Waar vandaan: Toerisme > Noord-Amerika > Verenigde staten > Bezienswaardigheden

Noord-Amerika > Verenigde staten > Bezienswaardigheden

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Bezienswaardigheden:

De bezienswaardigheden in de Verenigde Staten opsommen is geen eenvoudige klus, het land is immers reusachtig groot. Aangezien het een jong land is, beperken de bezienswaardigheden zich tot natuurverschijnselen en natuurparken, en moderne bouwsels (naar Europese normen toch). Een overzicht:

Natuur en natuurparken:

Er zijn meer dan 350 Nationale- Parken en Monumenten in de Verenigde Staten, die zich uitstrekken over een aantal gebieden, die bijzonder mooi en spectaculair zijn. De entreegelden, indien die tenminste worden geheven, varieren van $1-4 per persoon en $3-5 per particulier voertuig. Een jaarkaart is verkrijgbaar voor $25. Deze kaart is zeer voordelig voor mensen, die meerdere parken en/of monumenten willen bezoeken.

In de periode buiten het seizoen worden in vele parken kortingen gegeven. Veel parken eisen reserveringen vooraf voor trektochten en kamperen in de achteraf gebieden. Het is niet altijd zo, dat parken, waar men mag paardrijden, vissen of varen de geëigende uitrusting daarvoor te huur hebben. In sommige parken zijn uitstapjes onder leiding van NPS en bezoek aan gebieden voor de bestudering van de ecologie beperkt tot georganiseerde groepen en het kan gebeuren, dat van tevoren moet worden besproken.

Over het algemeen hanteert een deel van de Nationale Parken, voor het gebruik van de kampeerplaatsen, de regel "wie het eerst komt, wie het eerst maalt". Er zijn in de meeste parken ook door derden geëxploiteerde huisjes, maar deze acties zijn bijzonder populair en moeten tijdig tevoren worden besproken.

In sommige Nationale Parken krijgt men, zowel 's winters als 's zomers, te maken met extreme klimaatomstandigheden en er zijn parken, die op aanzienlijke hoogte zijn gelegen. Verzeker u er daarom van, dat u van tevoren op de hoogte bent van de dan heersende omstandigheden, zodat u niet voor verrassingen komt te staan in verband met uw reisplannen.

Yosemite
Dit park ligt in het Sierra Nevada bergebied in de staat California, dat zelfs door de allereerste Amerikanen als nationale schat werd aangemerkt vanwege zijn schoonheid. Al in 1864 werd het land opzij gezet voor de natuur, maar pas in 1890 verkreeg het de status van Nationaal Park.

Er liggen ca. 1200 km trekkerspaden in het park. Ook kunt u Yosemite Valley, watervallen, de grote Sequoia bomen, Pioneer Yosemite Historisch museum, Glacier Point, The High Country, The Indian Cultural museum, Yosemite Fine Arts museum en Happy Isles Nature Centre bewonderen.

Grand Canyon
Dit park bevindt zich in de staat Arizona en er zijn drie afzonderlijke gebieden in het park; the South Rim, the North Rim (open van ca. half mei tot laat in oktober) en the Inner Canyon. Elk gebied heeft verschillende faciliteiten, activiteiten en klimatologische omstandigheden.
Activiteiten
Begeleide rondrit (of op eigen houtje), picnickmogelijkheden, kamperen, trekken, paardrijden, varen, vissen, rondvaarten op de rivier, fietsen, rondrit per bus, muilezeltochten. Bezoekersattracties op de North Rim zijn de gehele winter gesloten, dat is van eind oktober tot midden mei.Openingstijden
De South Rim van de Grand Canyon blijft het gehele jaar door open en de North Rim is 24 uur per dag open van midden mei tot eind oktober.

Het weer
South Rim: temperaturen variëren van 10 tot 28 Celcius in de zomer en -7 tot 5 Celcius in de winter.
North Rim: 5 tot 24 Celcius in de zomer en -9 tot 4 Celcius in de winter .
Inner Canyon: 24 tot 50 Celcius in de zomer en 4 tot 16 Celcius in de winter.
Hoogseizoen
Gedurende de maand augustus. Wij raden u ten sterkste aan hotel boekingen minimaal 6 maanden zoniet 1 jaar voor de datum van vertrek te doen, omdat er altijd een zeer grote vraag naar accommodatie is in het Grand Canyon NP.

Yellowstone

Dit park bevindt zich in de staat Wyoming en is vanuit vele richtingen bereikbaar.
Er zijn meer dan 1600 km trekkerspaden in het park, die langs de meest afgelegen delen van het park leiden. Sommige bieden gemakkelijke dag-deel trips over relatief vlak terrein en andere vorderen kracht en uithoudingsvermogen door hun hellingen, lengte en ruigheid.
Tevens zijn er praatpalen en info-borden langs de weg die uitleg/informatie geven.
Activiteiten
Auto touring, backpacking, biking, bird watching, boating, camping, climbing, cross country skiing, fishing, hiking, horseback riding, interpretive programs, kayaking, nature walks, scuba diving, snorkeling, snow mobiling, snow skiing, snowshoeing, stargazing, swimming, wilderness area, wildlife viewing.
Openingstijden
Het park is het gehele jaar door, 24 uur per dag.
Hoogseizoen
In de maand juli.

