900 bewaard. Tijdens het vergroten van deze winkel werd voor de metalen structuur een beroep gedaan op Eiffel. Deze zeer decoratieve uitbreiding van het gebouw is tegenwoordig nog altijd goed zichtbaar.

Ook mag u de koepel van het Observatoire de Nice (observatorium van Nice) niet missen (1885). Dit gebouw is ontworpen door Charles Garnier, aan wie we ook de beroemde Opéra Garnier in Parijs te danken hebben. Gustave Eiffel schiep de metalen constructie van het ingenieuze mechanisme waarmee de koepel zonder wrijving verplaatst kon worden.

Eiffel is ook verantwoordelijk voor het geraamte van de Eglise Saint-Joseph in Parijs en voor de glas-in-loodramen van de stationshallen van Agen en Toulouse . Veel van zijn scheppingen zijn helaas moeilijk toegankelijk of niet geopend voor het publiek. Dat is met name het geval in Parijs, met de synagoge in de rue des Tournelles en het glas-in-loodraam van het Palais Galliera, waar tegenwoordig het Musée de la Mode gehuisvest is (het modemuseum).

Modestad

In de mode zijn in Parijs, betekent de trends volgen (of voor zijn) zonder ooit zijn eigen stijl te vergeten. Het betekent ook weten waar je zijn moet, de beste adressen kennen, niet aarzelen om af en toe zijn spaarpot om te keren of wachten op de uitverkoop. Momenteel kleedt Parijs zich als een nomade, met een chique hippietrend die 'allure en nonchalance' combineert. Deze stijl is de tegenhanger van 'wear", of deze nu sportief, street of club is.

De mode van a tot z in de grote warenhuizen
De grote warenhuizen, het trefpunt van de mode 'made in France', bieden het traditionele 'avant-gardistische' modebeeld. In deze in Haussmann stijl gebouwde winkels op de grote boulevards vindt u alle mode van a tot z, van haute couture tot chique prêt-à-porter. Om te beginnen is er de Galeries Lafayette, in het 9 e arrondissement, het heilige der heiligen van winkelen op z'n Frans. Direct daarnaast ligt Printemps, het kleine broertje dat u evenmin mag missen. Aan de overkant van de Seine vindt u Bon Marché waar, naast een grote delicatessenafdeling, ontwerperskleding speciaal op u wacht.

Les Halles, de tempel van de street wear
In het geroezemoes van Les Halles tekenen de trends van morgen zich af. Je hoeft maar naar de voorbijgangers te kijken of je met hart en ziel in de Clone te storten, de schoenenzaak voor fashion victims . De jongeren squatten de Puma store en Adidas Megastore , de tempels van de stadse sporttrend. Op een steenworp afstand zullen clubbers en aanhangers van de hip hop stijl hun geluk vinden in Le Shop, met zijn 1200 m2 winkeloppervlak. Niet ver daar vandaan inspireert Kiliwatch zich op deze trend door een mengeling van ongedwongenheid en stijl, met een afdeling niet dure kleren.

Le Marais, helemaal hype
Van Les Halles komend doorkruist u Sentier, de wijk van de groothandelaars in kleding. U komt dan in de Marais, een van de meest geanimeerde wijken van Parijs. In dit voormalige 'moeras' wordt de sfeer van 'een dorp in de stad' gecultiveerd en wapperen overal regenboogkleurige vlaggen. De mode is er duidelijk 'hype' en trekt de meest verwoede clubbers aan. Zelfs het merk Levi's laat zich meeslepen door de underground met zijn winkel Nim. Maar als u een design T-shirt zoekt en geen jasjes van overjarige jeans, moet u naar Culotte gaan. In deze winkel vindt u geen onderkleding, maar de zekerheid helemaal bij de tijd te zijn .

