Waar vandaan: Toerisme > Citytrips > Berlijn > Informatie

Citytrips > Berlijn

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Als we Berlijn naar ouderdom vergelijken met andere grote Europese steden, is de stad minder oud (ongeveer 800 oud), maar we kunnen zeggen dat het wel een heel bewogen geschiedenis achter de rug heeft… Twee Wereldoorlogen (met de bijna complete verwoesting in de Tweede Wereldoorlog), de bezetting nadien, met de Berlijnse Muur en de val ervan later.

In de vroege Middeleeuwen bestonden er twee steden (Cölln en Berlijn) die rond 1300 een gemeenschappelijk bestuur kregen. Berlijn groeide zo uit tot het centrum van Pruisen. Pruisen kreeg vooral vanaf 1700 veel macht op het internationale politieke toneel en vormde later de kern van het eengemaakte Duitsland. Frederik I van Pruisen gaf hiervoor het startschot, later was Bismarck een hele belangrijke figuur.

Duitsland was immers vele honderden jaren een verzameling van kleine deelstaten en steden, die weliswaar in het Duitse Rijk gebundeld waren, maar wat eigenlijk weinig te betekenen had. Een echte Duitse eenmaking kwam er eigenlijk maar medio 19 de eeuw. In 1871 werd Berlijn dan ook uitgeroepen tot hoofdstad van het eengemaakte Duitsland. Boeiende informatie over de geschiedenis van het Duitse Rijk op deze website.

Berlijn groeide ondertussen uit tot een mooie stad, met meer dan een miljoen inwoners. En toen kwamen de oorlogen. De eerste wereldoorlog bracht een economische catastrofe in Berlijn, maar zorgde in de jaren '20 voor een cultureel hoogtepunt. In de jaren '30 en '40, toen Hitler aan de macht was, was Berlijn het middelpunt van de internationale politiek. Veel bleef er niet van over, want in 1945, op het einde van de Tweede Wereldoorlog, was Berlijn bijna volledig verwoest….

Toch bleef Berlijn nog tientallen jaren het middelpunt van de Internationale agenda, want na de oorlog werd het in 4 delen opgesplitst (een Russisch, Amerikaans, Frans en Britse zone verdeelden de stad in vier delen). Daardoor werd het een symbool van de Koude Oorlog tussen het Westen en het Oosten, met als orgelpunten de Blokkade van Berlijn in 1948 (toen de Russen de toevoer naar Berlijn afsloten; West-Berlijn was immers een enclave in het door de Russen bezette Oost-Duitsland), en later de bouw van de Berlijnse Muur in 1961.

Dertig jaar later stond Berlijn terug in de internationale schijnwerpers, toen in 1989 het Oostblok uit elkaar viel en de Muur werd afgebroken. In 1990 werd Duitsland terug eengemaakt en Berlijn werd opnieuw de Duitse hoofdstad. Sindsdien is er veel veranderd in de stad, maar het Oosten hinkt economisch nog sterk achterop op het Westen.


 
 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Bron tekst: SeniorenNet