Death Valley
Dit park is gesitueerd in zuidoostelijk California. Dit nationaal park draagt zijn naam 'Death Valley' met veel eer: het is het laagst gelegen, heetste en droogste gebied van de Verenigde Staten. Kortom, een plek waar je niet veel leven zult aantreffen. Althans, dat zou je denken; dit nationaal park herbergt echter enkele zeer zeldzame dier- en plantensoorten.
Activiteiten
Auto touring, backpacking, biking, bird watching, camping, hiking, horseback riding, interpretive programs, nature walks, stargazing, swimming, wildlife viewing.Openingstijden
Death Valley NP is het gehele jaar door geopend.
Het weer
 het algemeen zonnig en droog het gehele jaar door. De winters zijn mild met meerdere winterstormen, maar zomers is het er extreem heet en droog. Zomertemperaturen kunnen oplopen tot 120 graden Fahrenheit. Het wordt aangeraden om c omfortabele kleding aan te trekken bij een bezoek aan Death Valley en om uw zonnebrandcreme mee te nemen. In de winter wordt het aangeraden om iets warmer gekleed te gaan en om een redelijk warme jas aan te trekken. Stevige loopschoenen zijn het hele jaar door erg belangrijk.

Bryce Canyon
Dit park ligt in het zuidwesten van de staat Utah en is beroemd om werelds unieke geologie. In 1924 werd Bryce Canyon officieel een Nationaal Park. Eerst was het een nationale attractie, maar later werd het een internationale 'must see'.
In het bezoekerscentrum is alle informatie beschikbaar door middel van DIA presentatie en de verkoop van documentatie. Het hele jaar door kan sightseeing, fotograferen, wild observatie, trekken en kamperen worden bedreven. Gedurende de zomermaanden worden er onder geleide, wandeltochten, ritten te paard, ritten met RV's (caravans/motorhomes etc) en avondlijke kampvuur programma's georganiseerd. 's Winters staan cross-country skiën en sneeuwwandelingen op het programma.
De meeste paden lopen af de Canyon in. De hellingen zijn van matig tot steil. Grote hoogte vereist extra inspanning. Draag aangepast schoeisel en kijk uit waar u loopt. Behoefte aan vocht kan groot worden, dus denk erom voldoende water mee te nemen.
Activiteiten
Auto touring, backpacking, bird watching, camping, cross country skiing, hiking, horseback riding, interpretive programs, nature walks, snow skiing, snowshoeing, stargazing, wildlife viewing.
Openingstijden
Het park is het gehele jaar door geopend.
Het weer
Aangename dagen en koele nachten van mei tot oktober, in juli en augustus zijn onweersbuien normaal. Sneeuw van november tot maart in de hogere regionen. Heldere, droge winterdagen garanderen de prachtigste vergezichten van het hele jaar.
Hoogseizoen
De maand augustus. Bezoeken aan Nationale Parken zijn altijd aangenaam en verrijkend; echte ontspanning wordt het als men het hoogseizoen kan vermijden.

Rocky Mountain
Dit park bevindt zich in de staat Colorado en is op 26 januari 1915 ontstaan. Rocky Mountain National Park is een levend sneeuwparadijs dankzij de Rocky Mountains. Dit park heeft veel mogelijkheden voor de bezoeker en biedt veel avonturen aan.Activiteiten
Auto touring, backpacking, biking, bird watching, camping, climbing, cross country skiing, fishing, hiking, horseback riding, interpretive programs, mountaineering, nature walks, snow skiing, snowshoeing, stargazing, wilderness area, wildlife viewing.
Openingstijden
Rocky Mountain NP is het hele jaar door 24 uur per dag geopend. Bezoekers kunnen binnen komen of vertrekken op elk tijdstip. 
Het weer
Het hoge gebied, Rocky Mountain Park staat bekend om extreme weerpatronen. Gevormd door de hoogte en belichting, deze weerspatronen veranderen snel. 

