Waar vandaan: Toerisme > Citytrips > Brussel > Informatie

Citytrips > Brussel

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

De hoofdstad van Europa

Bij de meeste Vlamingen is Brussel niet zo goed gekend, maar het is zeker en vast een hele mooie en levendige stad, waar iedereen zijn gading vindt.

Je kan er dagenlang de mooiste musea bezoeken, winkelen in de moderne winkels of brocante opsnuiven, lekker eten en drinken, aangenaam palaveren doorheen kleine steegjes of in rustige parken rondkuieren. Je kan er ook het hart van Europese Unie en van de Belgische en Vlaamse instellingen voelen kloppen. Enkele uizonderlijke monumenten zoals het Atomium, het Justitiepaleis, de prachtige Grote Markt, de mooie huizen van Victor Horta en ons aller Manneken Pis geven Brussel ook de grootsheid die het als Europese hoofdstad verdient. Bent u geen fan van Brussel om welke reden dan ook? Geef het eens een kans en trek er eens een dagje naar toe...

Brussel ontstond op enkele eilanden in de Zenne, iets meer dan duizend jaar geleden. De naam Brussel komt van de eerste benaming voort, namelijk Broekzele. Rond 1100 was Brussel reeds een omwalde stad, dat voorspoedige tijden kende, onder impuls van de lakennijverheid ter plaatse. Later kreeg de stad meer onafhankelijkheid en zelfs een eerste schepenhuis, en was het op weg om de hoofstad van Brabant te worden. In de veertiende eeuw werd het schitterende stadhuis gebouwd, ondanks de mindere economische periode.

Op nieuwe voorspoed was het wachten tot rond 1600, toen Aelbrecht en Isabella hun intocht in de stad deden. Rond 1700 werd uiteindelijk de mooie Grote Markt gebouwd, nadat de vorige vernield werd.

Vanaf de negentiende eeuw valt de geschiedenis van Brussel voor een groot gedeelte samen met de geschiedenis van het nieuwe land België, waarvan Brussel de hoofdstad geworden was. Het was ook de voornaamste plaats waar de Belgische onafhankelijkheidsstrijd plaats vond. In 1800 telde de stad nog maar 70.000 inwoners (rond 1900 waren er het ongeveer 200.000). In die periode werden de omwallingen ook weggehaald en kwamen brede lanen in de plaats.

Brussel begon meer en meer het uitzicht van een monumentale stad te krijgen vanaf het midden van de negentiende eeuw, met onder meer de bouw van het Justitiepaleis en de overwelving van de Zenne. Later ontstond de Art-Nouveau kunststroming te Brussel. Vandaag zijn er nog vele huizen in de stad te bewonderen in die stijl gebouwd. Victor Horta was de voornaamse bouwheer.

Brussel werd verder uitgebouwd tot een monumentale en cultuurstad doort koning Leopold II, rond 1900. Het ging toen heel goed in ons land, de rijkdom die vanuit Kongo gehaald werd was daar niet vreemd aan. België was zelfs even in die periode de tweede industriële macht ter wereld, na Engeland.

Honderd jaar later is Brussel een dienstencentrum en hoofdstad van Europa geworden, en zetel van de diverse Belgische en Europese regeringen.

 


 
 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Bron tekst: SeniorenNet