Waar vandaan: Toerisme > Afrika > Egypte > Bezienswaardigheden

Afrika > Egypte > Bezienswaardigheden

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

De belangrijkste bezienswaardigheden in Egypte:

Gizeh : De grote sfinx en de drie beroemde piramiden van Gizeh vormen samen een van de zeven wereldwonderen. De grootste piramide is die van Cheops met een hoogte van 137 m. De piramide van koning Chephren was de tweede die in deze streek werd gebouwd.  Mykerinos was de derde van de Gizeh piramidenbouw uit de 4de dynastie. In de buurt van de daltempel staat de sfinx, een leeuwenlichaam met een mensenhoofd die de ingang van het dodenrijk moest bewaren.

Abu Simbel : de rotstempels van Abu Simbel behoren tot de meest indrukwekkende monumenten van het oude Egypte. De twee tempels werden gebouwd tussen 1290 en 1224 voor Christus, de regeringsperiode van Ramses II.

Aswan : de poort naar Centraal Afrika. Reeds in de oudheid was dit het geval. Aswan is een geliefd vakantieoord door het fascinerende landschap vol watervallen, de vele feloeken die op de Nijl varen en de heldere lucht. Van hieruit kan men een aantal mooie uitstappen ondernemen : bv. naar Kitchener-eiland met zijn verzameling van botanische rariteiten. Ook niet te missen is het Aga-Khan mausoleum. Aan de oostoever van de Nijl is er verder nog een onvoltooide obelisk van 42 meter hoog.

Aswan stuwdam : misschien is dit wel het meest imposante bouwwerk van de 20ste eeuw. Achter de 5 km lange dam strekt zich een gigantisch stuwmeer uit tot diep in Soedan. In 1971 was de dam klaar.

Dendera : De keizers Domitianus en Trajanus richtten in Dendera een indrukwekkende tempel op die aan Athor, de godin van de liefde en de lust was gewijd.

Edfu : Hier staat een van de best bewaarde tempels ter wereld, de Horustempel die in 57 voor Christus werd voltooid.

Esna : In dit kleine provinciestadje op de linker-Nijloever ziet u de tempel van Chnum, de ramkoppige scheppingsgod met zijn gemalinnen Menhit en Nebet-Un.

Kom Ombo : Buiten de stad, op een heuvel, staat een dubbeltempel uit de Ptolemaïsche tijd. De tempel is gewijd aan Sobek met de krokodillekop en aan Haroeris met de sperwerkop.

Karnak en Luxor : deze twee plaatsen, bekend om hun tempelcomplexen, liggen aan de oostoever van de Nijl en werden gebouwd op de plaats van de oorspronkelijke hoofdstad van Egypte, Thebe. Absoluut fascinerend zijn de faraonische monumenten van koningen en edelen. Men vergeet nooit de waardevolle kunstwerken, inscripties en  reliëfs die men er kan bewonderen. De meest opvallende monumenten zijn de beide geweldige tempelcomplexen van Karnak in het noorden en de tempel van Luxor in het hart van de stad.

Memphis : in Memphis, de voormalige Egyptische hoofdstad bevinden zich de imposante albasten sfinx en het geweldige liggende kalkstenen beeld van Ramses II.

Sakkara : ligt op 20 km ten zuidwesten van Cairo. Het is een van de meest belangrijke streken van Egypte, zowel vanuit toeristisch als van uit archeologisch standpunt. De getrapte piramide van Sakkara (het grafmonument van koning Djoser, is het oudste en meest bekende monument uit de geschiedenis. Deze necropool is het grootste openluchtmuseum van Egypte. Hier zijn alle periode uit de geschiedenis van het land vertegenwoordigd : van de oudheid tot aan en Grieken, de Romeinen en de Christelijke tijd.

