Waar vandaan: SOS & EHBO > EHBO > basisprincipes van eerste hulp

Basisprincipes van eerste hulp
basisprincipe 5:
Zorg voor het comfort van het slachtoffer
Dek het slachtoffer toe met een jas of een deken om het te beschermen tegen koude. Je kan hiervoor ook een isolatiedeken gebruiken. Verplaats een slachtoffer dat in een koude omgeving ligt alleen als het zich al lang in die toestand bevindt en daardoor het gevaar loopt te onderkoelen.

© Rode Kruis-Vlaanderen Om het slachtoffer tegen warmte te beschermen, maak je een zonnescherm, bijvoorbeeld met een jas, deken of paraplu. Ga zo staan of zitten dat je schaduw over het slachtoffer valt. Je kan hiervoor ook een isolatiedeken gebruiken, met de zilveren kant naar buiten.

Geef geen voedsel of drank aan een slachtoffer dat ziek of gewond is. Voedsel of drank geven is enkel toegestaan in enkele specifieke gevallen, die later aan bod komen, en als de professionele hulpverleners dat vragen. Het zou kunnen dat het slachtoffer moet geopereerd worden en dan moet hij nuchter zijn.
basisprincipe 6:
Hou rekening met emotionele reacties nadien
Het gebeurt dat je na het verlenen van eerste hulp blijft zitten met twijfels, schuldgevoelens of boosheid. De verwerking van deze emoties gaat niet altijd vanzelf.

© Rode Kruis-Vlaanderen Om een confronterende situatie te verwerken, is het belangrijk om erover te praten. Laat je emoties toe en praat met vertrouwde personen (vrienden, familieleden, collega's). Zij zijn de belangrijkste en beste bron van steun en hulp. Probeer ook om de gebeurtenis te relativeren. Wat gebeurd is, is gebeurd. Erover piekeren helpt niet. Je gaat best zo vlug mogelijk weer aan de slag. Neem de dagelijkse routine terug op. Die zal je veiligheid en vertrouwen bieden. Als dat niet volstaat, is het aan te raden om eens te praten met een arts, psycholoog, vertrouwenspersoon of een andere professionele hulpverlener. Een eerste stap in het zoeken naar professionele hulp is de huisarts of Teleonthaal.
  • De huisarts is een vertrouwenspersoon. Hij kan je doorverwijzen naar een dienst of persoon in je buurt die je kan helpen.
  • De vrijwilligers van Tele-Onthaal zijn 24 uur op 24 uur bereikbaar op het gratis nummer 106. Zij staan klaar om naar je te luisteren en bekijken samen met jou welke verdere stappen je kan ondernemen. Je blijft volledig anoniem.
Bron: Help! Eerste hulp voor iedereen. 3de druk: november 2008 (bijgewerkt) - Rode Kruis Vlaanderen
Fotografie: BIVV, Corbis, Luc David, Graphic Obsession, iStock, Robert Jooris, Stockxpert, Frank Toussaint, VAD, Carl Vandervoort, Pascal Van Waeyenberghe, Rode Kruis-Vlaanderen