Waar vandaan: Onderzoek en enquêtes 50-plussers > Post en de 50-plussers

Post en de 50-plussers

Versturen 50-plussers nog wel brieven? Doen de senioren graag hun brievenbus open 's morgens? Zijn ze tevreden over de diensten van de post?

78,1% van de vijftigplussers opent zijn of haar post elke dag met plezier. 4,3% doet dit echter met grote tegenzin.
Bijna alle senioren nemen trouwens élke dag de post uit de brievenbus: 98,2%. Maar 1,8% doet dit elke twee dagen of minder per week. Zo'n 2,9% neemt de post wel dagelijks uit de brievenbus, maar durft het al eens te vergeten en zo een dagje over te slaan.
De meeste lezen de post in de voormiddag of op de middag, kort nadat ze de post gekregen hebben (indien ze thuis waren) of wanneer ze 's middags thuis komen van werk: 83,4%. Zo'n 7,0% leest zijn post in de namiddag en de rest leest deze pas 's avonds.

6,2 op 10
Van de vijftigplusser krijgt de postdienst in het postkantoor zelf (wachttijden, informatie, openingsuren, aanboed, vriendelijkheid, kennis personeel, toegankelijkheid,...) maar een 6,2 op 10. Eén op drie (29,3%) geeft het lokale postkantoor een goed cijfer van 8 of meer op 10.
Van een vijfde van de senioren, 20,3%, krijgt het postkantoor hier echter een onvoldoende op.

Als het komt op de tevredenheid van de postbedeling op vlak van snelheid, beschadigingen, juist adres, enz. dan is een derde (30,1%) hierover niet tevreden, zelfs 7,2% "zeer slecht". De meerderheid van 56,1% vindt de dienst gewoon zoals het moet, en 13,6% is zeer tevreden.

Postorderbedrijven in trek
De meerderheid koopt niets bij postorderbedrijven: 59,3%. Toch is een grote groep van 40,7% hier wel met bezig.
De populairste is 3 Suisses met 8,9%, gevolgd door Damart met 5,7%. Op de derde plaats komt de ECI-boekenclub met 4,7% en dan Neckermann met 4,5%. Dan volgt Yves Rocher (3,6%), La Redoute (2,7%), Klingel (2,5%), Daxon (1,3%), Pabo (1,0%) en dan Unigro (0,7%). Zo'n 5,0% koopt bij nog andere postorderbedrijven.

Post op papier of e-mail
Als internettende vijftigplussers mogen kiezen tussen hun post op papier of via e-mail; dan zijn de meningen sterk verdeeld. 47,6% verkiest het liefste e-mail. Een kleine meerderheid van 52,4% kiest toch op papier.

Als het om rekeningen of facturen gaat, wil een meerderheid van 77,6% toch liever deze op papier toegestuurd krijgen. Toch gaat 22,0% ook hier liever om de facturen te krijgen via e-mail (waarna ze ze eventueel zelf kunnen afdrukken).

Postbode
Voor de meeste vijftigplussers (75,8%) komt de postbode tegenwoordig tussen 10 en 12u in de voormiddag. Zelfs bij 9,6% komt deze pas nà 13u. Bij zo'n 12,1% komt deze vóór 9u 's morgens.

De post veel gebruikt
Bijna alle 50-plussers versturen wel eens een brief, maar 2,5% doet dit nooit (tenzij ze niet anders kunnen, bvb. belastingsbrief,...).
Als de vijftigplusser echter iets wil meedelen aan een vriend, kennis of familie, doet amper 1,2% dit bij voorkeur per brief. (populairste zijn telefoon/gsm en e-mail).

Verzameling
5,5% van de vijftigplussers heeft een postzegelverzameling, 1,6% heeft een postkaarten verzameling.

Andere koerierdiensten
Andere firma's zoals Taxipost, DHL, TNT, UPS, Day-By-Day, FedEx, Ziegler worden door zo'n 4,8% van de vijftigplussers af en toe tot regelmatig gebruikt. Zo'n 12,0% heeft er al wel eens van gebruik gemaakt, maar doet het zelden. De meerderheid, 83,3%, heeft er echter nog nooit gebruik van gemaakt.

Wenskaarten
Als de internettende senioren wenskaarten versturen, doet een kwart (24,6%) dit met traditionele postkaarten via de post. Een minderheid gebruikt uitsluitend digitale wenskaartjes: 7,1%. De meerderheid gebruikt echter een combinatie van zowel een traditionele postkaart, als van een digitale e-card: 62,7%. Zo'n 5,5% verstuurd nooit wenskaarten.


E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

Heeft u een bijstandsverzekering?