Waar vandaan: Toerisme > Belgische kust > Oostduinkerke > Informatie

Belgische kust > Oostduinkerke

 

Oostduinkerke en garnalen, ze zijn niet meer van elkaar te scheiden. Dit is de enige kustgemeente ter wereld waar nog garnalen te paard worden gevangen. Een machtig schouwspel dat heel wat bezoekers lokt.

Garnaalvissen te paard is economisch gezien niet meer lonend, maar op toeristisch vlak en als folklore loont het absoluut de moeite om deze ambacht in stand te houden. In het laatste weekend van juni bereikt deze traditie een jaarlijks hoogtepunt met de Garnaalfeesten . Dan rijdt de Garnaalstoet uit en paraderen 'Mieke Garnaal' en haar eredames door de straten van Oostduinkerke.En dan is het natuurlijk ook tijd voor de laatste garnaalvissers die met hun trekpaarden de zee intrekken. Stoere mannen in gele jekkers met naast zich twee grote gevlochten rieten manden en achter zich het sleepnet waarin de garnalen gevangen worden. De paarden trekken tegen de stroming in, tot ze met de hals in het water staan.

Naast de garnaalvangst heeft Oostduinkerke nog een aantal andere sterke troeven zoals grote natuurgebieden, een charmant dorp dat de folklore in ere houdt en uitstekende sport- en ontspanningsmogelijkheden.

Bezienswaardigheden

Visserijmuseum
Dit museum brengt ongeveer 1200 jaar geschiedenis van de visserij in beeld. In de eerste zaal staan heel wat oude werktuigen tentoongesteld, maar het zijn vooral de unieke maquettes van vissersboten in de volgende zalen die de aandacht trekken. Ook heel interessant zijn de oude foto's en krantenartikels die het grote contrast met de huidige visserij laten zien.
Op het eind van je bezoek kom je ook meer te weten over de Oostduinkerkse garnaalvissers .

Ga nadien zeker iets drinken in de vissersherberg op het binnenplein. Tijdens het zomerseizoen vinden hier elke vrijdagavond visserijfolklore-avonden met volksdansen plaats.
Er staan gezellige marktkraampjes met vissersambachten en je kan er genieten van lekkere vishapjes.
Nationaal Visserijmuseum van Oostduinkerke :
Pastoor Schmitzstraat 5
8670 Oostduinkerke
Tel.: 058 51 24 68
Email : visserijmuseum@pi.be
Website : www.visserijmuseum.be
Opgelet : het museum is gesloten tot midden 2006.

Garnaalvisser te paard
De garnaalvissers te paard vormen ongetwijfeld het uithangbord van Oostduinkerke. Dit is de enige plaats ter wereld waar je hen aan het werk kan zien. Bij laag water, gekleed in gele oliejekkers en zuidwester, trekken ze erop uit om garnalen te vangen.

Reeds honderden malen is hij vereeuwigd door kunstschilders, beeldhouwers, fotografen en cineasten. De paardenvissers, hoog op hun stoere boerenpaarden gezeten, dwingen nog steeds ieders bewondering af wanneer ze moeizaam door de golven ploegen.

Vroeger kon men hen niet alleen aan onze Vlaamse kust aantreffen, maar ook op de stranden van Noord-Frankrijk, Zuid-Engeland en Nederland.  Vandaag is hun verschijning een unicum voor Oostduinkerke. De typische visserstradities zijn hier zeker niet vreemd aan.  Bovendien beschikt Oostduinkerke over een ideaal strand, zonder golfbrekers of andere hinderpalen, waar "het te water gaan" voor de paarden geen gevaar oplevert. De garnalen vinden er tevens een uitstekende voedingsbodem.

De garnaalvisserij, zowel te paard als te voet, wordt beoefend bij laag tij , gedurende ongeveer 2 à 3 uren. De paardenvisser zit in een houten zadel op zijn paard dat het zware garnaalnet achter zich aansleept. De paarden stappen tot aan de borst in het water. Vroeger werden meestal taaie muilezels gebruikt, die vooral bekend waren om hun uithoudingsvermogen. Nu zijn de muilezels zeldzaam geworden en doen de vissers beroep op kloeke trekpaarden van o.a. het Brabantse of Ardense ras. Deze rustige en sterke dieren zijn uitstekend geschikt om het zware werk te verrichten.

Af en toe komen paard en visser op het droge om het net te ledigen in de korven die aan weerszijden van het paard vastgehecht zijn.
De garnalen worden onmiddellijk na thuiskomst gewassen en gekookt om daarna door de visser zelf of door zijn echtgenote aan de man te worden gebracht.

De garnalen die op deze wijze gevangen en gekookt worden zijn voor de fijnproevers een waar genot , omdat ze zo uitzonderlijk vers zijn. Geen wonder dat Oostduinkerke bekendheid heeft verworven met zijn gastronomische specialiteit : de garnaal en de garnalengerechten.

Moderne Sint-Niklaaskerk
Je kan er niet naast kijken, het enorme Christusbeeld op de 38 meter hoge toren van de kerk trekt meteen je aandacht. Het beeld is 13,5 meter lang en weegt maar liefst vier ton en is ontworpen door Arnost Gause.
De kerk zelf werd in 1952 gebouwd door de Brusselaar Gilson.

Voor een overzicht van de actuele evenementen aan de kust, klik hier.

Een actueel weerbericht van de Kust vind je hier

Voor meer informatie over Oostduinkerke:
Dienst voor Toerisme :
Leopold II laan 2
8670 KOKSIJDE - OOSTDUINKERKE
Tel.: 058 53 21 21
Fax: 058 53 21 22
toerisme@koksijde.be
www.koksijde.be

Bekijk hier deze badplaats live op de webcam

Op zoek naar een leuk hotel aan de kust?

Op zoek naar een Charmehotel aan de kust?

Op zoek naar een weekendje op hotel aan de kust?

Bron tekst: Westtoer


E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

Heeft u een bijstandsverzekering?