Waar vandaan: Onderzoek en enquêtes 50-plussers > Bioscoopbezoek

Bioscoopbezoek bij 50-plussers

Gaan senioren nog naar de cinema? En doen ze dat regelmatig? Of huren ze liever een DVD'tje van de videotheek? Kijken senioren eigenlijk wel naar films?

Op 4,5 jaar tijd is het bioscoopbezoek bij 50-plussers sterk achteruit gegaan. 
In 2002 ging nog 52,1% van de vijftigplussers minstens 1 keer per 6 maanden naar de bioscoop, vandaag de dag is dit amper 17,2%; of met andere woorden is tweederde van wie naar de cinema ging afgehaakt.  Dit op basis van een rondvraag bij 2.139 Vlaamse vijftigplussers.

Niet enkel gaan weinig 50-plussers nog naar de bioscoop, van wie wél gaat, doet het nu veel minder vaak dan in 2002.  In 2002 ging nog 8,3% wekelijks naar de bioscoop, vandaag is dat nog maar 1,1%.  Ook om de 2 of 3 weken eens een filmpje doen zit er niet meer in, in 2002 deden nog 17,7% dit, nu nog amper 0,7%.
Van de vijftigplussers die vandaag dus nog naar de bioscoop gaan, doen het niet meer regelmatig, maar eens om de paar maanden.

Van de vijftigplussers die vandaag nog naar de bioscoop gaan, doen de meeste (55,14%) dit met de partner.  15,1% doet dit met vrienden of kennissen.  Met de kinderen (8,4%) of kleinkinderen (12,0%) komt toch ook nog geregeld voor.  9,0% gaat alleen naar de bioscoop.  De rest, 0,36%, gaat met de buren.

Waarom laten ze dan allemaal de bioscoop plots links liggen?  Dat vroegen we hen ook.
En er komen 2 belangrijke oorzaken naar boven.  De meest gegeven reden (33,0%) is dat de gezelligheid van de cinema van vroeger weg is en het nu thuis gezelliger is. 
De tweede reden (11,3%) is dat de cinema tickets te duur zijn geworden.  Op derde plaats komt omdat men de films van tegenwoordig minder goed vindt. 
Redenen als dat men digitale tv heeft, men een DVD huurt, last heeft van te veel jongeren of slechte bereikbaarheid van bioscoop worden weinig gegeven en zijn niet belangrijk voor de 50-plussers.

Het favoriete programma op televisie van de vijftigplussers zijn geen films, maar het nieuws (29,7%), gevolgd door documentaires (17,9%).  Op de derde plaats komen films (13,8%) als meest favoriete item op tv.

Maar toch kijken vijftigplussers wel naar films.  Ruim 86% kijkt wel eens een film van tv/DVD/video, waarbij zelfs 50,8% dit zelfs minstens 1 keer per week doet; bij 11,4% van de vijftigplussers staat er dagelijks een film op het menu.  Ze blijven dus zeker geïnteresseerd in films, maar niet meer in de bioscoop.

De cijfers en vergelijking zijn op basis van een onderzoek op SeniorenNet, op basis van 2.139 vijftigplussers. 
Het eerste onderzoek werd gevoerd in oktober 2002, het tweede vergelijkende in maart 2007.


E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

Heeft u een bijstandsverzekering?