Waar vandaan: Onderzoek en enquêtes 50-plussers > Onderzoek: alcohol en 50-plussers

Onderzoek: alcohol en 50-plussers

Drinken ze alcohol? En veel? Zijn ze soms dronken?

Regelmatig alcohol
De vijftigplusser drinkt regelmatig een glaasje. 27,3% drinkt minstens dagelijks alcohol, 10,4% daarvan zelfs meerdere keren per dag.
Nog een 21,9% drinkt meerdere keren per week alcohol en is zo ook een regelmatige drinker.

Zo'n 11,9% drinkt niet elke week een glaasje, maar durft het wel enkele keren per maand te doen. Een 6,5% van de senioren drinkt weinig alcohol en houdt het zo op enkele keren op een jaar. 13,9% drinkt nooit alcohol, behalve op feestjes of op feestdagen zoals Nieuwjaar.

Een kleine minderheid, 3,9%, zou wel graag af en toe eens alcohol drinken, maar drinkt geen alcohol omwille van medische redenen zoals bvb. inname van medicijnen.

"Maar" 14,7% van de vijftigplussers drinkt nooit alcohol.

Alcohol is echter voor een zeer kleine minderheid ook datgene dat ze het meeste drinken op een dag. De echte drinkers zijn maar met 0,3% van de vijftigplussers. Bij warm weer drinkt 6,1% echter vooral bier; 1,4% grijpt dan naar wijn.

Alcoholcontrole en rijden onder invloed
Alcohol drinken en rijden mag niet. Toch komt ruim een derde (34,8%) van de vijftigplussers eerlijk uit met het feit dat ze dit toch wel eens durven; ookal weet vrijwel iedereen van hen dat het ook effectief niet mag. Toch wordt het door hen gedaan. Tweederde van de vijftigplussers is echter een stuk slimmer. 35,2% drinkt nooit als ze ergens anders zijn en nog naar huis moeten. 17,9% zorgt voor een "Bob" die kan rijden om terug mee naar huis te gaan. 9,5% neemt het openbaar vervoer terug naar thuis. En een minderheid van 2,6% gaat via de taxi terug naar huis als ze teveel gedronken hebben.

Tweederde (62,2%) heeft nooit een alcoholcontrole gehad van de politie. Een kwart (24,4%) van de vijftigplussers heeft eenmalig een controle op rijden onder invloed gehad. Zelfs 9,9% van de senioren heeft al twee tot driemaal een alcoholcontrole gehad. Een kleine minderheid van 3,5% heeft tot nu toe al meer dan drie alcoholcontroles van de politie gehad.

De meerderheid is echter voor méér alcoholcontroles in het verkeer. 58,3% vindt dat de politie meer controles moet doen op het rijden onder invloed. 20,9% is tevreden met de hoeveelheid controles die de politie nu doet. Voor 13,3% is het zelfs nu al teveel, de politie doet voor hen al meer dan genoeg controles. Deze mensen zijn trouwens ook de mensen die behoren tot de 34,8% die al eens durven te rijden onder invloed. Zij onderschatten dus duidelijk de gevaren en risico's van het rijden onder invloed.

Wijn en bier
De populairste alcoholische dranken bij de vijftigplussers zijn bier en wijn. Wijn wordt door 50,8% van de vijftigplussers als meeste gedronken van de alcoholhoudende dranken. De meerderheid daarvan is voor rode wijn: 32,7%, de overige 18,1% kiest voornamelijk witte wijn.
Bier komt op de tweede plaats met 35,6% van de senioren die het meeste drinken.
Op de derde plaats zakt het al naar 3,8%, en dat is voor whisky. De vierde plaats is met 3,1% champagne. Jenever is met 2,6% de vijfde populairste alcoholische drank voor de vijftigplussers. Cognac kan 1,5% het meeste bekoren en likeur 0,7%.

19,3% drinkt nooit bier. De rest durft het al wel eens te drinken. Het meest populaire merk van bier is Leffe met 14,4%. Op de tweede plaats komt Abdijbier met 11,2% en op de derde plaats komt Duvel met 10,0%. Voor amper 2,9% maakt het niet uit welk bier ze drinken, voor al de andere drinkers is het steeds bij voorkeur een bepaald merk.
De volledige Top 10 is als volgt:

  1. Leffe: 14,4%
  2. Abdijbier: 11,2%
  3. Duvel: 10,0%
  4. Jupiler: 7,9%
  5. Hoegaarden: 5,8%
  6. Maes Pils: 4,2%
  7. Grimbergen: 3,5%
  8. Stella Artois: 2,3%
  9. Belle vue: 2,1%
  10. De Koninck: 1,4%

15,2% drinkt nooit wijn. De rest wil het al wel eens drinken. Meestal drinken ze niet de goedkoopste wijn, maar ook niet de duurste, maar er meer iets tussenin. Dat is zo voor 66,6%. Een minderheid van 3,2% kiest voor dure wijn, 14,9% kiest voor goedkope wijn.
Eerder werd al gezegd dat rode wijn populairder is als witte wijn als meest favoriete drank. Als we polsen naar het feit dat als ze dan tóch wijn drinken (dus ook wie bvb. meestal bier drinkt), dan kiest ook nog steeds de meerderheid voor rode wijn: 51,4%. Witte wijn is dan goed voor 33,6% en Rosé wijn voor 4,2%.

Soms dronken!
Meer dan driekwart (77,9%) van de 50-plussers is al écht dronken geweest. 16,2% is het eenmalig voorgekomen geweest. Voor 20,3% een 2 à 3 keren. Voor 12,4% is het al 4 tot 10 keer echt voorgekomen. 6,4% toch al wel wat meer: 10 tot 20 keer.
Een relatief groot deel van 22,6% bij de vijftigplussers is al relatief veel écht dronken geweest: meer dan 20 keer.

Dit blijkt uit een onderzoek bij 2.464 vijftigplussers, april 2007, uitgevoerd door SeniorenNet.be.

 


E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

Heeft u een bijstandsverzekering?