Waar vandaan: Toerisme > Citytrips > Brugge > Bezienswaardigheden

Citytrips > Brugge > Bezienswaardigheden

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Brugge is een stad met een lang verleden, en de meeste bezienswaardigheden stammen dan ook uit de middeleeuwen. In 2002 was de stad echter ook Culturele hoofdstad van Europa, waardoor er ook een aantal hedendaagse projecten te bezichten zijn. Brugge is klein, waardoor je de stad niet beter kan bezoeken dan te voet. Zeker aan te raden is en boottocht door de stad, je ziet alles van op het water vanuit een ander perspectief, en de gids op de boot geeft een goede historische uitleg bij elk gebouw.

Een overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden:


De centrale plaats van Brugge is zoals in elke Vlaamse stad de Markt. Hier vinden we vele gotische en neogotische gebouwen, met als belangrijkste het Belfort. Het Belfort was in de middeleeuwen het belangrijkste gebouw van de stad, en kijkt nu nog over de stad uit. Nog op de markt: het provinciaal hof en de woning van de gouverneur.

Achter Markt bevindt zich de Burg, de oudste plaats van Brugge, met het prachtige Stadhuis en de heilige bloedkapel. Deze kapel is een onderdeel van de Burchtkapel, waarvan de onderste verdieping stamt uit de twaalfde eeuw, en de bovenste uit de vijftiende eeuw. Hier wordt de relikwie bewaard van het Heilig Bloed, die elk jaar op de gelijknamige processie rondgedragen wordt (deze vindt plaats op Hemelvaartdag).

Brugge zou geen middeleeuwse stad zijn natuurlijk zonder een groot aanbod aan kerken: de Onze-Lieve-Vrouwkerk, werd gebouwd in de dertiende en veertiende eeuw (en verbouwd in de negentiende eeuw) en is met zijn 122 meter hoge bakstenen toren het hoogste bakstenen gebouw van de wereld.
In de kerk ligt Maria van Bourgondië begraven, en er hangt zelfs een werk van Michelangelo.
De belangrijkste kerk in de stad is de Sint-Salvatorkathedraal, die gebouwd werd reeds in de 10de eeuw, maar van deze eerste bouwwerken staat niets meer overeind. Het oudste deel wat nog rechtstaat dateert uit de twaalfde eeuw, later werden andere delen vervangen. Binnenin hangen enkele mooie kunstwerken.

Het begijnhof ten Wijngaerde. Net zoals de andere Vlaamse begijnhofen terecht opgenomen bij de Unesco als Werelderfgoed.

De stadspoorten Ezelpoort, Smedenpoort, Kruispoort en Gentpoort : deze waren een onderdeel van de 13de en 14de eeuwse verdedigingsmuur rond de stad, en deze vormen nu de basis van de groene stadsgordel rond Brugge.

Moderne gebouwen: ter ere van Brugge, Culturele hoofdstad 2002, werden enkele moderne gebouwen in de stad neergeplant. Door de ene verguisd, door de andere aanbeden... Ga erheen en geef zelf uw mening. De twee meest opvallende zijn het vernieuwde concertgebouw en het Toyo Ito-paviljoen, op de Burg, ten midden de oudste gebouwen van Brugge. Verder zijn er nog enkele moderne bruggen aan de stad toegvoegd.

Brugge telt tientallen mooie musea, zoals het Groeningemuseum, het Memlingmuseum en het Guido Gezellemuseum. Een overzicht, met telkens de praktische informatie er over, op deze website.

 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

 

Bron tekst: SeniorenNet


E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

Heeft u een bijstandsverzekering?