Kleurig Saint-Germain
In Saint-Germain, de chique wijk van de intellectuelen, voert kleur de boventoon. De seventies hebben hier een nieuwe gestalte gekregen in de etalages met accessoires, kleding en schoenen.. De winkel Elite Company Limited geeft de toon aan in lederwaren met tassen voor overdag en voor 's avonds. De leukste hoeden zijn te vinden bij Shadé, een boetiekje in de rue des saints Pères. Midden in deze kleurige uitbundigheid van het 6 e arrondissement zorgt Muji voor de tegenstelling en ademt de minimalistische Japanse geest uit waar de Fransen ook dol op zijn.

Tussen Nation en het Gare de l'Est: de fashion streets
In het oosten van Parijs lijken bepaalde straten speciaal aan de mode gewijd. Op de Quai de Valmy, langs het kanaal Saint-Martin, in de wijk van Hôtel du Nord en van Amélie Poulain, zult u adressen vinden die beslist de moeite waard zijn. Zorg dat u ze niet mist. Sagesse et Délires heeft grote bekendheid verworven, met name door zijn originele, design tassen. De Quai de Valmy wordt omzoomd door leuke winkeltjes, zoals Ginger Lyly en Stock & Marques. Dit laatste is een paradijs voor liefhebbers van oude jeans en gedragen jasjes.

Andere bekende winkelstraten zijn de Rue de Charonne, uitverkoren door Isabel Marant. Rue Keller, in het 11 e arrondissement, waar, achter de koplopers, Le 18 of Gravity Zone zonder complex kunst en mode combineren. Maar de echte modestraat van Parijs bevindt zich in het 18 e arrondissement. De rue des Gardes, die deze bijnaam gekregen heeft, is geheel in handen van jonge ontwerpers. Een lange trendy wandeling met meer dan vijftien verrassende adressen.

Montparnasse
De Montparnasse-toren nodigt u uit op zijn volledig gerenoveerde 56e verdieping, nu nog gezelliger en indrukwekkender. In 38 seconden brengt de snelste lift van Europa u naar 196 m hoogte. Daar wacht u het mooiste uitzicht over Parijs in een modern, ludiek en bijzonder comfortabel kader.

Diverse audiovisuele en interactieve installaties helpen u om Parijs te ontdekken en te begrijpen: fotogalerijen, interactieve zuilen, multimediavoorstelling rond de legendes over torens wereldwijd, quiz en spelletjes voor groot en klein, videoclip over Parijs, orientatietafel...
Een paar trapjes hoger garandeert het panoramische terras in open lucht u een onvergetelijk uitzicht. In de panoramische bar, het 360 Café kunt u heerlijk verpozen terwijl u van een indrukwekkend panorama geniet.

Vlooienmarkten
Brocantes, vlooienmarkten en antiquariaten zijn een onuitputtelijk bron van verrassingen. Je vindt er van alles; petroleumlampen, potvistanden glazen kroonluchters... Je moet er een goed oog voor hebben.Voor de echte koopjesjagers en andere belangstellenden...

Parijs telt vier grote vlooienmarkten. De meest bekende, Saint Ouen ( www.parispuces.com ) is de grootste antiekmarkt van de wereld met maar liefst 2500 kramen en 12 markten gegroepeerd op 7 hectare. Het meest geliefd bij de echte snuffelaars is de Vernaison markt, die al sinds 1920 bestaat. Deze markt bevindt zich in een labyrint van kleine straatjes met bomen die wat schaduw bieden. Het doet denken aan een grote rommelkast van maar liefst 300 kramen en brengt u terug naar de tijden van de rommelmarkten van weleer. Weergaloze objecten, sieraden, poppen, meubelen worden er allemaal verkocht. Vlakbij in de galerie Antica vindt u een twaalftal luxe antiquairs die gespecialiseerd zijn in objecten uit de 19e en 20e eeuw. Er tegenover,  op de Malassis markt vindt u 140 thematische boetiekjes met tafelkunst, marine objecten, horloges, ansichtkaarten.... Meubels uit de jaren 30 tot en met de jaren 70 zijn ook goed vertegenwoordigd. Dauphine is de meest recente markt. Hier bieden 180 professionals hun uitstekende waar aan: primitieve kunst, houtwerk uit de 18e eeuw, regionale meubels. U vindt hier eveneens een groot aantal boekenkramen, stalletjes met vintage kleding, korsetten en ondeugend ondergoed... De Biron markt wordt ook wel Faubourg Saint-Honoré des Puces" genoemd omdat het de meest chique is. Hier hebben 220 antiquairs zich gegroepeerd die er om bekend staan hun waar zeer goed uit te kiezen. U vindt er designmeubelen, schilderijen (originele met handtekening) en andere kunstschatten. 

