Waar vandaan: Onderzoek en enquêtes 50-plussers > GSM en SMS bij de 50-plussers

GSM en SMS bij de 50-plussers

Hebben 50-plussers een GSM? Bij welke operator zijn ze? Versturen ze SMS'jes?

De meeste vijftigplussers hebben een GSM: 94,2%, dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd in december 2006 door SeniorenNet bij 2.222 vijftigplussers.

GSM operator
Proximus is bij de vijftigplussers marktleider met 51,3% van de vijftigplussers als klant. Op de tweede plaats volgt Mobistar met 28,6% en dan volgt Base met 12,1%. Opvallend is dat de zeer goedkope operators als Simyo of Ugly Duck amper de vijftigplussers kunnen bekoren. Simyo heeft 0,4% en Ugly Duck 0,2%. Ook GSM operatoren van winkelketens zoals Carrefour of andere doen het bij de vijftigplussers alles behalve goed met maar 0,3%. Ook de GSM bij Scarlet met 0,8% is verwaarloosbaar klein.

73,6% van de vijftigplussers is trouw gebleven bij zijn GSM operator en is nog nooit gewijzigd. Een kwart heeft het echter al wel gedaan. 18,0% eenmalig, 8,4% al meerdere keren.

De meerderheid van de vijftigplussers gebruikt een "prepay" kaart, dus zo'n voorbetaalde kaart. Dat is het geval bij 55,5% van de vijftigplussers. Op de tweede plaats komt een abonnement met belwaarde inclusief. 22,5% van de senioren heeft dit. Op de derde plaats komt een abonnement zonder belwaarde, goed voor 11,4%. De rest van de vijftigplussers heeft een andere formule.

SMS
12,1% van de vijftigplussers kan geen SMS'jes versturen. 3,6% weet juist hoe te bellen, niets meer.
24,4% kan het SMS'en op zich wel, maar doet het zelden of nooit.
23,3% SMS't enkele keren per maand, terwijl 23,7% zelfs enkele keren per week een SMS'je gaat versturen. Echte fanaten zijn er ook bij: 16,6% verstuurd minstens dagelijks een SMS, zelfs 4,8% meer dan 5 per dag.

Van wie niet SMS't, is de hoofdreden dat ze het gewoonweg niet nuttig vinden, op de tweede plaats komt dat ze het te ingewikkeld vinden, en pas op de derde plaats dat de lettertjes te klein zijn om deftig een SMS te versturen.

De SMS spelletjes zijn populair bij 10,8% van de vijftigplussers, zij doen het soms tot zeer regelmatig. 10,7% heeft het al wel eens gedaan, maar daarna nooit meer. Zo'n 78,5% heeft het nog helemaal nooit gedaan.

De meerderheid van de senioren is niet te vinden voor speciale SMS diensten (zoals nieuws per SMS, files per SMS, lotto per SMS,...). 3,3% maakt er momenteel gebruik van, en 4,1% nog niet maar is wel geïnteresseerd voor in de toekomst. Echter 92,6% is hierin niet in geïnteresseerd.

Uitgaven GSM
Gemiddeld geeft de vijftigplusser 14,62 euro uit per maand aan telefoontjes en SMS'jes met de GSM. Een minderheid, 8,12%, geeft meer dan 40 euro per maand uit aan gsm kosten.

Gemiddeld is de GSM van de vijftigplusser zo'n 24,8 maanden oud; een goede 2 jaar dus. Na zo'n 2 jaar is het tijd voor een nieuwe.
44,58% heeft een GSM gekocht in de laatste 12 maanden.

Handenvrij bellen?
17,4% belt handenvrij in de auto. 9,3% zegt echter te bellen in de auto, zonder een handenvrije kit. De rest zegt echter de GSM niet te gebruiken in de auto.

Cursus GSM
GSM cursussen zijn niet veelvuldig gebruikt door de vijftigplussers, 0,6% heeft in het verleden een cursus voor GSM gevolgd.

Traditionele GSM
De vijftigplusser heeft een traditionele gsm nog zonder kleurenscherm of fototoestel: 54,8%. Toch heeft 16,1% een gsm mét fototoestel en kleurenscherm. De overige 26,1% heeft een GSM met kleurenscherm, maar zonder fototoestel.

Internet via GSM
Zeer weinig senioren gebruiken het surfen op internet via de gsm. 1,0% doet dit wel eens. 1,6% heeft het al wel eens gedaan, maar daarna niet meer gebruikt. Toch heeft 12,7% het op zijn GSM staan en gebruikt het helemaal niet. Al de rest, 84,5% surft niet via gsm op het internet en heeft het ook niet op zijn gsm, of heeft het in ieder geval nooit geactiveerd.