Waar vandaan: Toerisme > Citytrips > Londen > Belangrijke informatie

Citytrips > Londen > Belangrijke informatie

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

Hoe er geraken

Met het vliegtuig
Verschillende luchthavens rond Londen. Verschillende maatschappijen vliegen vanuit Brussel of Antwerpen naar Londen. De goedkope verbinding vanuit Oostende met Ryanair is helaas geschrapt.

Per trein
Dagelijks verschillende treinen die u in een mum van tijd in hartje Londen brengen (de Hogesnelheidtrein Eurostar). www.eurostar.be . Dit is de snelste manier om in Londen te geraken vanuit Vlaanderen.

Met de auto
Dit is niet aangewezen, behalve indien u een echte rondtrip zou gaan plannen doorheen Groot-Brittannië. Men rijdt er immers links, en het is serieus aanpassen!

Met de autobus
U kan ook naar Londen reizen per autocar. Kijk even op de website van Lauwers.

Hoe zich verplaatsen


Bus / metro
In Londen kan je je het best verplaatsen met de metro (the “Tube”). Het netwerk is enorm uitgebreid, er zijn haltes bij wijze vanb sporeken op elke hoek van de straat, en het is de goedkoopste en snelte manier om je te verplaatsen in de grote drukke stad. U kan zich het best informeren ter plaatse over de goedkoopste manier om de metro te gebruiken (afhankelijk van zone's, frequentie...) . Meer info ook op de site van de Tube

Taxi
De zwarte taxi's bepalen in even grote mate het stadsgezicht van Londen als de rode bussen. Vooral 's nachts zijn taxi's erg handig, maar dan zijn ze wel duurder. Als het gele licht boven de voorruit brandt is de taxi vrij; als u er eentje wilt roepen, steekt u gewoon uw arm op.

De kosten van de rit worden aangegeven op een meter : er wordt een minimumbedrag berekend en er zijn extra toeslagen voor extra passagiers en ritten 's avonds laat. Er dient ook een fooi gegeven te worden (best het bedrag gewoon afronden).

Vooral s'avonds laat is het moeilijk om een taxi te pakken te krijgen (zeker na het sluiten van de pubs). Als u telefonisch een taxi wilt bestellen, kunt u het proberen bij Radio Taxis: +44 (020) 7272 0272; naast de kost van de rit dient u bij hen ook te betalen voor de rit naar de plaats waar ze u komen ophalen.

Het rijden

In Engeland rijdt men links en daarom alleen al is het niet aangewezen om deze trip per auto te maken. Als u van plan bent auto te gaan rijden in Londen, raden we u aan een verkeersreglement (Highway Code) aan te vragen, dat verkrijgbaar is in de tourist information centres. Een buitenlands rijbewijs is geldig in Groot-Brittannië. Als u vanuit Europa zelf met de auto komt, zorg dan dat u voldoende verzekerd bent. De chauffeur en alle passagiers dienen een veiligheidsgordel te dragen; motorrijders moeten een helm dragen.

In februari 2003 voerde Londen als eerste grote stad ter wereld het rekeningrijdensysteem in. Dit is bedoeld om van maandag tot vrijdag de files naar het stadscentrum te beperken. En hoewel het aantal auto's dat de ‘congestion zone' nu betreedt, gedaald is, blijft rijden in Londen toch een trage aangelegenheid.

Wanneer u deze zone binnenrijdt, ziet in u een grote letter ‘C' in een rode cirkel. Als u van maandag tot vrijdag de zone tussen 7u en 18.30u betreedt (officiële feestdagen niet meegerekend) dient u voor 22u op diezelfde dag het standaardbedrag te betalen (of een hoger bedrag tussen 22u en middernacht diezelfde dag). Zoniet dan krijgt u een hoge boete (die goedkoper is als u deze binnen 14 dagen betaalt). Personen die binnen deze zone wonen, krijgen 90 procent korting. U moet echter wel officieel als bewoner geregistreerd zijn om hiervoor in aanmerking te komen.

Het weer

Londen heeft wel degelijk een klimaat en is zelfs een van de mildste klimaten in Engeland; namelijk een gematigd zeeklimaat met zachte, vochtige winters en gematigde zomers.