Een van de meest overvloedige markten van Saint Ouen is wel de markt Paul Best met 220 kramen . De uitstalling zie overal in de 7 hoofdpaden. Hier vinden binnenhuisarchitecten het neusje van de zalm. Paul Best omsluit de Marché Serplette, de meest hippe markt van het moment en de lieveling van menig buitenlandse bezoeker. In deze bruisende ambiance worden door de 130 marktlieden zowel meubels uit de periode 1900-1940 aangeboden als wel meesterschilderijen en bronzen beelden uit de tijd van Napoleon III. De marché des Rosiers biedt allerlei Art Déco en Art Nouveau objecten aan, zowel van Europese als Amerikaanse origine. De Cambo markt heeft een twintigtal antiquairs die handelen in meubels en objecten uit de 18e, 19e en 20e eeuw, van linnengoed, tot muziekinstrumenten. Wat meer aan de buitenkant en ook wat onbekender is de Jules Vallès markt en lijkt wel de een oude opslag van de stad. 120 marktkooplieden bieden hun stoffige waar aan. Als u goed zoekt vindt u er mooie oude affiches en oude platen voor heel weinig. Voor de jongeren is er de Malik markt, ware kledingtempel. Leren jassen, army kleding, schoenen, wierook, make-up, het lijkt meer het Forum des Halles in hartje Parijs dan een gewone markt. Het Entrepôt kenmerkt zich door haar monumentaliteit. Hier vindt u wenteltrappen, schoorstenen, bars en bibliotheken... echter door de weeks alleen toegankelijk voor professionals, maar in het weekend ook voor het grote publiek. Diverse uitspanningen, pittoreske bistro's en restaurant maken de ambiance van de Puces de St. Ouen compleet. Dertig etablissementen (waaronder Chez Louisette, Le Soleil, La Périchole, Le Biron, Le Jarden des Puces en O Beirao) zorgen ervoor dat u op krachten kunt blijven tijdens het shoppen, met een klein snack of een echte maaltijd. Andere rommelmarkten met andere sferen. De markt van Montreuil is meer een echte volksmarkt met veel snelle handelaren. Hoewel de marktkooplieden in aantal afnemen, er is nog genoeg aan koopjes te vinden; hoeden, brillen, schoenen uit de jaren 70, ansichtkaarten voor drie keer niks. In Vanves vint u 350 exploitanten, niet alleen met de standaard marktkramen, maar ook zelf gemaakte, of heel gewoon op de stoep. Hier vindt u veel huisraad en linnengoed. De sfeer is er goed en de prijzen zijn redelijk. Iets moeilijke te vinden is de Rommelmarkt van Aligre, die zich midden in een andere markt bevindt. Als u wat langer blijft om te shoppen kunt u hier wellicht enkele marktlieden van de markten in Montreuil en Vanves in het weekend terugvinden. Hoe vindt u uw weg op de Puces in Saint Ouen? Bij het VVV-kantoor van Parijs of van Saint Ouen (en in de boekhandels in Frankrijk) kunt u een klein boekje kopen met het overzicht van alle kramen, paden en een index gerubriceerd op specialiteit. Het boekje heet: Le Plan Guide du marché aux Puces de Paris Saint-Ouen Goed om te weten: St Ouen  ( www.parispuces.com ) Zaterdag, zondag en maandag van 10h00 tot 18h00. Métro:  Porte de Clignancourt. Meer informatie : +33 1 58 61 22 90. - Rondleidingen met gids: +33 1 49 15 98 98 of via het CDT de Seine-St-Denis (www.tourisme93.com ) - Op 19 juni 2004 is er een avondopenstelling. Montreuil Zaterdag, zondag en maandag van 7h00 tot 19h00 Métro: Porte de Montreuil. Vanves Zaterdag en zondag 7h00 tot 19h00 Métro° Porte de Vanves Aligre 's Ochtends van dinsdag t/m zondag Zaterdag de gehele dag Métro° Ledru-Rollin.