Thebe-West : Op de westelijke oever van de Nijl, tegenover Luxor, vindt men heel wat dodentempels. De heuvels zijn er vol met koningsgraven, graven van edelen of ook van eenvoudige volksmensen. Nu en dan wordt er een grafkamer gesloten voor het publiek wanneer er verdere opgravingen zijn. Enkele van de interessantste grafkamers zijn die van Sethos I, Amenophis II, Ramses III, en natuurlijk de grafkamer van Toet-Anch-Amon. De prachtige, goed bewaarde wandschilderingen, reliëfs en zuilengangen zijn indrukwekkend. De beide Memnon-kolossen, 16 meter hoge beelden die Amenophis III voorstellen, krijgt men te zien op de terugweg naar de Nijloever.

Caïro

In Caïro vind je alles : shopping, vrijetijdsbesteding, cultuur en een bruisend nachtleven.  Men kan shoppen in de beroemde Khan el-Khalili souk , die grotendeels ongewijzigd is gebleven sinds de 14de eeuw, ofwel inkopen doen in de moderne shopping-centers, die allemaal zijn uitgerust met air-conditioning en de laatste modesnufjes verkopen. Men vindt hier de oosterse overvloed : kruiden, parfums, goud, zilver, tapijten, koperwaar, leder, glas, keramiek en mashrabiya. Niet te missen zijn de beroemde straatmarkten , zoals Wekala al-Balaq, bekend voor textiel zoals Egyptisch katoen, of de Tentenmakers Bazaar voor appliquéwerk. De Mohammed Ali straatmarkt is dan weer bekend voor muziekinstrumenten en als je absoluut een kameel wil kopen, kan je hiervoor zeker terecht op de kamelenmarkt.

Voor wie het drukke stadsleven wil ontvluchten : een rondje golf op het beroemde Mena Huis golfterrein met zicht op de piramiden is niet te versmaden. In de Gezira Club kan je de paardenkoers bijwonen, of je kan de zoo of de botanische tuinen bezoeken. Ook aan te raden is een tocht op de Nijl in een feluka of een rit per paard vanaf de piramiden tot aan Sakkara. Buiten Caïro ligt het mooie dorpje Haraniyya waar de bewoners prachtige tapijten weven. Men kan aan de stadsdrukte ook ontsnappen terwijl men toch in het centrum blijft : vanaf de Cairo Tower, met zijn hoogte van 187 m, heeft men een prachtig uitzicht en kan men verpozen in het ronddraaiende restaurant.

Caïro komt vooral 's avonds tot leven . Dit is ook het beste moment om in te kopen. Men kan dan het best genieten van de typische oosterse keuken en de wereld aan zich voorbij zien trekken vanuit een café op de stoep. Men kan ook lekker spijzen in een drijvend restaurant op de Nijl, een waterpijp met appelsmaak uitproberen of oosterse dansen bewonderen in de luxe-hotels. Het prachtige Opera-complex omvat verschillende galerijen (waaronder het Museum van Moderne Kunst), restaurants en concertzalen.  Luisteren naar Arabische muziek onder de sterren in het openluchttheater is een bijna magische ervaring. In El-Ghuriya, in het hart van het Islamitische Caïro, zorgen volksmuzikanten en ronddraaiende derwisjen voor vermaak. Niet te vergeten is de meest indrukwekkende bezienswaardigheid na valavond, het muziek en klank spel aan de piramiden, een dramatische mengeling van licht en muziek waarbij de oudheid weer tot leven komt.

Het is niet zo moeilijk om te weten wat de meeste monumenten in Caïro en elders in Egypte voorstellen. Overal vindt men panelen met de uitleg , sommige zelfs met een heel volledige beschrijving. Daarom hoeft men Caïro niet altijd te bezoeken onder begeleiding van een lokale gids, hoewel dat natuurlijk ook heel leerrijk kan zijn. De bewoners zelf beschouwen Centraal Caïro als het gebied dat ligt tussen het oude Caïro in het zuiden, het Islamitische Caïro in het oosten en de Nijl in het westen.

