Waar vandaan: S.O.S. nummers > 112 noodnummer

Alles over het 112 noodnummer

  1. Wat is 112 ? Waartoe dient het ?
  2. Waarom heeft men het nummer 112 geïntroduceerd in de Europese Unie?
  3. Bestaat en werkt het nummer 112 overal in de Europese Unie ?
  4. In welke taal word ik ontvangen wanneer ik het nummer 112 vorm in België? En in de andere lidstaten van de Europese Unie ?
  5. Is 112 een gratis nummer ?
  6. Heb ik voordeel door 112 te vormen in het buitenland, in plaats van het lokale noodnummer ?
  7. Wat betekent de verschijning van het bericht " netwerk niet beschikbaar-alleen noodnummer " op het scherm van mijn GSM ?

 

1. Wat is 112 ? Waartoe dient het?

112 is een Europees noodnummer dat u in de 15 lidstaten van de Europese Unie kan gebruiken in geval van agressie, ongeval of in elke andere noodsituatie.

Ter herinnering, de 15 Staten van de Unie zijn: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje en Zweden.

2. Waarom heeft men het nummer 112 geïntroduceerd in de Europese Unie?

De Raad van de Unie heeft die beslissing genomen om te vermijden dat iedereen die naar een ander land van de Unie gaat, telkens de noodnummers die van kracht zijn in dit land moet onthouden.

3. Bestaat en werkt het nummer 112 overal in de Europese Unie?

Ja.

4. In welke taal word ik ontvangen wanneer ik het nummer 112 vorm in België?
En in de andere lidstaten van de Europese Unie?

In principe gebruikt u de taal van het land vanwaar u belt, maar in het algemeen kunnen de telefonisten die uw oproep ontvangen, ook in het Engels antwoorden.

5. Is 112 een gratis nummer?

Ja.

6. Heb ik voordeel door 112 te bellen in het buitenland, in plaats van het lokale noodnummer?

Als u twijfelt of het correcte lokale noodnummer niet weet, is 112, dat makkelijk te onthouden is, een zeer waardevolle hulp. Maar indien u absoluut zeker bent van het correcte lokale noodnummer voor de aard van uw oproep (zoals in België 100 voor ambulance of brandweer en 101 voor politie), hebt u geen voordeel bij het vormen van het 112 ten opzichte van het lokale nummer.

7. Wat betekent de verschijning van het bericht " netwerk niet beschikbaar - alleen noodnummer " op het scherm van mijn GSM ?

Dit bericht verschijnt wanneer de GSM-netwerken storingen vertonen en niet kunnen worden gebruikt. Zelfs in dat geval kunt u, met uw GSM, een noodoproep doen, indien u zich in een noodsituatie bevindt of indien u getuige bent van agressie, of van een ongeval.

Dit bericht betekent niet dat men dit nummer moet opbellen in geval van storingen van GSM of van het netwerk. Door zo te handelen zou u de werking van de hulpcentra ernstig verstoren en zou u verhinderen dat de nodige hulp wordt verstrekt aan diegenen die het nodig hebben.E-mail deze pagina | Afdrukken | In favorieten opslaan In favorieten opslaan | Share/Bookmark

Je mening is belangrijk! Was deze pagina nuttig?Een vraag of een probleem op SeniorenNet?
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.nl.

Zoek binnen SeniorenNet:

Untitled Document

Poll

Heeft u een bijstandsverzekering?