2.0 Wat we echt gaan doen

We gaan een kleine website maken bestaande uit meerdere paginas, met tekst, titels, (hyper)links, figuren. Dit doen we met de taal HTML, even ter informatie: HTML komt van Hyper Text Markup Language, maar dat is verder niet belangrijk.

Je moet die taal niet zien als Nederlands of Frans. Het is een taal waarmee je kan communiceren met de computer, eigenlijk met de browser (zoals bv. Internet Explorer of Netscape). Het heeft zo zijn eigen vocabulaire (gelukkig geen grammatica), je geeft aan wat er moet worden getoond op het scherm, daarom noemt men het een markeertaal. Je zal zien dat je steeds stukken tekst ‘markeert’ met bepaalde instructies, die je browser zal uitvoeren.

Vervolgens zullen we onze website publiceren op het Internet. Waar dit is, zal gedeeltelijk afhangen van jezelf. Als je van je provider zelf al gratis ‘webspace’, in het Nederlands ‘webplaats’ krijgt, dan doe je dat het beste bij je provider. Deze dienst geeft je meestal voldoende mogelijkheden voor je website, en je zit niet met reclame.
Indien je provider het niet aanbiedt, dan zal ik enkele gratis internet diensten aangeven. Het nadeel van deze diensten is meestal dat ze je erg beperken, en je overspoelen met reclame. Maar het is zeker en vast voldoende voor de eerste keer. Later kan je altijd uitkijken naar een andere provider, ofwel, als je het al wat professioneler wil aanpakken, ‘hosting’ nemen.
Dat laatste is eigenlijk ‘webspace’ huren bij een bedrijf. Je hebt er meestal bijna onbeperkte mogelijkheden, het enige is… je moet ervoor betalen; bij de één is dit al wat duurder dan bij de andere, afhankelijk van wat je voor je geld krijgt.
Maar meer details volgen later nog; eerst moeten we zien dat we die website maken.

Klik hier om naar hoofdstuk 3 verder te gaan.