Heliopolis
Heliopolis is een voorstad van Caïro, gelegen in het noord-oosten. Er is geen echte grens meer tussen de twee delen. Die was er wel nog toen Heliopolis werd gebouwd in 1906 . In die tijd bestond de architectuur van het nieuwe stadsgedeelte, toen bekend onder de naam Masr al-Gedida of Nieuw-Caïro, uit een mengeling van verschillende stijlen temidden van een tuinlandschap, hetgeen heel goed de smaak weergaf van de B elgische Baron Empain die het tramsysteem in Caïro opbouwde. Aanvankelijk heerste hier een strikte bouwcode, waarbij heel vaak het neo-Arabische element terugkwam. Er zijn echter ook heel wat exotische bouwwerken te bewonderen. Vroeger was dit de plaats waar de begoede families zich kwamen vestigen. Dit is ook nu nog het geval, hoewel er ook al heel wat bewoners zijn die tot de middenklasse kunnen gerekend worden.

Hurghada

Hurghada werd gebouwd in het begin van de 20ste eeuw en bleef een klein vissersdorpje tot enkele jaren geleden. Nu is het dorpje goed op weg om de belangrijkste toeristische bestemming aan de Rode Zee te worden. Het ontpopt zich tevens tot een internationaal centrum voor watersport.

Als het gaat om een sport die van dichtbij of van veraf iets met water te maken heeft , dan vindt men het hier : windsurfing, zeilen, diepzeevisserij, zwemmen en vooral snorkelen en duiken. De unieke onderwatertuinen die even buiten de kust liggen behoren tot de mooiste in de wereld en zijn daarom heel beroemd bij de duikliefhebbers. De warme wateren zijn ideaal voor heel wat zeldzame vissoorten en koraalriffen, die men trouwens ook kan bewonderen vanuit boten met een glasbodem. Het gebied beschikt over een heel goede toeristische infrastructuur waar men doorgaans heel warm en vriendelijk bediend wordt. De restaurants bevinden zich meestal langs de hoofdstraat. In Hurghada mag men zeker niet vergeten het museum en het aquarium te bezoeken. Men krijgt er de meest volledige verzameling fauna en flora van de Rode Zee te zien.

Vandaag is Hurghada ook bekend als de "party"-bestemming , vooral bij de Europeanen. De plaatselijke bevolking zal er zeker op wijzen dat hier het leven pas 's avonds begint als de talloze bars en clubs hun deuren openen. Meestal vindt men hier jongeren, maar eigenlijk komen alle leeftijdscategoriën er aan hun trekken.

Hurghada is eerst en vooral ook een badplaats waar duizenden oudere Europeanen en andere nationaliteiten met de ganse familie van de zon komen genieten op de privéstranden. Sommige hotels bieden een dusdanig grote waaier van toeristische faciliteiten dat men het privédomein soms niet eens hoeft te verlaten. De allergrootste hebben dierentuinen, speelpleinen, discos, bars, verschillende zwembaden en soms zelfs kleine theaters.

De stad is nog volop in ontwikkeling . Heel wat nieuwe hotels en toeristische gebouwen staan in de steigers. Het hele gebied is trouwens het meest drukbezochte van de gehele Rode Zee. Safaga ligt juist ten zuiden van Hurghada, en de Soma baai ligt nog iets dichter bij. In het noorden ligt El Gouna, een andere goed georganiseerde vakantiebestemming.  De eilanden in de buurt van Hurghada bieden verschillende soorten van vakantievermaak. De moeite waard is een dagtrip naar het eiland Giftun, waar men kan snorkelen, barbecuen of de Rode Zee exploreren per duikboot. Men kan er ook uitgebreid shoppen, relaxen in de luxueuze vakantiedorpjes of de overblijfselen bezoeken van de Romeinse Mons Porphyrites (porfietberg) in Gebel Abu Dukhan. Er zijn ook dagtrips en safaris om de bergen van de Rode Zee te bezichtigen per kameel of jeep. Verschillende eilanden in de buurt bieden fantastische mogelijkheden voor watersportliefhebbers, en vooral voor duikers en snorkelaars.

