Waar vandaan: Onderzoek en enquêtes 50-plussers > Onderzoek: Hoe ondernemend zijn de 50-plussers?

Onderzoek: Hoe ondernemend zijn de 50-plussers?

Hebben de mensen die vandaag de dag 50 jaar of ouder zijn, een eigen firma? Of hebben ze dat ooit geprobeerd? Zijn ze failliet gegaan?

Hoe ondernemend zijn de vijftigplussers van de dag van vandaag geweest? Erg groot, zo blijkt.
1 op 4, (exact 26,0%) van de vijftigplussers heeft in het verleden een eigen onderneming gestart. Bij een kwart van wie een eigen onderneming is gestart in het verleden, is ze echter ook failliet gegaan (22,7%). Een klein deel van wie een onderneming is gestart en waarvan de firma failliet ging, heeft het daarna nog een keer geprobeerd, opnieuw met een failliessement tot gevolg (2,69%). De meeste waarvan de firma failliet ging, hebben het daarna nooit meer terug geprobeerd.

Driekwart (74,0%) van wie een onderneming startte, deed dit echter met succes. Slechts 1 op 5 (20,00%) van wie minstens één firma gestart heeft in het verleden, runt deze onderneming nog steeds. De helft (45,38%) heeft zijn onderneming echter verkocht. 12,30% heeft de firma doorgegeven aan zijn of haar kind(eren).

1 op 4 van de huidige vijftigplussers heeft dus een eigen onderneming gestart gehad in het verleden. Als we nagaan of ze iemand anders kennen die een eigen onderneming heeft gestart, zegt de helft van de 50-plussers (49,0%) dat ze niemand kennen die een eigen onderneming is gestart. toch zegt 19,7% iemand te kennen die een eigen onderneming de laatste 2 jaar heeft gestart, en nog eens 9,4% kent zelfs meerdere mensen die een eigen onderneming de laatste 2 jaar heeft gestart. 21,9% kent iemand die een onderneming is gestart, maar dit langer dan 2 jaar geleden heeft gedaan.

En zijn ze op hun 50 jaar eigenlijk nog wel geïnteresseerd om een eigen firma te gaan opstarten? Bij 0,8% van de ondervraagde vijftigplussers zijn ze zo goed als zeker dat ze nog een firma gaan opstarten. Toch zegt ook nog 2,8% hierover na te denken en dit "misschien" nog te doen. Echter 96,4% zegt geen eigen onderneming meer te willen opstarten.

Als we nagaan waarom ze geen eigen onderneming meer willen opstarten, of dit in het verleden nooit hebben gedaan, komt als belangrijkste reden naar voren dat ze er gewoon geen interesse in hebben om een eigen onderneming te hebben. Op de tweede plaats komt het te grote risico om een onderneming te starten, het risico om teveel geld te verliezen. Op de derde plaats komt het te duur zijn voor het opstarten van een onderneming. Op de vierde plaats komt de teveel administratie en papierwerk, maar dat is dus duidelijk niet de grootste boosdoener.

Dit blijkt uit een onderzoek bij 2.351 vijftigplussers, augustus 2007, uitgevoerd door SeniorenNet.be.

 


E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

Heeft u een bijstandsverzekering?