In juli en augustus halen de temperaturen een gemiddelde van 18°C, maar af en toe kan de temperatuur stijgen tot 30°C of hoger. Tijdens de meeste zomers boft u als het kwik tot 25°C stijgt. Desondanks was de zomer van 2003 een van de warmste zomers ooit in Groot-Brittannië en een groot deel van Europa. Londen ging gebukt onder een record temperatuur van 37,9°C in augustus en veegde daarmee voorgoed het cliché van de gematigde Engelse zomer van tafel.

In de lente en de herfst daalt de temperatuur tot 11°C à 15°C, en in de wintermaanden schommelt de temperatuur net onder 6°C. Tegenwoordig vriest het nog zelden in Londen en sneeuwen doet het bijna nooit.

Weersvoorspellingen voor Londen vindt u op deze website .

Accommodatie


Deze stad telt talloze accommodatie mogelijkheden. U kunt overnachten in een vijfsterrenhotel, een knusse B&B (Bed & Breakfast), een flat waar u zelf voor de maaltijden zorgt of een kwaliteitshostel. Bedden genoeg en zelfs in de luxueuze en trendy wijken vindt u meestal wel iets binnen uw budget.

Tweepersoonskamers, eenpersoonskamers, kamers met lits-jumeaux, familiekamers… de keuze kan overweldigend zijn. De hotels in Londen bieden een groot aantal standaardkamers. In uw hotel of B&B bestaat de kans dat u eenvoudige eenpersoonskamers aantreft, of kamers met lits-jumeaux of misschien wel enorm luxe suites.

De meeste kamers hebben een eigen badkamer of douche en toilet. Het loont de moeite om voor het reserveren na te gaan wat u krijgt voor uw geld, aangezien sommige kleinere B&Bs immers alleen beschikken over gedeelde badkamers – tenzij dat is wat u wilt, anders komt u wel eens voor verrassingen te staan!

Als geld geen rol speelt, vindt u in Londen een aantal van de beste hotels ter wereld. Hotels als The Ritz, The Dorchester en The Savoy zijn wereldberoemd en het prijskaartje is indrukwekkend.

Maar ook als u maar een beperkt budget heeft, kunt u nog kwaliteitsaccommodatie vinden. Boetiekhotels zoals het K West springen als paddestoelen uit de grond en bieden met hun op maat gemaakte interieurs en trendy lokaties een stijlvolle ervaring. En het beste van alles: vaak betaalt u in deze hotels een redelijke prijs.

Zelfs voor minder dan £100 vindt u nog geschikte accommodatie in Londen. Bovendien betaalt u in B&Bs en ketens zoals Travelodge en Novotel veel minder voor kwaliteit en comfort. Daarnaast zijn er ook nog de hostels zoals St Christopher's Inn's en YHA London , zij staan garant voor een veilige slaapplaats en gezellige sfeer tegen erg lage prijzen.

Waar u ook wilt overnachten, controleer voor u bevestigt altijd uw reserveringsgegevens. Sommige hotels geven een prijs op per persoon per nacht, terwijl andere een prijs per kamer per nacht berekenen. Soms zijn BTW en ontbijt niet in de prijsofferte inbegrepen en dit kan belangrijk zijn als u op de kleintjes moet letten.

Officiële Feestdagen
Nieuwjaarsdag 1 januari
Goede Vrijdag/paasmaandag eind maart/april
Dag van de Arbeid eerste maandag in mei
Officiële feestdag lente maandag in mei
Officiële feestdag zomer laatste maandag in augustus
Kerstdag/tweede kerstdag 25 & 26 december

Tijd
Waar ter wereld u zich ook bevindt, de tijd die uw horloge aangeeft wordt bepaald aan de hand van de tijd in Greenwich in Londen – Greenwich Mean Time ( GMT ). British Summer Time , de Engelse zomertijdregeling, schopt de boel in de war, zodat zelfs Londen – van einde maart tot einde oktober – op GMT vooruitloopt. Om u een idee te geven: San Francisco loopt meestal acht uur achter op GMT , New York vijf uur, terwijl Sydney 10 uur vooruitloopt op GMT .

Openingsuren

Banken

Zijn open van 8.30 tot 3 uur in de namiddag van maandag tot vrijdag en gesloten op oficiele feestdagen.

