Waar vandaan: Onderzoek en enquêtes 50-plussers > Onderzoek: zelfverdedigingscursus en 50-plussers

Onderzoek: zelfverdedigingscursussen 50-plussers

Volgen de vijftigplussers een zelfverdedigingscursus? Of hebben ze dat in het verleden gedaan? Of zouden ze erin geïnteresseerd zijn voor de toekomst? En waarom doen ze dit? Omwille van het veiligheidsgevoel, of gewoon uit interesse?

12,7% van de vijftigplussers heeft een zelfverdedigingscursus gevolgd, of is dat momenteel aan het volgen. Dit is niet enorm veel, maar blijft toch meer dan 1 op de 10 vijftigplussers. 0,7% hiervan was op moment van de rondvraag de cursus aan het volgen.
Bijna zoveel, 9,8%, heeft het nog nooit gevolgd, maar is hierin wel geïnteresseerd om dit te doen.

Voor wie in het verleden een cursus voor zelfverdediging heeft gevolgd, was de belangrijkste drijfveer om sportief te blijven. De helft (50,8%) gaf dat als antwoord. Op de tweede plaats gaf een kwart (27,5%) het antwoord dat men de cursus heeft gevolgd in het verleden om zich veiliger te voelen en om zich te kunnen verdedigen bij een noodsituatie. Uit interesse om het gewoon een keertje te volgen werd niet zoveel gegeven: 16,6%. Gewoon voor het sociale contact werd maar door 3,3% gegeven van wie de cursus in het verleden heeft gevolgd.

Van de vijftigplussers die momenteel een cursus aan het volgen zijn, liggen de interesses licht anders. Hier scoren zowel het sportief blijven (40%) als het veiligheidsgevoel (40%) evenveel. Het sociale contact en het gewoon uit interesse doen halen elk maar 10%.

De vijftigplussers die nog nooit zo'n cursus gevolgd hebben, maar wél hierin geïnteresseerd zijn om dit in de toekomst te doen, ligt de verdeling ook duidelijk anders. De klemtoon ligt hier vooral op het geïnteresseerd zijn om het een keer eens te volgen. 41,8% gaf dat als antwoord. Het veiligheidsgevoel is hier echter ook sterker aanwezig, 39,8% zou het om die reden nog willen volgen. Het sportieve krijgt dan weer weinig interesse met 12,2%. Ook het sociale contact (6%) is niet echt de reden om het in de toekomst te volgen.

Meer dan driekwart van de vijftigplussers, 77,5%, heeft echter nooit een cursus voor zelfverdediging gevolgd, en is hierin ook niet geïnteresseerd om dit in de toekomst te volgen.

Deze cijfers blijken uit een onderzoek bij 2.345 vijftigplussers, half november 2007, uitgevoerd door SeniorenNet.be.

 


E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

Heeft u een bijstandsverzekering?