Waar vandaan: Toerisme > Citytrips > Athene > Informatie

Citytrips > Athene

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Athene bevindt zich in Attika en is de hoofdstad van Griekenland. De stad draagt de naam van de godin Pallas Athena, godin van de wijsheid en de kennis. Hier zag de democratie het levenslicht. Hier bevindt zich ook het architectonische symbool van Griekenland: het Parthenon. Athene is tevens een boeiende wereldstad die dag en nacht leeft.

Momenteel is Athene meer een grote agglomeratie. In korte tijd is de stadsbevolking enorm toegenomen. Vandaag telt Athene ongeveer  4 miljoen inwoners . Aangezien deze groei vrij snel gebeurd is, lijdt Athene onder de gevolgen hiervan. Het stadsbeeld kan soms vrij chaotisch overkomen, de nutsvoorzieningen zijn nog niet op punt gesteld, openbaar vervoer staat nog in de kinderschoenen. Om de luchtvervuiling tegen te gaan hebben de stadsauthoriteiten drastische maatregelen moeten nemen om het autoverkeer te beperken. 
   
Overal in Athene voelt en ziet men de sporen van de geschiedenis van deze eeuwenoude stad, centrum van vrijheid, kunst en democratie. Het centrum wordt gedomineerd door twee heuvels: de Acropolis met de monumenten uit de eeuw van Pericles en  de Lycabetos met de pitoreske kapel van Ai Giorgi. De straten van Athene bruisen van het leven, en talloze winkeltjes stellen hun waren tentoon. De vele bars en disco's zorgen ervoor dat je je ook 's nachts niet hoeft te vervelen.

De haven van Athene is Piraeus , een stad op zichzelf.  De haven ligt op ongeveer 10 Km ten zuid-oosten van het centrum van Athene. Het nieuwe Piraeus werd gebouwd bovenop de resten  van de oude stad. Van hieruit vertrekken de boten  die de hoofdstad verbinden met de andere gebieden en eilanden van Griekenland.

Het gebied rond Athene is Attika . Het landschap hier biedt een mengeling van uitgestrekte stranden, zeelucht vermengd met de geur van naaldbomen, bergen en paarsroze hellingen begroeid met tijm. Natuurlijk ontbreekt in dit oeroude gedeelte van Griekenland de cultuur en de geschiedenis niet !

Korte geschiedenis van Athene

Athene's geschiedenis begint rond 3.000 jaar v.C. De eerste echte burcht op de Acropolis (het hoge gedeelte van de stad ; "akros"= hoog, "polis"=stad) wordt gebouwd rond 1400 v.C. Toen regeerden mytische koningen zoals Erechteos en Aegeos.

De stad Athene wordt echter de wieg van de democratie. Rond 624 v.C. legt Dracoon wetten vast in een geschreven codex, waardoor de boeren en werklieden meer vrijheden en zeggenschap kregen zodat de invloed van de adel aan banden werd gelegd. Solon gaf de Atheense burgers nog meer rechten door de grondwetshervormingen van 594 v.C. Toch bleef het leven voor de laagste klassen een strijd. Van 560 tot 510 v. C. regeerden de tiran Peisistratos en zijn zonen Hippias en Hipparchos. Toen werden de eerste monumentale stenen bouwwerken opgericht zoals de Tempel van de Olympische Zeus en de oude Athene-tempel op de Acropolis.

De macht en rijkdom van de stad bleef toenemen en in de 5de eeuw v.C. slaagde Athene erin de expansiedrift van de Perzen in te dijken door de legers van de belegeraars te verslaan te Marathon (490 v. C.) en tijdens de zeeslag van Salamis (480 v.C.). Door deze overwinningen tijdens de zogenaamde Perzische Oorlogen werd Athene een grootmacht in de Egeïsche zee. Samen met zijn bondgenoten tegen de Perzen, richtte de stad de Delisch-Attische zeebond op. De bijdragen die door de leden werden gestort werden meestal gebruikt om prachtige nieuwbouw binnen de stadsmuren van Athene te financieren.

De periode die hierop volgde was de gouden eeuw van Athene, de eeuw van de uitmuntende staatsman Pericles . In deze tijd bloeide de kunst met het ontstaan van het klassieke Griekse theater, met grote auteurs als Aischylos (524-456), Sophocles (496-406) en Euripides (480-406). Nog voor de eeuw ten einde was, ging de macht van Athene tanen. Het machtige Sparta bedwong met hulp van zijn bondgenoten de stad Athene tijdens de zogenaamde Peloponnesische Oorlog (431-404 ). Athene was hierna geen politieke grootmacht meer. De 4de eeuw v.C. was echter toch nog een cultureel hoogtepunt: het was de eeuw van de filosofen zoals Plato en Aristoteles.

Aan de machtspositie van Athene kwam finaal een einde toen Philips II en Alexander de Grote van Macedonië het machtscentrum naar Noord-Griekenland overbrachten. De stad werd, omwille van zijn verleden, nog door iedereen gerespecteerd, maar toch was Athene een provinciestad geworden. Ook de Romeinen waardeerden de stad en sommige keizers lieten er nog belangrijke bouwwerken optrekken.

Bij de kerstening van het Romeinse rijk in de 4de eeuw n. C werd Constantinopel ( nu Istanboel) het nieuwe centrum van het Rijk. Voor de Turken was Athene slechts één van de vele kleine steden in het door hun bezette Griekse grondgebied.

Zelfs bij de Griekse onafhankelijkheid in 1830 werd de voorkeur gegeven aan andere steden als hoofdstad van het nieuwe onafhankelijke Griekenland (bv. Naphlion, Piraeus...). De Beierse koning Ludwig I en de nieuwe Griekse koning Otto I beslisten echter om Athene toch tot hoofdstad te maken. Hierdoor kon de stad opnieuw aan macht winnen en nam het bevolkingscijfer spectaculair toe.


 
 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Bron tekst: Arakea


E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

Heeft u een bijstandsverzekering?