Zion
Dit park bevindt zich in de staat Utah en beschikt over een grote verscheidenheid van trekkerspaden. U kunt buiten onderstaande activiteiten ook verklarende films en tentoonstellingen bekijken. Tevens kunt u deelnemen aan een 1 uur durende tramtocht langs de meeste bezienswaardigheden in het park. Deze tram vertrekt 's zomers vanaf Zion Lodge, wild- en gevogelte observatie.
Activiteiten
Camping, climbing, hiking, horseback riding, snow skiing.Openingstijden
Het park is het gehele jaar door, 24 uur per dag, geopend. Hoger gelegen trekkerspaden worden bij sneeuwval in de winter gesloten.
Het weer
Van december tot maart kan het bij vlagen, sneeuwen; de gemiddelde wintertemperatuur varieert van maximaal 12 Celcius tot minimaal -1 Celcius. Van mei tot oktober lopen zij uiteen van 23 Celcius tot 40 Celcius overdag en 's nachts van 6 tot 21 Celcius.
Hoogseizoen
Hoewel een bezoek aan de gebieden van de Nationale parken altijd aangenaam en verrijkend zijn, heeft de ervaring geleerd, dat men zich beter ontspant door een bezoek te verleggen naar een andere periode dan het hoogseizoen. Dat is voor het Zion NP de maand augustus.

Everglades
Everglades National Park is de grootste bewaard gebleven subtropische wildernis in de VS. Het heeft uitgestrekte zoet- en zoutwater gebieden, open prairies en mangrove bossen. Het wemelt er van in het wild levende dieren, inclusief zeldzame vogels. De overnachtingtarieven zijn gedurende het winterseizoen - 15 december tot 15 april - in geheel Zuid Florida aanzienlijk hoger. Muggen en andere bijtende/stekende insecten maken het, tijdens het regenseizoen, voor iedereen (behalve geharde buitenmensen) praktisch ondragelijk te kamperen of door het park te trekken.

Een visvergunning voor Florida is in plaatselijke viswinkels te koop en is vereist voor het vissen in zoet water. Voor het vissen in zout water eist de staat Florida een vergunning die varieert in geldigheidsduur en kosten. Gratis achterland vergunningen zijn verkrijgbaar in Everglades City en Flamingo Ranger kantoren. Voor de periode mei tot oktober kent een zelfregistratie systeem.

De voornaamste toegangsweg tot het Park loopt van Homestead naar Flamingo 80 km.; gun uzelf echter de tijd want het is de moeite waard. Vanaf Homestead is het ca.19 km. op de FL9336 naar de hoofdingang. Het bezoekerscentrum heeft tentoonstellingen, oriëntatieprogramma's en dagelijkse informatie over de Everglades. Verdere interessante bezoek punten zijn: Royal Palm Station, Long Pine Key, Pineland Trail, Pahayokee, Mahogany Hammock, Paurotis Pond, West Lake, Flamingo, Shark Valley tramrondritten en "The Western Water Gateway."Activiteiten
Varen, kamperen, picknicken, flora en fauna observatie, fotograferen, trekken, tentoonstellingen, vissen, achterland zwerven, kanovaren, rondrit met openlucht tram en rondvaarten.
Boekwinkel, parkeerterreinen, toiletten, telefoons, boot verhuur, een jachthaven, natuurwandelpaden, kampeerterreinen, picknickplaatsen, restaurants en woonbootverhuur.Openingstijden
Het Park is het gehele jaar door 24 uur per dag geopend. Let er echter wel op, dat gedurende de zomermaanden de dienstverlening in Flamingo beperkt is.Het weer
De winters zijn droog en helder; de zomers zijn regenachtig met plaatselijke stortregens en onweer. De temperaturen variëren van 25ºC tot 32ºC. gedurende de zomermaanden, terwijl ‘s winters bij zeldzame omstandigheden de temperaturen kunnen zakken tot -1ºC.
Hoogseizoen
In het Everglades NP is het gedurende maand maart echt hoogseizoen.

Steden:


New-York
In 1624 werd op Manhattan door de Hollanders een eerste vestiging gesticht door kolonisten, 50 jaar later werd deze door de Engelsen overgenomen en New-York gedoopt. Rond 1800 was de stad reeds de grootste van het nieuwe land de VS, en de groei ging verder: naast Manhattan werden ook de omliggende streken bevolkt, zoals Brooklyn, en zo groeide New-York uit de tot één van de grootste steden ter wereld. New-York is een stad met maar enkele honderden jaren geschiedenis, dit maakt dat er weinig historische gebouwen zijn. Nochtans zijn er mooie gebouwen uit de laatste twee eeuwen te bekijken, onder meer in Art-Decostijl, en uiteraard is het de stad van de spectaculaire wolkenkrabbers. Een helikoptervlucht over deze pieken is onvergetelijk.

Vanwege de gunstige ligging ten opzichte van Europa is New York City ideaal als stedenreisbestemming. De stad heeft daarnaast ook nog eens een enorm aanbod van (toeristische) mogelijkheden.
"I want to wake up in a city that never sleeps" een zin uit het lied New York, New York van Frank Sinatra, maar dit is ook werkelijk een stad die nooit slaapt. Wie kent niet het beroemde Vrijheidsbeeld, de enorme wolkenkrabbers, het gebouw van de Verenigde Naties, Central Park, Broadway met zijn vele theatershows zoals Miss Saigon, Cats, Les Miserables en Rent. Een stad die u zelf dient te ervaren. De ongelooflijke mengeling van etnische groepen, van soorten mensen, van leefstijlen, plus de varieteit aan architectuur, winkels, musea, het maakt New York een heel speciale plek.