Sharm El Sheikh

De eenvoud van zon, zand en zee . De luxe van vijfsterrenhotels, watersport, shopping en vermaak. Dit omschrijft het best het vakantieoord Sharm El Sheikh, een van de meest toegankelijke en ontwikkelde toeristische bestemmingen op het schiereiland van de Sinaï.  Rondom wonen de Bedoeïenen in kleurrijke tenten. Het plaatsje is volledig omringd door de bergen en door de zee. Er zijn kleine intieme hotels met modern design, alsook grotere hotelcomplexen die tot de grote internationale ketens behoren, en natuurlijk vindt men er alle voorzieningen die nodig zijn om er een eerste klas vakantieoord van te maken : casino's, discos, nightclubs, golfterreinen en gezondheidsinstellingen. Eigenlijk kan men zich er niet vervelen : duiksport, snorkelen, windurfing, andere watersporten, kameelrijden, woestijnsafaris, en waardevolle nabijgelegen monumenten uit de oudheid.

Zes km zuidwaarts ligt het zuidelijk gedeelte van het oord op een klif die een breed en mooi uitzicht over de haven mogelijk maakt. Ten noorden van Sharm ligt Na'ama Beach dat op zijn beurt aan het uitgroeien is tot een aparte badplaats. De meeste hotels hier hebben hun eigen goed uitgeruste privé-stranden.

Vlakbij ligt de Haaienbaai (Shark's Bay) , ook een drukbezocht en zich sterk ontwikkelend vakantieoord, bekend voor zijn duikcentra. De kleine haven Sharm el-Moiya ligt naast de gewone haven en beschikt over accomodaties voor boten en yachten, met een eigen Yacht Club met kamers.

Het Sinaï schiereiland

Behalve het belangrijke Hurghada  en Sharm el Sheikh zijn er op het schiereiland van de Sinaï nog enkele andere vakantiebestemmingen te vinden die zeker en vast de moeite lonen.

El Arish .
Stranden met schaduwrijke palmbomen, mediterane golven en de kleurenpracht van de vaartuigjes van de Bedoeïenen geven deze badplaats zijn eigen cachet. Men vindt hier goede restaurants, hotels en verschillende badplaatsen. In El-Arish is er een versterking uit de tijd van de Farao's, die tijdens het Ottomaanse rijk herbouwd werd in 1560, renoveerd door de troepen van Napoleon in 1799 en vernietigd door Britse bommenwerpers in de eerste wereldoorlog. Bovendien kan je er een zeldzame permanente tentoonstelling vinden over de kunst en de tradities van de Bedoeïenen vlakbij de zoo aan de rand van de stad.

Dahab .
Deze parel van de golf bestaat in feite uit twee dorpjes, het Bedoeïenen dorp Assalah in de zuidelijke helft en het zaken- en administratiecentrum Dahab in het noorden. Dahab betekent "goud" in het Arabisch. In de Sinaï betekent dit : gouden zandstranden, een zee van turkoois en rustig en relaxed café-leven. Het toerisme is hier in volle ontwikkeling, met prachtige palmbomen, fijn zand en uitstekende snorkelfaciliteiten. Dahab heeft ook zeer goede hotelaccomodaties. Op ongeveer 8 km buiten de stad ligt het bekende "Blauwe gat", waar men naar hartelust kan duiken. Dichterbij de grens met Israël ligt het Koraaleiland waar de kruisvaarders een fort hebben gebouwd. De ruïnes kan men nog steeds bewonderen.

Noweiba .
Noweiba kan opgedeeld worden in drie delen : de haven (vrij druk tegenwoordig) , Noweiba stad met de toeristenwinkels en Tarabin het party-deel van het gebied. Langs de hele kust van de Rode Zee zijn er goede scuba-duikers mogelijkheden, en Noweiba vormt hierop geen uitzondering. De stad ligt langs de beide kanten van de  Wadi Watir delta ongeveer 80 km ten noorden van Sharm el-Sheikh en bestaat enerzijds uit het Bedoeïenen vissersdorp Muzeina in het zuiden en het Bedoeïenen en toeristendorp Tarabiin in het noorden. Een Turkse citadel uit de 18de eeuw scheidt ze van elkaar. Naast het duiken, kan men er ook met kamelen rijden en jeepsafaris ondernemen. De "Gekleurde Ravijn" ligt vlakbij en een beetje verder is er de Ain el-Furtaga oase. Voor wie van mooie landschappen houdt, is de weg tussen Noweiba en Taba een must.

