Waar vandaan: Onderzoek en enquêtes 50-plussers > Telecom bij de 50-plussers

Telecom bij de 50-plussers

Bij welke telefoonoperator zijn ze? Hebben ze nog wel een vaste lijn? Doen ze aan internet telefoneren?

Provider
Bij een onderzoek bij 2.148 vijftigplussers in februari 2007 blijkt dat de meeste vijftigplussers nog steeds een vaste lijn hebben.
Toch heeft 9,5% geen vaste lijn meer en enkel een GSM. Zo'n 1,7% is van plan binnenkort ook zijn vaste lijn op te zeggen.
Van de telefoonoperatoren is Belgacom nog de populairste met 47,8% van de vijftigplussers, gevolgd door Telenet met 31,5%.
Van de andere operatoren staat Tele2 dan op de derde plaats met 4,1%, gevolgd door Scarlet, Euphony of andere kleinere telefoonoperatoren.
Een deel van de vijftigplussers belt via het "carrier (pre) select", waarbij ze eerst een ander nummer voor moeten drukken om via de andere provider te bellen. 7,8% doet dit.

Favoriete bellers?
De vijftigplussers bellen niet zoveel per dag. Gemiddeld genomen 5,8 minuten per dag. Zelfs 30,9% zegt zelden te telefoneren. Amper 1,7% van de vijftigplussers belt gemiddeld meer dan 1 uur per dag.

Meedelen
Als de vijftigplusser iets wil meedelen aan een vriend, kennis of familie, doen de meeste dit het liefste per telefoon of GSM: 56,6%. Op de tweede plaats komt bij de surfende vijftigplussers de e-mail: 36,0%. Dan komt een SMS'je met 6,1% en op de laatste plaats de traditionele brief met 1,2%.

Internet bellen
Telefoneren via internet (zoals met Skype,...) doet zo'n 15,5% van de vijftigplussers af en toe tot zeer regelmatig. De rest belt echter niet via internet, al heeft 54,2% hiermee al wel geëxperimenteerd, maar heeft het erna niet meer gebruikt.

Gouden Gids
De gouden gids wordt door bijna de helft (44,8%) van de vijftigplussers af en toe tot zeer regelmatig gebruikt om een telefoonnummer op te zoeken. 31,7% zegt de Gouden Gids echter "zeer zelden" te gebruiken, en 23,5% zegt de Gouden Gids helemaal nooit te gebruiken.
Van wie de Gouden Gids gebruikt, doet de meerderheid dit in de papieren versie: 62,6%. Op de tweede plaats komt de internetversie van de Gouden Gids (33,7%). 3,7% gebruikt de CD of DVD versie van de Gouden Gids.

Als de vijftigplussers echter een telefoonnummer zoeken van een bedrijf/firma/organisatie, gaat 25,6% dit via het internet zoeken. 5,1% belt naar het nummer 1207.

Draadloze telefoon?
De meerderheid van de vijftigplussers heeft thuis een draadloze telefoon: 67,0%. De rest heeft nog een klassieke telefoon met draad.

iDTV
De vijftigplussers lopen nog niet echt warm voor de interactieve digitale televisie. 8,4% heeft het in huis, waarbij Telenet met 6,8% gaat lopen, en Belgacom 1,6%. Opvallend is dat geen enkel van de ondervraagden beide had (zowel Belgacom als Telenet). Een deel van de senioren is wel geïnteresseerd om dit in de nabije toekomst te doen: 10,1%. Een grote meerderheid van 81,3% heeft echter geen interesse voor de interactieve digitale televisie diensten.

Kabel of ADSL?
De meerderheid van de internettende vijftigplussers heeft internet via de kabel: 54,9%. ADSL komt pas op de tweede plaats met 33,6%. De rest surft via ISDN of modem.

 

 

 

 

 


E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

Heeft u een bijstandsverzekering?