Tuinen & kastelen rond Parijs
De regio Paris Ile-de-France is het historische centrum van Frankrijk en telt nu meer dan 300 beschermde tuinen en kastelen die op de monumentenlijst staan. Deze symbolen van een groots verleden bieden de bezoekers een harmonieuze compromis tussen natuur en cultuur waar zij beslist kunnen wegdromen. Versailles, Fontainebleau. zijn wereldberoemde pronkjuwelen.

Ile-de-France heeft ook een rijk verborgen erfgoed. Dit erfgoed is vaak minder bekend bij het grote publiek. Gevarieerde bouwkundige stijlen en rijke landschapskunst illustreren de Middeleeuwen en de 19de eeuw. Een ontdekking van dit prachtige erfgoed is ook een ontmoeting met personen die een heel uitgesproken karakter hebben.

Golf en toerisme in Ile-de-France
Met meer dan zestig banen - waaronder de bekendste - neemt de regio Paris Ile-de-France de eerste plaats onder de Franse golfregio's in. De talrijke golfbanen zijn heel gemakkelijk vanuit Parijs te bereiken per trein of met de auto. Toeristen kunnen zo tussen twee excursies door hun favoriete sport bedrijven. Voor zakenmensen bieden deze golfbanen een ontspanningsmoment tussen twee afspraken door. Bij talrijke golfsites zijn ook nog eens speciale zalen en voorzieningen voor seminars en vergaderingen aanwezig.

Kunst en impressionisme
Schilders hebben altijd van Ile-de-France gehouden. Dit was niet alleen omdat zij hier van het goede leven konden genieten, maar vooral ook om inspiratie op te doen in de landschappen die zij zo treffend hebben afgebeeld. Impressionisten en landschapschilders hebben de essentie van deze unieke streek weten vast te leggen.

Van de grote musea met een internationale uitstraling tot de ateliers waarin de persoonlijke werkomgeving van de kunstenaars tot leven komt, van het dorp waar een complete school is ontstaan tot de herberg waar de schilders graag samen een glas dronken. Al deze plaatsen getuigen van de uitzonderlijke rol die Ile-de-France in de kunst heeft ingenomen.

Auvers-sur-Oise, Chatou, Saint-Germain-en-Laye, Barbizon, Parijs. even zovele fascinerende plaatsen. Van Gogh, Millet, Sisley, Corot, Delacroix, Foujita. even zovele unieke kunstenaars die deze plaatsen een warm hart hebben toegedragen.

Koningssteden rond Parijs
Van de Middeleeuwen tot Renaissance en de Franse Zeventiende Eeuw: de steden Dourdan, Etampes, Fontainebleau, Marly-le-Roi, Rambouillet, Saint-Denis, Saint-Germain-en-Laye, Versailles, Vincennes hebben een briljant koninklijk verleden.Deze steden lagen vaak in de buurt van wildrijke bossen en jachtgebieden waar de koningen graag jaagden en ook prachtige verblijven lieten bouwen die in de loop van de eeuwen zijn verrijkt. Steden waar de bezoeker zijn hart kan ophalen aan de cultuur. en even later in de natuur nieuwe ideeën kan opdoen!

 

 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

 

Bron tekst: Maison de la France