Zoals we al zeiden een stad die nooit slaapt. Ook slapen is in deze stad zonde van de tijd, want de tijd heb je hard nodig om alle verscheidenheid aan cultuur en indrukken op te snuiven.

Hier volgen wat ideeen om je verblijf zeker de moeite waard te maken:
Op zondagen is een van de interessante bezigheden ( naast het bijwonen van een gospeldienst in Harlem) het rondhangen in Central Park. Het is er dan net een dorpsplein. Iedereen komt er om gezien te worden. In Greenwich Village vindt u vele winkeltjes, restaurants diverse uitgaansmogelijkheden en een uitgebreid straatleven. Qua cultuur zult u in New York ook nooit uitgekeken raken. Wat dacht u van de vele galerietjes met moderne kunst in de wijk Soho, het museum Gugenheim, het Museum of Natural History waar u o.a Dinosaurussen kunt bekijken. Maar ook qua muziek raakt u niet uitgeluisterd. Van klassieke muziek in het Lincoln Theater tot de wereldberoemde musicals op Broadway.
Vergeet ook andere wijken niet. U zult de meeste tijd doorbrengen in Manhattan, maar een boottochtje met de Staten Island Ferry naar Staten Island is de goedkoopste manier om de prachtige skyline van New York vanaf het water te zien. Denk ook eens aan een "dinnercruise" op een van de luxe jachten, en geniet van de skyline bij avondlicht. Orienteer u goed voor u naar New York gaat.

Los Angeles
De stad Los Angeles, waar ook vaak de afkorting LA voor wordt gebruikt, ligt in de staat California. Dit is overigens de grootste stad van California.

Los Angeles werd in 1781 gesticht en is Amerika's grootste smeltkroes van culturen. Er zijn straten in deze stad met het Hollywoodimago waar u niet omheen kunt, zoals de Rodeo Drive en Sunset Boulevard. U kunt een o.a. bezoek brengen aan het J.Paul Getty Museum of het Armand Hammer Museum of Art. De Universal Studios Hollywood zijn enorm populair en zeker de moeite waard.

In Hollywood vindt u o.a. ook Mann's Chinese Theater. Dit theater is vooral beroemd vanwege de in het cement achtergelaten hand- en voetafdrukken van filmsterren.

Las Vegas
De stad Las Vegas ligt in de staat Nevada. Hoewel Las Vegas voornamelijk bekend staat om de vele casino's, is er voor ieder wat wils. Las Vegas wordt ook niets voor niets 'Entertainment Capital of the World' genoemd. Of u nu van winkelen houdt, dineren, entertainment, nachtleven, musea, spas, golf of casino, Las Vegas biedt u de gelegeheid om te genieten op verschillende soorten manieren.

Talloze nieuwe hotels met avonturen- en pretparken hebben van Las Vegas een stad gemaakt voor het hele gezin. De meeste hotels en casino's staan naast elkaar in het centrum van Las Vegas langs de zogenaamde Las Vegas Strip. Om de sfeer goed te proeven kunt u roulette, black jack of bingo spelen in één van de vele casino's. Om te kunnen gokken en alcohol drinken moet u 21 jaar of ouder zijn.

Het is erg gemakkelijk om in Las Vegas te komen met meer dan 800 vluchten dagelijks naar en van één van de meest efficiënte en snelst groeiende luchthaven, namelijk: McCarran International Airport. Met de bus is ook een optie, die rijdt regelmatig en is tevens zeer betaalbaar. Eenmaal in Las Vegas aangekomen, kunt u gebruik maken van de vele, snelle en veilige vervoersmiddelen, zoals taxi's, limousines, huurauto's, tourbussen en het openbaar vervoer.

Washington

De hoofdstad van de VS telt heel wat monumenten. De stad werd gesticht bij het ontstaan van het land eind 18 de eeuw en werd genoemd naar de eerste president van de VS, George Washington, die in de buurt woonde. Het was een Franse architect die de stad ontwierp, met brede lanen, en veel symmetrie worden de verschillende monumenten met elkaar verbonden. Belangrijkste gebouwen zijn het Witte Huis en het Capitool, waar de Amerikaanse regering huist.

Washington, de hoofdstad van de USA, de regering is hier gesetteled, leeft van de politiek. Iedereen die er woont, heeft er op een of andere manier wel iets mee te maken. Washington is een plezierige stad. Groen, laag (niets mag hoger zijn dan het Washington monument), wijds en plezierig van sfeer. Met de metro, die ongekend luxueus is, kunt u de hele stad bestrijken. 