Taba.
Met zijn vijfsterrenhotels gelegen aan een kruispunt van grenzen. Taba is dichtbij Jordanië, Israël en Saudi Arabië. Egypte heeft grootse plannen met dit toeristische centrum. Momenteel zijn er al heel wat goede restaurants, strandcafé's,  en met de bus kan men naar Eilat in Israël gaan.

El Gouna

De nieuwste en ongetwijfeld meest exclusieve badplaats van de Rode Zee, ook wel het Venetië van Egypte genoemd. El Gouna ligt op ongeveer 22 km ten noorden van Hurghada en beslaat 11.000 hectaren met een zandstrand van 11 km lang. Het gebied bestaat uit een aaneenschakeling van eilandjes, kanalen, baaien en turkooisblauwe lagunes. Van overal kan men de zee zien. Het centrum van El Gouna is Kafr el-Gouna . Hier vindt de veeleisende toerist een waaier aan faciliteiten. In het Club House kan men zijn lichaam verwennen met een sauna, fitness, Turks bad en een schoonheidssalon. Shopping mogelijkheden zijn er volop, o.a. in de "Souk el-Balad" waar men boetieks en souvenirwinkeltjes in typische oosterse stijl vindt.

In het museum van El Gouna kan men de faraonische geschiedenis ontdekken en in het Aquarium de unieke fauna en flora van de Rode Zee.
s 'Avonds kan men volop vertier vinden in de openluchtdisco . De bekendste is "El Arena", in de vorm van een amfitheater. Een professioneel animatieteam brengt er 's avonds shows en tweemaal per week is er een filmvoorstelling.De hotels bevinden zich iets buiten het centrum. Men kan heel gemakkellijk met pendelboten of -bussen naar het centrum of het strand gaan.

El Gouna is ideaal voor de toerist die rust zoekt, maar ook ontspanning een familiale sfeer en een gezellig en actief nachtleven. Voor de sportievelingen is er keuze genoeg : surfen, paardrijden, quads, karting, golf en vooral duiken om de prachtige natuur van de Rode Zee te ontdekken.

Aswan

De streek rond Aswan heeft een rijke geschiedenis en heeft een centrale rol gespeeld in de ontwikkeling van Egypte. Er zijn honderden historische sites te vinden waar sommige van de meest belangrijke monumenten staan.  Het gebied loopt van Aswan naar het zuidelijker gelegen Nassermeer. Men vindt de historische plaatsen in en rond Aswan zowel als zuidwaarts lang de kust van het meer.

Aswan is de zonnigste zuidelijke stad van Egypte . Het is een vroegere grensstad die ongeveer 140 km ten zuiden van Luxor ligt. De sfeer in de stad is overduidelijk Afrikaans. De oude Egyptische naam was Syene. Het stadje is vrij klein, zodat je er gemakkelijk in kunt rondwandelen, en heel mooi aan de Nijl gelegen. Het leven is er rustig en relaxed. Je kan er heerlijk slenteren langs de "Corniche" terwijl de zeilboten met hun lange masten door het landschap glijden, of je kan er in drijvende restaurants naar Nubische muziek luisteren terwijl je vers gevangen vis eet.

In Aswan is de Nijl op zijn mooist . De rivier vloeit door de amberen woestijn en door de granieten rotsen, rond smaragdgroene eilanden bedekt met palmbossen en tropische planten. Ook een bezoek aan de Souk loont de moeite. Hier kan men zich laten betoveren door de geur en de kleur van specerijen en parfums, terwijl men de handgemaakte producten bewondert. Aswan is sinds het begin van de negentiende eeuw een favoriete overwinteringsbestemming waar men op een perfecte manier de stress van het dagelijkse leven kan vergeten.

