Waar vandaan: Juridisch advies > Huur van een woning voor korte duur

Huur van een woning voor korte duur

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Iets meer dan een jaar geleden werden wij door erfenis eigenaar van een kleine woning. Wij hebben deze woning verhuurt voor twee jaar aan een jong koppel. Na een gesprek dat wij met hen een paar weken geleden hadden, blijkt nu dat dit contract niet in orde zou zijn en zij eigenlijk een huurovereenkomst van 9 jaar hebben. Dit was echter nooit onze bedoeling om deze woning voor een langere duur te verhuren. Kunnen hun beweringen juist zijn?

Hun beweringen zouden inderdaad juist kunnen zijn, doch wij beschikken over te weinig informatie om te kunnen na gaan of ze deze beweringen effectief kunnen uitvoeren.

Het is wel een feit dat volgens de Woninghuurwet de mogelijkheid bestaat om een huurcontract van korte duur tot stand te doen komen. Doch dergelijke overeenkomsten moeten wel aan een paar voorwaarden voldoen.
Wij zullen hieronder een overzicht geven van deze voorwaarden; u kan dan gerust nagaan of ze in uw geval vervult zijn. Zijn ze niet voldaan, dan zal de door u afgesloten huurovereenkomst van korte duur allicht een gewone huurovereenkomst worden met een gewone duur van 9 jaar.

In eerste instantie moet de huurovereenkomst van korte duur schriftelijk worden opgesteld.

Is dit niet het geval en heeft u slechts een mondelinge overeenkomst afgesloten met uw huurder, dan wordt het contract geacht te zijn afgesloten voor een duur van 9 jaar! Wel merken wij hier op dat sinds de recente wijzigingen aan onze Woninghuurwet, elke huurovereenkomst met betrekking tot de hoofdverblijfplaats van de huurder, voortaan verplicht schriftelijk moet opgesteld worden.

Het mag wel gaan om achtereenvolgende overeenkomsten, doch de totale duur ervan mag de 3 jaar niet overschrijden en het contract kan slechts 1 keer schriftelijk en onder dezelfde voorwaarden verlengd worden.

Dit betekent bijvoorbeeld dat indien u een contract afsluit van 1 jaar, u het daarna nog eens tegen dezelfde voorwaarden kan verlengen. Hebt u echter een contract afgesloten van 6 maanden en verlengt u het contract nog eens voor 6 maanden, dan kan u daarna niet meer verder verlengen. Het contract kan slechts één keer verlengd worden.

Geen van beide partijen, dus noch huurder noch verhuurder, kunnen het contract van korte duur vroegtijdig beëindigen, tenzij het contract anders bepaalt.

Dit houdt in dat de huurovereenkomst kan beëindigd worden mits een opzegtermijn van 3 maanden in acht wordt genomen, te betekenen voor het verstrijken van de overeengekomen termijn. Wordt de opzeg niet betekent 3 maanden voor de vervaldag of wordt de huurder gewoon in het verhuurde goed gelaten nadat de overeengekomen korte termijn verlopen is, dan wordt het oorspronkelijke huurcontract verder gezet onder dezelfde voorwaarden. Het enige verschil dat er zal optreden is dat er dan vanuit gegaan wordt dat het contract van in het begin voor een duur van 9 jaar gesloten werd.

Bovendien is deze bepaling verplichtend. Dit betekent dat deze regel van toepassing blijft, zelfs al werd in het contract iets anders bedongen.

Besluit

Zoals dus reeds werd gezegd zal u aan de hand van deze regels moeten nagaan, of uw contract aan de hierboven aangehaald voorwaarden beantwoordt. Indien wel, dan is er geen probleem en is uw contract er één van korte duur. Indien niet, dan zullen uw huurders gelijk hebben en zullen zij recht hebben op een huurcontract met een duurtijd van 9 jaar!

 

Let op: sinds de recente wijzigingen aan de Woninghuurwet vorig jaar, is het zo dat de huurovereenkomst verplicht per geschrift moet worden afgesloten voor zover het gaat om huurcontracten die betrekking hebben op de hoofdverblijfplaats van de huurder.

Vrijdag 27 Juni 2008

 

 

rss