Waar vandaan: Juridisch advies > Het registreren van de huurovereenkomst

Het registreren van de huurovereenkomst

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Het registreren van de huurovereenkomst

Er bereiken ons nog steeds heel wat vragen betreffende de registratie van de huurovereenkomsten. Hoe zit het nu precies in elkaar?

Sinds 1 januari 2007 gelden er nieuwe regels op het gebied van het registreren van huurovereenkomsten. Sindsdien wordt een onderscheid gemaakt naargelang het gaat om akten aangaande verhuring, onderverhuring of overdracht van huur van onroerende goederen welke in België gelegen zijn en welke betrekking hebben op huisvesting (dus het gaat hier om verhuur van een hoofdverblijfplaats, een tweede verblijfplaats, een studentenkamer enz...; kortweg omtrent verhuringen inzake bewoning) en alle andere overeenkomsten (handelshuur, huur van garages, parkings, bedrijfsruimten enz...)

Bij de eerste categorie wordt de registratie opgelegd voor akten betreffende verhuring, onderverhuring of overdracht van huur die uitsluitend bestemd zijn tot huisvesting. Deze registratie moet gebeuren binnen de 2 maanden na de ondertekening van het huurcontract en is gratis.

Bovendien is het voortaan de verhuurder die moet overgaan tot de registratie van dergelijke overeenkomsten. Doet hij dit niet, dan zal de verhuurder gehouden zijn tot het betalen van een boete.

Wat betreft de huurovereenkomsten welke niet bestemd zijn tot huisvesting is het zo dat de registratie moet gebeuren binnen de 4 maanden na de ondertekening van de huurovereenkomst. In deze gevallen moet er nog wel betaald worden voor de registratie, maar er is hier geen sanctie voorzien zoals bij de overeenkomsten betreffende huisvesting (nl. dat de huurder het goed mag verlaten).

Mag de verhuurder uw woning betreden?

Mag een verhuurder zomaar te pas en te onpas de verhuurde woning binnenkomen? Heeft hij het recht om de huurder lastig te vallen en steeds op "inspectie" te komen?

In de eerste plaats moet hier opgemerkt worden dat volgens onze huurwetgeving de verhuurder het rustig genot van de verhuurde woning moet verlenen aan de huurder en dit zolang de huurovereenkomst duurt. Wel heeft de verhuurder het recht om na te gaan of zijn woning wel goed wordt onderhouden en of er geen herstellingswerken moeten uitgevoerd worden. Maar dit betekent nog niet dat hij zomaar steeds mag komen aanbellen bij de huurder om de woning te betreden.

Dit betekent dus dat de verhuurder alleen de woning mag betreden indien hij hiertoe een "wettige reden" heeft (bv het bezichtigen van de woning door een kandidaat koper) en voor zover dit steeds gebeurt in het bijzijn van de huurder.

Maakt de verhuurder echter misbruik van dit recht, dan kan de huurder optreden door hem in de eerste plaats een aangetekende brief te sturen en hem duidelijk te maken dat hij niet gediend is met dit misbruik. Gaat de verhuurder hier zwaar over de schreef dan kan de huurder hiervoor zelfs klacht neerleggen bij de politie wegens "woonstschennis".

Vrijdag 03 December 2010

 

 

rss