De stad zelf ligt op de oostelijke oever van de Nijl. Hier kan men tot rust komen tijdens het bezoek aan een aantal mooie moskeeën. Wie wil, kan een boeiende avontuurlijke tocht ondernemen langs de monumenten . De bazar loopt langs de Corniche die verdergaat langs de Tuinen en het Nubische Museum tot aan het kerkhof, met zijn woud van koepeltjes op de graven uit de Fatimid-tijd. Ten oosten van de begraafplaats, in de bekende steengroeven, kan men de onvoltooide obelisk zien. Ten zuiden hiervan steken twee Grieks-Romeinse sarcofagen en een onvoltooide kolos half begraven in het zand.

Men moet ook de uiterst rijke site van het Olifanteneiland bezoeken, met zijn kunstvoorwerpen uit de pre-dynastische tijd.  Het is het grootste eiland in de streek. Andere belangrijke sites : Kitchener's eiland  (met zijn tuin en tropische planten ,nog gepland door Generaal Kitchener, de hervormer van het Egyptische leger), het graf van Qubbet el-Hawwa, het graf van Mohammed Shah Aga Khan (gestorven in 1957), indrukwekkend door zijn eenvoud.

Dichtbij Aswan bevindt zich de wereldberoemde dam , een technisch hoogstandje uit de jaren 1960. Het bouwwerk bevat 18 maal meer materiaal dan de grote Piramide van Cheops. De dam is 5 km lang en bijna 900 meter hoog. Vandaag levert de dam irrigatie en electriciteit voor heel Egypte, en samen met de oude Aswan-dam door de Britten gebouwd tussen 1898 en 1902, prachtige vergezichten voor de bezoeker. Van bovenop de dam kan men over het Nasser-meer kijken tot aan de Kalabsha tempel in het zuiden en het immense electriciteitsstation in het noorden.Door de dam steeg het percentage landbouwgrond met 30%. De kracht van de dam verdubbelde de hoeveelheid beschikbare energie in Egypte. De dam gaf Egypte een heel ander aspect en ook een nieuw milieu. Het meer is ongeveer 8 km lang en behoort tot de grootste kunstmatig aangelegde meren in de wereld.

Luxor - Karnak - Thebe

Men heeft Luxor vaak het grootste openluchtmuseum ter wereld genoemd. Dat is het inderdaad, en eigenlijk nog veel meer. Er zijn meer en beter bewaarde monumenten dan waar ook ter wereld. Luxor bestaat eigenlijk uit drie verschillende delen : de stad Luxor zelf, aan de oostelijke zijde van de Nijl, de stad Karnak, ten noorden van Luxor, en Thebe, door de oude Egyptenaren Waset genaamd, aan de westelijke kant van Luxor. Dat Luxor een belangrijke toeristisch aantrekkingspunt is, is eigenlijk een understatement. Vanaf het begin van het fenomeen "toerisme" heeft deze plaats duizenden mensen aangetrokken. Zelfs in de Oudheid, tijdens de Griekse en Romeinse dynastieën, zijn er toeristen naar hier gekomen. Luxor is vandaag uitstekend voorzien van toeristische faciliteiten met een groot aantal hotels en een service die altijd klaar staat om iedereen naar behoren te bedienen.

In Luxor zijn er drie hoofdstraten : Sharia al -Mahatta, Sharia al-Karnak en de Corniche, naast de Nijl. De Sharia al-Mahatta loopt tot aan de tuinen van de tempel van Luxor, Sharia-al Karnak tot aan de tempel van Karnak. In deze straat, die enkele malen van naam verandert, vindt men de kleurrijke uithangborden van de vele restaurants en cafés, alsook de bazaars waar men de typische Egyptische producten in overvloed kan kopen. Vooral alabaster is er bekend, een delfstof die niet ver van hier wordt gewonnen. Ook typisch zijn de kleipotten die door de lokale bevolking worden gebruikt om te koken. 

Het bevolkingsaantal van het huidige Luxor bedraagt ongeveer 150.000 inwoners . De stad wordt door middel van een speciaal administratief statuut op een andere manier geregeerd dan de meeste andere plaatsen in Egypte. De belangrijkste administatieve gebouwen zijn meestal opgetrokken in een "archaïserende" stijl en zien er dikwijls uit alsof ze gebouwd werden in de tijd van de Farao's. Dit is het geval voor bv. de Nationale Bank (naast het winterpaleis), de thermen ten zuiden van het politiekantoor, en het station. Deze bouwwerken stammen echter uit de tijd van de "Egypte-manie", kort nadat Howard Carter het graf van Touthankamon had ontdekt.

