Waar vandaan: Toerisme > Afrika > Madagaskar > Bezienswaardigheden

Afrika > Madagaskar > Bezienswaardigheden

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Antananarivo
Antananarivo, ook wel Tana genoemd,  is de hoofdstad van Madagaskar . De stad, die op tien heuvels is gebouwd, ligt temidden van een prachtig landschap met tropisch aandoende rijst sawah's. Van de stad heeft men een magnifiek uitzicht op de in de verte liggende blauwgrijze bergen. In die bergen, meestal uitgebluste vulkanen, zijn de vindplaatsen van de edelstenen, bergkristal en toermalijn.

Tana is een drukke en lawaaierige stad.  De zakenwijk Hauteville biedt via smalle straatjes toegang tot kerken en voormalige koninklijke gebouwen. Het centrum van de zuidkant wordt gevormd door de Avenue de l'Indépendance. Aan de ene kant ligt het station, aan de andere kant Hôtel Glacier. Er zijn vele vaste straatmarkten. De belangrijkste bezienswaardigheid is de immense en drukke zomermarkt, de Araben ny Fahaleovantena , de beste plaats om inheems handwerk te kopen. Hier vindt men natuurlijk ook alle andere typische handwerk- en landbouwproducten. De Malagasy, die zelf hun eiland het "Land der zwijnen" noemen houden nog steeds veel varkens. Zij houden ook bijen, die uit de prachtige rijkbloeiende bloemen de honing halen. Al in Antananarivo ziet men overal tegen de huizen de prachtige kleuren van de weelderige bougainvilles, het paars van de jacaranda's en het rood van de Madagascaras. Weinig landen in de wereld hebben een bodem, die zo vruchtbaar is als Madagaskar. Ananas, avocado's en papaya's en lychees zijn er de tropische vruchten. Het land kent grote hoeveelheden vee. In de uitgestrekte weiden vind je runderen, schapen en geiten.

Het Parc Botanique et Zo?logique de Tsimbazazza is de moeite waard voor degenen die nog niet in alle nationale parken zijn geweest. Op het terrein bevindt zich het Musée d'Académie Malgache, met uitstekende tentoonstellingen. Ook zijn hier veel overblijfselen bewaard, bijvoorbeeld van de eieren van de uitgestorven olifantsvogel. Verder zijn er andere bijzondere dieren te bewonderen. Ook is er een expositie over begrafenisrituelen en de stammen van Madagaskar te zien.

De grootste toeristische attractie is het Palais de la Reine . Het herinnert aan de vorsten die tot de negentiende eeuw van daar uit over Madagaskar geregeerd hebben. Dat de Fransen toen ook al grote invloed in het land uitoefenden blijkt uit Franse stijl, waarin het gebouwd is. Het ligt op een hoogte boven de stad van waar men een prachtige uitzicht heeft over de omgeving.

Andere bezienswaardigheden

Op historisch gebied zijn er niet zo denderend  veel spectaculaire en indrukwekkende bezienswaardigheden op Madagaskar. Wel zijn er vooral in het hoogland bij diverse plaatsen oude koningspaleizen te bezichtigen, meestal eenvoudige houten paleizen waarin nog een aantal bezittingen van de voormalige koningen getoond worden. Het belangrijkste paleis, het Rova in Tana, is helaas een aantal jaar geleden door brand verwoest.

Heel geliefd bij strandtoeristen is het eiland NosY Be. In de buurt liggen nog wat andere eilandjes waar men prima kan duiken. Ondanks het ontbreken van massatoerisme is een verblijf er toch relatief duur. De aangename hoofdstad Andoany heeft een Frans-koloniale sfeer. Bezienswaardigheden op het eiland zijn de overgroeide ruïne Maradoka en een natuurpark met slangen als de boa constricor, lemuren en kameleons. Het hoogste punt is de Mont Passot, 329 meter, die een schitterende zonsondergang biedt met zicht op kratermeren.

De grootse wijnproductie van Madagaskar komt uit de streek rondom de stad Fianarantsoa , ten zuiden van de hoofdstad. De stad is gelegen op het winderige hoogland aan de voet van de Kianjasoa (1374 m).Natuurlijk zijn de nationale parken dé trekpleister van Madagaskar .De belangrijkste steden in de centrale hooglanden zijn, naast de hoofdstad Antananarivo, de steden Ambohimanga, Mantasoa, Ampefy, Perinet, en Antisirabe. Men vindt in en bij deze plaatsen kratermeren, spectaculaire watervallen, prachtige orchideeën en andere wonderen der natuur.

In het groene noorden van het eiland zijn er twee prachtige bergen omgeven met een weelderige planten- en bomengroei. Een nationaal park is hier het Montagne d'Abre , beroemd om de prachtige verzameling orchideeën.
Plaatsen die een bezoek waard zijn zijn hier Mahajanga,  Antsenarana en Toamasina.
Het zuiden van het land is droog, maar beroemd om de cactussen en andere planten die goed in de droogte gedijen. Wie de zuidelijke hooglanden wil ontdekken, kan dat vrij eenvoudig doen vanuit Fianarantsoa.

