3.0 Het begin

We beginnen met het begin. Voor we echt kunnen starten moet je eerst wat weten over de taal die we gaan gebruiken.

Zoals al gezegd, gaan we HTML gebruiken.
Waarom nu juist deze taal? Deze taal is in de loop van de jaren dé belangrijkste taal geworden en is daarmee de standaard geworden op het Internet.
Alle andere programmeertalen die mogelijk zijn, enkele voorbeelden zijn PHP, ASP, Javascript, VB-script,… Deze werken uiteindelijk allemaal met HTML.

Een website bestaat uit allemaal bestanden. Een bestand kan een HTML-document zijn, of bv. een figuur. De pagina’s die je ziet met je browser, dat zijn allemaal HTML-documenten. We moeten dus eerst leren hoe we zo’n document aanmaken.

Allereerst maak je op je computer ergens een plaatsje vrij waar je de website gaat plaatsen. Dit kan gewoon op je C: schijf zijn, maar kan ook in “mijn documenten” of op een andere gewenste plaats.

     of     

Je gaat naar die plaats, en drukt vervolgens met je rechtermuistoets. Dan krijg je een menu’tje te zien. Dan moet je op ‘tekstdocument’ drukken, dat staat onder het submenuutje ‘Nieuw’.


Nu denk je waarschijnlijk dat je een HTML-document wil aanmaken, en geen tekstdocument. Goed gedacht, maar een HTML-document is hetzelfde als tekstdocument, alleen een andere extensie.

Wat is ‘extensie’? Dat is de uitgang van de naam. Elk bestand op je computer, heeft een naam, en een extensie; van elkaar gescheiden door een punt. Een voorbeeld: een bestand test.doc; hier is ‘test’ de naam, en ‘doc’ de extensie. Zo zijn er voor alles andere extensies: .txt voor een tekstbestand, .exe voor een programma, .bmp voor een bitmap (figuur), en zo is er ook .htm voor een HTML document.
Het is de gewoonte om steeds 3 letters te nemen als extensie, dit stamt nog van vroeger, wanneer computers geen 4 letters aankonden. Tegenwoordig kan dat wel, en kan je zonder problemen, ook je document de extensie .html meegeven.

Maar even terugkomen op dat tekstdocument dat je nu hebt geopend. Je moet nu naar Bestand gaan, en vervolgens Opslaan als.
Dan ga je naar je mapje waar het bestand moet komen te staan. Je typt een naam in het tekstvak, ik raad 'index' aan en zet achter de naam ‘.htm’. Er moet dus 'index.htm' staan.
Vervolgens moet je eronder klikken naast “Opslaan als type” en selecteer je ‘Alle bestanden’. En dan klik je op Opslaan.

 

Proficiat! Dat is je eerste HTML document dat je hebt gemaakt. Als je naar het bestand naartoe gaat via Deze Computer of via Windows Verkenner, dan zal je ook zien dat het een icoontje van je browser zal hebben.

Een ‘icoontje’, wat is dat? Dat is een klein pictogram, een klein logo’tje, om aan te duiden wat voor soort bestand het is. In plaats van te kijken naar de extensies, is het visueel gemaakt door middel van icoontjes.

Open het bestand maar eens, je zal zien dat je browser opstart. Maar… je zal een leeg document zien, een wit scherm. En dat is normaal, want je hebt nog geen instructies aan je browser gegeven.
Dat gaan we in het volgende hoofdstuk doen.

 

Klik maar op het witte vlak met je rechtermuistoets, en klik op ‘Bron weergeven’.

Nu krijg je weer datzelfde te zien krijgen, dat je daarstraks had als je het opgeslagen hebt als een .htm bestand.

 

Nu gaan we de instructies leren die we aan de browser gaan doorgeven in het volgende hoofdstuk. We gaan steeds verder werken met het bestand index.htm. In de cursus zal ik steeds enkele voorbeelden geven. Op het einde gaan we steeds de juist geziene mogelijkheden toepassen op onze voorbeeld website.

In de loop van de cursus zal je geregeld het tussen resultaat ook kunnen bekijken, zodat je weet of je nog goed zit. Indien je van de voorbeeld pagina's de broncode wenst te zien, klik je met je rechtermuistoets en dan op "Bron weergeven".

Om naar hoofdstuk 4 te gaan, klik hier.