Waar vandaan: Toerisme > Zuid-Amerika > Mexico > Informatie

Zuid-Amerika > Mexico

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Mexico is een heel boeiend land, waar verschillende culturen bij elkaar komen. Er zijn de vroegere bewoners van het land, de Maya's, de Azteken en andere indianenstammen, die grotendeels verdwenen zijn, de Spaanse cultuur die daarna zijn intrede gedaan heeft, en ook de Amerikaanse invloed is merkbaar in dit land. Vandaag telt Mexico meer dan 100 miljoen inwoners, en is het één van de belangrijkste economische machten op het continent.

De geschiedenis van Mexico gaat terug tot de eerste beschavingen op het Amerikaanse continent, die van de Indianen. Dit volk is Amerika binnengetrokken, vermoedelijk tijdens de laatste ijstijd duizenden jaren geleden, via een landbrug tussen Alaska en Rusland. Andere wetenschappers denken dat ze via de Polynesische eilanden per boot op het continent gekomen zijn.

Vast staat dat ze op het Amerikaanse continent reeds heel vroeg erg bloeiende beschavingen opgericht hebben, niet alleen in Mexico, maar bijvoorbeeld ook in Peru (de Inca's).

In Mexico waren de belangrijkste groepen de Maya's, de Azteken en de Tolteken.

De Maya's leefden in het oostelijk deel van het huidige Mexico, vooral op het schiereiland Yucatan (en ook in Belize, Guatemala en Honduras). De cultuur bloeide van ongeveer 2000 v. C. tot ongeveer 1000 na Christus. In veel opzichten kende de cultuur verregaande vergelijkingen met die van de Oude Egyptenaren: ze hadden een hiëroglyfenschrift dat ver ontwikkeld was, ze hadden heel veel kennis over de sterren en de hemellichamen en bouwden piramides.

Rond het jaar 1000 kende de cultuur een sterk verval, om een onbekende reden. Op Yucatan bloeide wel een kern verder van de Mayacultuur, die uiteindelijk door de komst van de Spanjaarden vanaf de 16 eeuw vernietigd werd. Er zijn nog verschillende fantastische overblijfselen te zien uit deze tijd, en de meeste zijn goed bewaard gebleven. Als je op de top van de piramide in Chitzen-Itcha staat, merk je waartoe dit volk in staat moet geweest zijn. Vandaag leven er nog enkele miljoenen Maya-afstammelingen in de regio.

De Tolteken kenden een bloei rond de 10-12 de eeuw en werden opgevolgd door hun meer bekende nazaten, de Azteken. Deze leefden in Centraal Mexico, en hadden hun hoofdstad Tenochtitlan op de plaats van het huidige Mexico-City. Volgens de legende volgde het volk een adelaar, die moest aangeven waar ze hun stad moesten bouwen. Deze landde op een eilandje in het Texcocomeer, en Tenochtitlan was geboren.

De Azteken hadden een hoogwaardige beschaving, maar waren erg oorlogszuchtig en deden aan mensenoffers. Op het hoogtepunt van het Azteekse Rijk, aan het eind van de 15 de eeuw, hadden de Azteken een erg groot imperium in Centraal-Amerika veroverd. In het begin van de zestiende eeuw werd dit vernietigd en ingepalmd door de Spanjaarden, die na de ontdekking door Columbus van Amerika, het continent aan het veroveren waren. Het was de bekende veroveraar Hernan Cortez die het Azteekse leger versloeg en van de kaart veegde. Later stierven ook nog honderdduizenden Indianen aan de gevolgen van Europese ziektes die de ontdekkers meebrachten. Deze ziektes bestonden niet op het Amerikaanse continent, waardoor de Indianen er niet immuum voor waren. Hierdoor is een serieus stuk van de Indiaanse beschaving verdwenen.

De Spanjaarden vestigde in Mexico een nieuw Spaans rijk, dat bleef bestaan tot begin van de negentiende eeuw, toen Mexico onafhankelijk werd.
De daaropvolgende eeuw kende Mexico een vrij turbulente geschiedenis, met verschillende burgeroorlogen, revoluties en opstanden. Het is slechts de laatste decennia stabiel geworden op politiek vlak, maar er zijn nog steeds veel problemen, onder meer van armoede en drugshandel (als doorgeefluik naar de Verenigde Staten). Veel Mexicanen trekken dan ook illegaal de grens met de VS over om daar een nieuw leven te beginnen.

 

 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

 

Bron tekst: SeniorenNet