Monumenten in Luxor - Karnak - Thebe  

Een van de belangrijkste tempels is de Tempel van Luxor gebouwd door Amenophis III. Dit bouwwerk kan men bereiken ten zuiden van Sharia al-Karnak. Vanaf deze tempel kan men via een lange processie-straat (dromos genaamd) de Tempel van Karnak bereiken. De weg werd aangelegd door Netanebo en was oorspronkelijk afgelijnd met rijen sfinxen. Men vindt er ook een Romeinse kapel gebouwd door Hadrianus en gewijd aan de god Serapis.

Na het bezoek aan de tempel kan men terug noordwaarts gaan langs Sharia al-Karnak in de richting van Karnak. Naast het politiekantoor bevindt zich de oudste moskee van Karnak, de El-Mekashkesh moskee . In de moskee liggen de stoffelijke resten van een Islamitische heilige uit de 10e eeuw, die, naar verluidt, eerst monnik was geweest voordat hij zich bekeerde tot de Islam. De moskee is een populair bedevaartsoord. Verderop staat de Franciskaner kerk en erachter de grote Koptische Basiliek.

Tegenover het Mina Palace Hotel staat het Mummificatie Museum . Halfweg richting Karnak kan men het Museum van Luxor bezoeken, een must voor iedereen die de geschiedenis en de historische rijkdom van de stad ten volle wil leren kennen. Verderop liggen de ruïnes van de Tempel van Mut, de koepelgraven van de twee heiligen Sidi Ahmed en Sidi Ali, en het Oudheidkundig Departement.

Om tot aan de ingang van de Tempel van Karnak te komen, volgt men de weg (dromos) met de crio-sfinxen. Deze beelden hebben het hoofd van een ram en het lichaam van een leeuw en symboliseren de god Amun. Voor de tempel staat het standbeeld van Ramses II met zijn zoon tussen de benen. Naast de tempel staat een Romeinse kapel waar de namen van de Romeinse keizers staan en waar zich vroeger hun standbeelden bevonden. Links bevindt zich het Frans-Egyptisch Centrum , van waaruit het tempelcomplex sinds 1967 wordt bestuurd.

Men kan ook met de boot een uitstap maken naar de westelijke nijloever om de Vallei der Koningen te bezoeken. Hier staan de graven van de 18e en 19e dynastieën. Buiten de Vallei loopt de weg verder langs Antef, met zijn graven van prinsen uit de 11e dynastie en de ruïnes van de Tempel van Seti . Zuidwaarts komt men bij de necropolis Dra-Abu el-Naga .

De hoofdweg gaat automatisch richting westen naar de Vallei van Asasif waar leden van de 25ste en 26ste Dynastie begraven werden. Vanaf de klif Deir el-Bahri heeft men een prachtig uitzicht over een spectaculair tempelcomplex met de Tempels van Mentuhetep I, Hatshepsoet, Toetmosis II,  en verderop de Tempels van Ramses IV en Toetmosis III. Hier bereikt men de necropolis Sheikh Abd el-Qurna. In de huizen rond de necropolis zijn honderden holen te zien en meer naar onder imponeert het beroemde Ramesseum , een gigantisch complex gebouwd door Ramses II, waarvoor men 20 jaar nodig had om het te voltooien. Het gaat dan verder langs de Tempels van Toetmosis IV, Mernetap, Ay en Horemheb. Uiteindelijk bereikt men dan Mhet Medinet Habu, een van de belangrijkste bezienswaardigheden in het oude Thebe. Ook niet te missen is de iets verderop gelegen Colossos van Memnon , een all-time toeristische favoriet. In het zuidwesten van Deir el-Medina (een arbeidersdorpje) werden de koninginnen van de 18e en 19e dynastieën begraven in de Vallei der Koninginnen .

 

 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

 

Bron tekst: Arakea