Mananjary is een populaire strandbestemming op het eiland, maar hier kan men  niet in zee zwemmen vanwege de haaien.Voor watersporters is Toliara ook een ideale bestemming.

Bijzondere monumenten zijn de vele gedenkstenen en graven die men vooral in het midden en het zuiden van het land ziet. Ze liggen soms pal naast de weg. Opgeleet :vaak zijn deze graven en stenen fady, ofwel taboe, hetgeen betekent dat men ze niet zomaar mag gaan bezoeken. Het is beter om eerst aan de lokale bevolking te vragen of men ze mag bekijken en of het is toegestaan foto's te nemen. Soms wordt hiervoor een kleine vergoeding gevraagd.

Fauna en Flora
Circa 90 procent van alle flora en fauna op Madagaskar komt alleen hier voor :  duizend soorten orchideeën, de baobabs die hier alle in zeven verschillende soorten voorkomen, de kameleons en zeker niet te vergeten de lemuren of halfapen. In alle nationale parken kan men die vinden en ontdekken. Het lijkt soms op een safari om de beweeglijke dieren te lokaliseren, zonder gids zal het niet snel lukken. De superlatieven worden wel wat afgezwakt door de kaalslag die de bevolking in de afgelopen eeuwen heeft aangebracht in de strijd om het bestaan.

Bossen zijn massaal verdwenen om plaats te maken voor de rijstvelden. Maar het maakt een kennismaking niet minder interessant.Op het rode hoogland wordt de cultuur bepaalt door de Merina bevolking. Volkomen geïntegreerd in hun leefomgeving vormen zij onderdeel van het landschap en leven van de opbrengst van wat de aarde te bieden heeft. En die aarde is rood en dus is alles rood gekleurd wat boven het maaiveld uitsteekt. De huizen, de ommuring, de mensen, kleding en huisraad, alles in roestbruin en rood.

Iedereen  heeft wel een stukje Madagaskar in huis, en wel in de vorm van kamerplanten. Bekende voorbeelden zijn de kerstster, de christusdoorn, en de bruidsbloem. Volgens de wetenschappers telt Madagaskar zo'n 10.000 plantensoorten , waardoor het eiland tot de botanisch rijkste gebieden ter wereld behoort. Tachtig procent van alle hier voorkomende planten komt nergens anders ter wereld voor. Madagaskar telt meer orchideeën (ongeveer 1.000 verschillende soorten) dan het hele Afrikaanse vasteland.

Iedere streek op Madagaskar heeft zijn eigen soort baobabs. Madagaskar telt maar liefst zeven verschillende soorten boababs , terwijl er op het Afrikaanse vasteland slechts één soort voor komt. De vruchten van de baobab bevatten olie waarin gebakken wordt. De harde ronde schil van de vrucht wordt gebruikt als waterkom. De sponsachtige stam van de boom bevat een grote hoeveelheid water, dat afgetapt kan worden via een gat in de stam. De stam wordt gebruikt voor dakbedekking of als trog voor het vee. 

In de dierenwereld ligt het percentage diersoorten die alleen hier voorkomen nog hoger dan in de plantenwereld. Zo herbergt Madagaskar twee derde van alle op aarde voorkomende kameleonsoorten. Maar het is geen safari ; zoogdieren als zebra's, olifanten, leeuwen en antilopes en grote roofdieren komen er niet voor. Net als giftige slangen overigens. Toch is het mogelijk om in korte tijd veel diersoorten te zien, de dieren laten zich relatief makkelijk benaderen. Het meest bekend zijn de lemuren of maki's . Recent onderzoek heeft aangetoond dat deze dieren verre familieleden van de mens zijn. Deze primitieve apensoort kwam ooit over grote delen van de wereld voor. Op andere plaatsen zijn ze uitgestorven, en ook op Madagaskar zijn de grootste soorten verdwenen, maar heden ten dagen telt het eiland nog 31 soorten. De laatste soort werd zelfs pas in 1987 ontdekt. De Zeboe, de typische werkos van Madagaskar en symbool van rijkdom, ploegt door de rijstvelden en snelle handen planten de jonge rijstloten. Hun bord eten voor de dag van morgen.

Er zijn vier nationale natuurparken : Réserve Naturelle Intégrale des Tsingy de Bemaraha: kalksteenpieken, kloven en bossen met lemuren en reptielen. Parc National de Montagne d'Ambre: vochtig vulkanisch massief, verblijfplaats voor kikkers, gekko's, slangen en lemuren, diverse wandelpaden, watervallen met meertjes, botanische tuin met o.a. orchideeën. Réserve Forestière d'Ampijora: een van de beste vogelspotplaatsen, toegankelijk gedeelte van een dichtbegroeid woud met schildpadden en lemuren. Parc National de Isalo: vreemdgevormd zandsteenmassief met grasvlaktes met oude graftombes, de moeite waard om een paar dagen voor uit te trekken met een gids. Verder zijn er diverse canyons waarlangs het mooi wandelen is.

 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Bron tekst: Arakea