Detroit
Detroit is gelegen in de staat Michigan, deze staat grenst in het noorden aan Canada. Detroit bevindt zich aan de oevers van de Detroit River tussen het Eriemeer en Lake Saint Clair. Hoewel Detroit de grootste stad is in “The Wolverine State”, is dit echter niet de hoofdstad. Dat is namelijk Lansing. Op 24 juli 1701 is Detroit erkent door de Fransman Antoine de la Mothe Cadillac en beschikt over een populatie van 951,270 (2002).
Detroit staat vooral als Motor City/Motown bekend, omdat het hoofdkwartier van General Motors, Ford Motors Company en de Noord Amerikaanse hoofdkwartieren van DaimlerChrysler en Volkswagen hier gevestigd zijn.

De beste manier om Detroit te verkennen is per auto. Als u reist per auto zijn er veel parkeerplaatsen/terreinen waar u uw auto kunt parkeren wanneer u ondertussen de stad aan het verkennen bent.

Als u Detroit's downtown/business district wilt verkennen kunt u het beste kiezen voor de ‘Detroit's People Mover' (DPM). De DPM is een handige en leuke manier om de stad te zien. Zo brengt de DPM u naar winkels, restaurants, hotels, kunst, historische hoogtepunten en architecturale delights. Dit allemaal binnen een afstand van 13 stations. Zo komt u langs: Times Square Station, Michigan Ave. Station, Fort/Cass Station, Cobo Center Station, Joe Louis Arena Station, Financial District Station, Millender Center Station, Renaissance Center Station, Bricktown Station, Greektown Station, Cadillac Center Station, Broadway Station en tenslotte Grand Circus Park Station. Deze rit kost u $0,50 en bereikt bijna 3 miles in 15 minuten.

San Francisco

San Franciso is een vrij jonge stad, slechts honderdvijftig jaar oud, en vooral geexplodeerd door de komst van goudzoekers. Bekendste bezienswaardigheden zijn Chinatown (het grootste Chinese Centrum buiten Azië); veel Chinezen die naar de VS emigreerden deden dit immers via Californië. De trams (cable car) die over de hellingen van de stad kruipen zijn een symbool van de stad net als de onvermijdelijke Golden-Gate brug. Deze is een 67 meter hoge rode hangbrug en in die tijd een meesterwerk van architectuur (gebouwd in de jaren 1930).

Wat onmiddelijk opvalt aan deze stad zijn de heuvels. De meest bekende is Russian Hill, al was het alleen maar om de negen haarspeldbochten van Lombard Street. De vermaarde cable cars (kabeltrams) voor veel toeristen tegenwoordig de attractie van San Francisco, zijn met hun rinkelende bellen niet meer weg te denken uit het straatbeeld.

Een bezoek aan Chinatown of de Fischerman's Warf (winkels, galerieën en restaurants) is zeker de moeite waard. Vanaf Pier 41 vertrekt een tweeënhalf uur durende rondvaart naar Alcatraz waarbij de gids u iets vertelt over Amerika's beruchtste misdadigers die hier gedetineerd zijn.

Chicago
Ook Chicago is een stad van wolkenkrabbers, en was een tijd lang misschien wel de modernste stad van het land. Men vindt er hoge buildings (de Crysler tower is één van de hoogste ter wereld), tussen brede lanen en pleinen. De stad heeft zich kunnen ontwikkelen omdat het bij de verovering van het westen van de VS als een soort van toegangspoort tot deze regio fungeerde in de negentiende eeuw.

New Orleans
New Orleans is het centrum van wat er nog aan Franse erfenis overblijft in de VS. Het werd rond 1700 gesticht door de Fransen (die de ruime omgeving een tijd lang als kolonie hadden). Het was een periode het centrum van de Amerikaanse slavenhandel, en is ondertussen één van de grootste havens van het land. De stad is een mengelmoes van Franse, Spaanse en Creoolse architectuur, en is als centrum van de jazz steeds erg levendig.

Seattle
De stad Seattle bevindt zich in de staat Washington en is de stad van grote namen, zoals Bill Gates (Microsoft), Jimi Hendrix, Nirvana en vliegtuigbouwer Boeing. Daartoe behoort ook Starbucks: de koffieketen die en nu hard bezig is Europa te veroveren, maar ooit is begonnen met haar eerste winkel in Seattle. Seattle is nog steeds een stad van koffie. Het wemelt er van de tentjes waar je een “coffee to go” kunt bestellen of waar je even rustig van je koffie kunt genieten. Handig tijdens een wandeltocht in de stad langs de vele bezienswaardigheden.

Tot de nieuwe attracties behoren het Experience Music Project en het Star Wars Museum maar ook de nieuwe bibliotheek, ontworpen door onze eigen Rem Koolhaas. Het Experience Music Project is een “doe-museum” en is zowel voor volwassenen als voor kinderen een belevenis. Het Star Wars museum laat je zowel het heden als het verleden van dit filmgenre (opnieuw) beleven. En als je hier toch bent dan mag een bezoek aan de Space Needle niet worden overgeslagen. Dit opvallende bouwwerk in Seattle is in 1962 gebouwd voor de World's Fair en biedt een prachtig uitzicht over de stad. Op heldere dagen kun je zelfs Mount Rainier, het zusje van Mount St Helens, zien liggen.