Winkels
Een reis naar Londen is een reis naar het onverwachte en het onvoorspelbare en met meer dan 30.000 winkels en 26 grote straatmarkten om uit te kiezen, is de enorme verscheidenheid bijna niet te vatten. De stad die de wereld de minirok, punk en Alexander McQueen schonk, blijft uitstekende mode produceren, van East End-boetiekjes met de laatste nieuwigheden tot het wereldberoemde Selfridges .

Oxford Street is de belangrijkste winkelstraat van Londen . Hier vindt u het bekende Debenhams , Marks & Spencer en John Lewis : allemaal warenhuizen met verdiepingen vol artikels. Tussen deze winkelreuzen in vindt u alle bekende populaire winkelnamen. Hier kunt u rondneuzen op de meerdere verdiepingen tellende filialen van HMV , Borders en uiteraard, het lievelingetje van de trendzoeker: Topshop. Maar als u gewoon een van de zijstraten inloopt, kunt u makkelijk ontsnappen aan alle drukte. Neem een kijkje bij St Christopher's Place, South Molton Street en Berwick Street en u gaat zeker naar huis met een paar verrassingen. Ook het nabijgelegen Covent Garden is al even funky. Ga ook eens langs in de winkels in Floral Street, Monmouth Gardens, Shorts Gardens, Seven Dials en Neal's Yard en ontdek hoe hip deze buurt kan zijn.

Voor de duurdere winkels moet u verder westwaarts zijn – ga naar Knightsbridge of Sloane Square als u op zoek bent naar designer kleding , of als u een kijkje wilt nemen in de beroemde Londense warenhuizen.

Andere wijken hebben hun eigen specialiteit. Liefhebbers van juwelen komen ruimschoots aan hun trekken in Clerkenwell, en platenverzamelaars wanen zich in de tweedehands hemel terecht in Hanway Street, Notting Hill. Tottenham Court Road is synoniem voor elektronicazaken en meubelwinkels. Chelsea, Islington en Kensington zijn weer de ideale plekjes om antiek op de kop te tikken.

In Londen hoeft een designerlook geen fortuinen te kosten. De laatste tijd wordt Burberry weer populairder en in een discountwinkel in Chatham Place in Oost-Londen koopt u designer kleding voor ongeveer eenderde van de normale prijs. Ga richting zuidwesten naar Fairfield Road om het beroemde linnengoed van Nicole Fahri aan te schaffen; hier betaalt u ongeveer 50% van de kleinhandelsprijs. Ook de Paul Smith -discountwinkel in Avery Row loont zeker de moeite met de enorme kortingen op tijdloze gebreide kleding, pakken, jeans en aparte kledingstukken.

De markten in Londen zijn ware schatten vol snuisterijen, kleding, eten, drinken en huishoudartikelen en ze bieden u ook een fantastische blik op het stadsleven. Zelfs als u niet de hand kon leggen op dat stuk antiek in Portobello Road of niet dat sterk in prijs verlaagd kledingstuk te pakken kreeg op Camden Market, wordt dit toch nog een onvergetelijke ervaring als u kaas proeft op Borough Market of de zoete geuren van de bloemenparfums langs Columbia Road opsnuift.

Niet-EU-burgers kunnen de BTW op inkopen terugvorderen als ze deze producten mee naar huis nemen. Het BTW-percentage in Groot-Brittannië bedraagt 17,5% (14,89% van de aankoopprijs), en om recht te hebben op terugbetaling moet u het minimum aantal producten aankopen zoals dat door de winkel wordt bepaald.

Over het algemeen zijn winkels van maandag tot zaterdag open van 9u of 10u tot 18u of 19u. De openingsuren kunnen variëren, maar veel winkels zijn tegenwoordig op donderdag open tot 20u. Op zondag zijn ze doorgaans geopend van 12u tot 18u. Op zondag zijn Greenwich en Hampstead ware handelsplaatsen, en langs Edgware en Tottenham Court Roads al evenzo.

Munteenheid
De munteenheid is nog steeds de Engelse Pond.

Telefoon
Vanuit België naar Groot-Brittannië bellen doet u door eerst 0044 voor het numer te vormen (zonder de nul). Vanuit Groot-Brittannië naar België: eerst 00 32

Goede en nuttige uitgebreide informatie over London op deze online stadsgids (in het Nederlands)


 

 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

 

Bron tekst: Visit London