Waar vandaan: Toerisme > Citytrips > Dublin > Informatie

Citytrips > Dublin

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Dublin, de hoofdstad van de Republiek Ierland, is een erg levendige stad, en thuisbasis van de Ierse cultuur, die de wereld veroverd heeft met talloze internationale muzikale toppers (U2, Johnny Logan en vele anderen) en haar bier- en pubcultuur (met voorop Guinness uiteraard). Dublin heeft ook enkele gerenommeerde schrijvers voortgebracht als James Joyce, Oscar Wilde, Bernard Shaw.

Ierland was een van de landen die oorspronkelijk door de Kelten bewoond werden, een verzamelnaam voor verschillende volkeren die in onze vroege jaartelling Europa bevolkten. In Ierland is echter de Keltische cultuur blijven voortbestaan, terwijl het in de meeste andere landen verdwenen is. Nu blijven er nog restanten van de Keltische cultuur over (vooral dan Keltische talen) in Ierland (het Gaelic), Wales, Schotland, Brettanië (het Bretoens) en Asturië (in het Noord-Westen van Spanje). Het waren ook de Ieren die het grootste deel van Schotland binnengedrongen zijn en gaan bevolken zijn (zo is de bekende Schotse voetbalclub “Celtic” Glasgow een directe verwijzing naar de Ierse Keltische cultuur).

De reden waarom de Keltische cultuur in Ierland sterk blijven voortbestaan is, is omdat vreemde volkeren zoals de Vikingen, zich nooit ingrijpend in het land hebben kunnen vestigen (ondanks honderden jaren lange overheersing door Engeland), wat bijvoorbeeld in de meeste delen van Groot-Brittannië wel het geval was (met vooral de vikingen, de Angelen en de Saxen).

Ierland werd reeds heel vroeg gekerstend door missionarissen vanaf de vijfde eeuw. De bekendste, en nog steeds de nationale held, was Saint Patrick. Hieruit groeide snel een goed bestuur waardoor Ierland zich snel kon ontwikkelen. Dit werd grotendeels teniet gedaan enkele honderden jaren later toen de Vikingen het land begonnen te terroriseren.

Vanaf de middeleeuwen werd Ierland veroverd door Engeland, en het was eigenlijk wachten tot de 20 ste eeuw (denk maar aan de bekende Paasopstand in 1916 die bloedig onderukt werd) tot Ierland terug onafhankelijk werd (1921). Engeland (ondertussen Groot-Brittannië) heeft zich echter nooit volledig van het eiland weggetrokken. Noord-Ierland, een klein stuk van het eiland, is nog steeds in handen van Londen. Dit stuk was ook economisch het meest welvarende deel van het land. De jarenlange bloedige strijd van het IRA en Sinn Feinn tegen de Engelsen duurt nog steeds voort…

Ondertussen heeft Ierland veel inwoners het eiland zien vertrekken: miljoenen Ieren zijn vertrokken naar alle uithoeken van de wereld, vooral naar de vroegere Engelse koloniën zoals de Verenigde Staten, waar ze aan de Oostkust nog een belangrijk deel van de bevolking vormen. Zo was onder meer ex-president Kennedy een afstammeling uit Ierland.


 
 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Bron tekst: SeniorenNet