Voor mensen die van architectuur houden is een bezoek aan de bibliotheek, ontworpen door Rem Koolhaas, een must. Het gebouw valt op door haar ingenieuze staalconstructie met de vele ruitvormige ramen (bijna 10.000!). Deze staalconstructie moet een kleed verbeelden dat over het gebouw is gedrapeerd. Doordat de verschillende lagen van de bibliotheek verspringen, ontstaat de opvallende vorm. Het interieur van het gebouw is minstens zo bijzonder en vooral kleurthema's staan hier centraal. Het is mogelijk een rondleiding te krijgen van vrijwilligers: zeker de moeite waard!

Ook de winkelliefhebber zal zich in Seattle flink kunnen uitleven. Kleding van alle soorten en merken. Maar ook meer specialistische winkels zitten er volop. Een ware belevenis is Pike Place Market waar alle mogelijke levensmiddelen worden verkocht. Deze markt is 's ochtends al vroeg geopend en is een waar schouwspel. Bij binnenkomst vraag je je af waar al het rumoer vandaan komt. Het blijkt dat het personeel bij de viskraam daar debet aan is. De vis wordt niet aan elkaar overhandigd, maar wordt overgegooid om uiteindelijk keurig ingepakt bij de klant aan te belanden. Erg vermakelijk. En als je trek hebt gekregen van al dat lekkers dan kun je een typisch Amerikaans ontbijt bestellen bij het eetcafé waar ze in de film Sleepless in Seattle ook ontbeten. De variatie aan ei-gerechten op de kaart is ongekend. Wat je ook bestelt, het zal een goede bodem zijn voor een heerlijke dag genieten in Seattle.

Miami

De oceaan, het zand en de zon zijn de belangrijkste factoren voor een bezoek aan Miami, en dan met name Miami Beach. Makkelijk te bereiken met de rechtstreekse vluchten van Martinair en KLM. Miami is eigenlijk altijd een rare stad geweest. De banden met Cuba zijn zo sterk dat de hele stad een Hispanic-achtige sfeer uitstraalt, maar een heel andere dan bijvoorbeeld San Antonio in Texas of Los Angeles in California.

Little Havanna heeft nog wel de traditionele koffieshops en winkels, maar de meeste Cubaanse immigranten zijn naar de suburbs vertrokken. Dat neemt niet weg dat Miami een interessante stad is, uniek in zijn soort. De Art Deco hotels van Miami Beach zijn bekend en net zo mooi als ze er op de foto's uitzien, pastelkleurige gebouwen uit de jaren twintig en dertig. Miami Beach is het helemaal, de laatste jaren. Veel terrasjes om te kijken en bekeken te worden, veel beroemde sterren, veel discotheken en clubs. En wanneer u van winkelen houdt, bent u in Miami ook aan het goede adres. Vanuit Miami is het makkelijk een uitstapje te maken naar o.a de Everglades. Op het strand zult u zich ook niet vervelen, er is voldoende vertier en er zijn diverse sportmogelijkheden en de stranden mogen er zijn.

Miami heeft geen "Travel Agent Discount" progamma. Daarentegen geven vele hotels in Miami wel korting voor reisagenten (trade discount). De beste periode om korting te krijgen in Miami is tijdens de zomer maanden, juni, juli en augustus dat geldt als 'laag-seizoen'. Ondanks dat het er wel erg warm en vochtig is, blijft het een interessante plaats om te bezoeken. Je kan rechtstreeks met de individuele hotels bellen of faxen om hun speciale prijzen op te vragen. Door de huidige economische problemen met Latijns Amerika en een slecht seizoen van de Europese markt, zijn er vaak zeer interessante hotel prijzen te verkrijgen in Miami. Het 'hoofdseizoen' in Miami is januari t/m april, omdat dan de 'snowbirds' uit Canada en Noord-Amerika naar Florida afdalen om aan de kou te ontsnappen. Dus dan zal er niet veel korting gegeven worden.

Orlando
Orlando is de grootste "pret"-stad van de wereld, met meer attractie-, thema- en waterparken bij elkaar dan waar ook ter wereld. Er zijn uitgaansgelegenheden te over en dat geldt ook voor de mogelijkheden op winkelgebied.
U vindt hier in de omgeving talrijke parken, tennis- en golfbanen en diverse musea voor de kunstliefhebbers maar natuurlijk kunt u ook een bezoek brengen aan o.a. Disney World, Sea World of de MGM-Studio's. Het Epcot Center, waar men u zowel met het verleden als met de toekomst confronteert, is zeker de moeite waard.
Afkoeling en veel plezier garandeert een bezoek aan Wet 'n Wild. Ook kunt u een kijkje nemen in Cypress Gardens. In ongeveer een uur bent u aan het strand van de Atlantische kust of de parelwitte stranden van de Golf van Mexico.

