Waar vandaan: Onderzoek en enquêtes 50-plussers > Onderzoek naar paswoorden bij senioren

Onderzoek naar de paswoorden bij 50-plussers

Zijn de paswoorden die 50-plussers gebruiken veilig? Weet men wat veilige paswoorden zijn?

SeniorenNet heeft een onderzoek gedaan bij vrijwilligers naar het gebruik van hun paswoorden; in totaal werden ruim 10.882 paswoorden onderzocht. Hieruit blijkt dat een minderheid vrij veilige paswoorden heeft (28,98%) en bijna niemand écht veilige paswoorden gebruikt (0,02%).

Een “vrij veilig” paswoord is er een met én letters én cijfers in.  Iets meer dan een kwart van de vijftigplussers (28,98%) gebruikt zo’n paswoord.
Een écht veilig paswoord, bevat naast letters en cijfers, ook nog een vreemd teken (bvb. een punt, een komma, accentletter, dollarteken, procentteken…).  Hier maakt echter maar 0,02% gebruik van.

Spijtig genoeg zijn er heel wat populaire paswoorden die totaal niet veilig zijn. 
De Top 5 meest gebruikte paswoorden:

  1. 123456
  2. azerty
  3. internet
  4. ikke
  5. computer

In de lijst van meest gebruikte paswoorden komen enorm veel namen en gewone woorden voor.
Spijtig, want een hacker beschikt over speciale woordenboeken die in één keer uitgeprobeerd worden.  Als we enkele van deze vrij te vinden woordenboeken op het internet uitvoeren op de meer dan 100.000 paswoorden, vinden we bij 63,79% het paswoord.

De vijftigplusser gebruikt wel een goede lengte van paswoord.  Gemiddeld 7,10 tekens.  Dat is goed, want aangeraden is 6 of meer.  Zo’n 82,48% heeft 6 of meer tekens in zijn of haar paswoord.  Een lengte van 10 tekens of meer heeft zelfs nog zo’n 9,85% van de vijftigplussers.

De meest populaire medeklinker in paswoorden is de “r”.  De minst gebruikte is niet zoals verwacht de “y” of de “x”, maar wel de letter “q”.  De letter “y” wordt trouwens méér gebruikt in paswoorden dan de letter “w”.  De meest voorkomende klinker is de “e”, de minst populaire is de “u”.
Het meest gebruikte getal is zoals verwacht de “1”, terwijl het minst gebruikte getal “8” is.

We hebben eveneens bij deze mensen een enquête gedaan.  39% van de vijftigplussers gebruikt overal hetzelfde paswoord.  46,9% gebruikt enkele paswoorden, en 14,1 % doet het écht goed: overal andere paswoorden. 

15,1% zegt echter van zichzelf een onveilig paswoord te hebben.  36,6% vindt van zichzelf een veilig paswoord te hebben en zelfs 15,3% vindt een “heel veilig” paswoord te hebben. 

De meeste 50-plussers schrijven echter hun paswoord op. 51,7% doet dit namelijk. Toch blijft er dus 48,3% van de vijftigplussers die helemaal nérgens hun paswoord opschrijven.
Van wie hun paswoord opschrijft, doen de meeste dit ook effectief op een papiertje, dat meestal in de buurt van de computer ligt: 86,4%. Een minderheid houdt de paswoorden digitaal bij in een bestand op de computer: 13,5%.

 


E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

Heeft u een bijstandsverzekering?