Philadelphia
Philadelphia, de op één na grootste stad aan de oostkust van de Verenigde Staten en gelegen tussen New York en Washington DC, biedt ook dit jaar een ruim scala aan historische en culturele activiteiten. Daarnaast beschikt de stad over alle facetten die een moderne stad aantrekkelijk maken voor een bezoek. Bezienswaardigheden, cultuur, winkelen en dineren: Philadelphia kan met recht een bruisende stad genoemd worden en is een bezoek meer dan waard.

In 2006 viert Philadelphia dat 300 jaar geleden de schrijver, drukker, natuurkundige en uitvinder Benjamin Franklin werd geboren. Deze veelzijdige man stelde samen met Thomas Jefferson en John Adams in 1776 in Philadelphia de Onafhankelijkheidsverklaring op, waarmee de basis was gelegd voor het ontstaan van de geschiedenis van Amerika. Jefferson, Adams, Franklin, en ook George Washington stonden lang bekend als de Founding Fathers van de Amerikaanse natie, onbaatzuchtige voorvechters van vrijheid en democratie. Na de ondertekening werd Philadelphia in 1790 (tot 1800) de hoofdstad van een snel groeiende Amerikaanse natie. De rijke historie van dit reusachtige land is door de hele stad te vinden. Bezienswaardigheden als de Liberty Bell, Independance Hall en het National Constitution Center vertellen u meer over het ontstaan van de Verenigde Staten van Noord-Amerika.

Philadelphia kan met recht een cultureel centrum genoemd worden en biedt meer dan historie alleen. De stad beschikt over tal van gerenommeerde musea. Zo huisvest het Philadelphia Museum of Art schitterende Amerikaanse, Aziatische en Europese kunstwerken: van werk van Thomas Eakins, een Chinese paleishal, tot schilderijen van Van Gogh en Picasso. Het museum presenteert tot februari 2006 een overzichtstentoonstelling van landschapsschilder Jacob van Ruisdael (1629-1682). Hij is één van de grootste Nederlandse schilders aller tijden en de tentoonstelling beslaat 47 schilderijen, 30 tekeningen en al zijn 13 etsen, waardoor de bezoeker een zeer goed beeld krijgt van het landschap in de Gouden Eeuw.

Wilt u liever werken van Rodin bewonderen? Dat kan in het Rodin museum in Philadelphia. Verder stelt The Barnes Foundation de meest bijzondere privé-collectie impressionistische kunst ter wereld tentoon. Hier zijn meer dan 180 kunstwerken van Renoir en meer dan 60 werken van Cézanne en Matisse te bewonderen. Ook Monet, Manet, Degas, Rousseau, Soutine, Seurat en Modigliani ontbreken niet. Een paradijs voor kunstliefhebbers.

Behalve voor de geschiedenis en de cultuur komen veel mensen naar Philadelphia om te winkelen. Met reden, want de stad is een echt winkelparadijs met veel grote winkelcentra als The Gallery, Lord & Taylor, Strawbridge's en tal van leuke speciaalzaken. Bovendien shop je in Philadelphia en de staat Pennsylvania tax-free op kleding en schoenen. Bekende merken hebben hun winkels rondom Rittenhouse Row. Struin door Jewelers' Row, het oudste diamantdistrict van het land met meer dan driehonderd juwelierszaken. In Antique Row zijn naast leuke cadeaus nog echt bijzondere stukken te vinden. Het grootste winkelcomplex van het land, King of Prussia Mall, ligt op circa 25 minuten buiten het centrum. Hier zijn meer dan 365 winkels gevestigd. Koopjesjagers kunnen hun hart ophalen in Franklin Mills met zo'n 220 winkels waar alle grote merken zijn vertegenwoordigd. Net buiten het centrum van Philadelphia ligt Manayunk, een oud molenstadje. Hier zijn naast mooie interieurwinkels tal van kledingzaken, cadeauwinkels, restaurants en bars gevestigd. Manayunk ligt aan een kanaal en wordt door het mooie Fairmont Park verbonden met het stadscentrum van Philadelphia.

Na alle bezoeken aan musea en winkels wordt het tijd voor een culinaire ontdekkingsreis. Philadelphia is bij uitstek een stad voor fijnproevers, en veel van Amerika's beste restaurants zijn hier gevestigd, in zowel moderne als authentieke gebouwen. De variatie op culinair gebied is reusachtig groot en de restaurateurs worden geroemd om hun innovatieve en creatieve stijl. Verder kun je 's avonds genieten van een concert van het Philadelphia Orchestra, een uitvoering van het Pennsylvania Ballet of een jazzconcert in het Kimmel Center.

De vele bars en café's nodigen je uit om na het diner of concert het nachtleven van de stad te ontdekken. In South Street District kun je tot in de kleine uurtjes terecht in hippe nachtclubs of jazz- en bluesbars waar de traditionele ‘Philly Sound' nog te horen is.

Colorado Springs
Colorado Springs, de tweede stad van Colorado, werd gesticht in 1871 en is sindsdien uitgegroeid van een schilderachtig kuuroord uit de Victoriaanse tijd tot een metropool met de aantrekkelijke sfeer van een provinciestad. Ongeacht de tijd van het jaar bevindt de bezoeker zich temidden van een adembenemend landschap en een vriendelijke bevolking. De bekendste bezienswaardigheid hier is de majestueuze bergtop Pikes Peak. Tijdens het hoogseizoen van juni t/m augustus komen hier jaarlijks 6 miljoen bezoekers. Aan de voet van deze berg ligt de Garden of the Gods (De Tuin der Goden), zo genoemd vanwege het prachtige, mysterieuze landschap.

Dit vakantieparadijs is, met ruim 50 bezienswaardigheden in de regio, aantrekkelijk voor gezinnen en reisgezelschappen uit de hele wereld. Geniet van de verscheidenheid aan historische, culturele en architecturale attracties. Colorado Springs is de vestigingsplaats van een aantal technologische bedrijven, de Academie van de Amerikaanse Luchtmacht en het Olympische gebouwencomplex en staat ook bekend als de “Sporthoofdstad” van de wereld. Colorado Springs is trots op de gezonde economie en het goede leefklimaat.

Het centrum van Colorado Springs ligt 80 mijl (128 km) van de internationale luchthaven van Denver en 2 ½ uur rijden ten oosten van skioorden van wereldklasse. De gratis services van het Bureau voor Toerisme in Colorado Springs kunnen u helpen van uw excursie naar Colorado Springs en Pikes Peak een succes te maken.

Ieder jaar reizen er meer dan 2 miljoen personen via het Colorado Springs Vliegveld (COS). Het vliegveld accommodeert verscheidene Amerikaanse luchtvaart maatschappijen, welke vele verbindingen aanbieden via hun respectieve “Gateway Hubs” naar uiteindelijk alle steden in Noord Amerika en wereldsteden buiten Amerika. Het vliegveld is per auto gemakkelijk naar verscheidene steden in Colorado en om toeristische attracties te bereiken, inclusief 14 ski resorts. Van het vliegveld naar de binnenstad van Colorado Springs neemt 25 minuten in beslag en slechts 70 minuten naar Denver.

Er zijn meer dan 14.000 hotel- en motelkamers in de regio waaronder die in The Broadmoor, een luxe hotel in Europese stijl met 5 sterren en 5 diamanten. Verder kan men onderdak vinden op “dude ranches” (cowboy vakantie boerderijen), kampeerterreinen, vakantiehuisjes, bed & breakfast pensions en retraitecentra.

Themaparken:

Tenslotte nog een overzicht van enkele belangrijkse themaparken in de VS:

Universal Studios
Een reis achter de schermen van één van de grootste en drukste studio's, waar films en tv-shows worden geproduceerd. Vijf "live-action" shows met vele spectaculaire effecten.
Locatie: Hollywood (California) en Orlando (Florida).

Seaworld
Maritiem park met acht shows en meer dan 30 optredens met orka's.
Locatie: San Diego, Orlando, Cleveland en San Antonio.

Busch Gardens
Het park in Tampa (Florida) ademt de sfeer van de eeuwwisseling in Afrika. Hoogtepunten zijn het berijden van verschillende dieren, shows, demonstraties van dierverzorging en een vogeltuin. U kunt ook een eigen zwerftocht houden door de "Anheuser-Busch brouwerij" en een demonstratie bijwonen met de Clydesdale paarden.Williamsburg (Virginia) heeft negen "Europese dorpen" en hebben paarden- en shows. Ook zijn er restaurants waar Europese gerechten worden geserveerd.
Locatie: Tampa (Florida) en Williamsburg (Virginia).

Disneyland
Acht "lands" vormen samen het themapark, dat alle Disney figuren herbergt. Men kan er talloze rondritten maken waaronder die door het gloednieuwe "Toontown".
Locatie: Anaheim (California).

Six Flags
Deze parken zijn beroemd om hun "Roller Coaster" banen en zij tonen de figuren uit de Loony Tunes & Warner Brothers tekenfilm producties.
Locatie: Valencia (California), Atlanta (Georgia), Gurnee (Illinios), Eureka (Missouri), Jackson (New Jersey) en Arlington (Texas).

Cypress Gardens

Torenhoge cipressen beschutten deze beroemde botanische tuin en het themapark. Er is een dierenbos, een dierentuin en er zijn shows en modelspoorbanen.
Locatie: Winter Haven (Florida).

 

 

 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

 

Bron tekst: SeeAmerica


E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

U heeft voor internet het liefste: