Waar vandaan: Juridisch advies > Contracten afsluiten met vastgoedmakelaars: nieuwigheden

Contracten afsluiten met vastgoedmakelaars: nieuwigheden

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Op 12 januari 2007 kwam er een nieuw Koninklijk Besluit tot stand aangaande het gebruik van bepaalde bedingen in de bemiddelingsovereenkomsten van vastgoedmakelaars. Dit besluit is van toepassing op de overeenkomsten tot verkoop-, aankoop-, verhuur- en huurbemiddeling welke gesloten worden tussen een vastgoedmakelaar en een consument. Wij zetten de belangrijkste punten hier even op een rij.

Deze bemiddelingsopdracht moet voortaan steeds gebeuren in een schriftelijke overeenkomst; mondelinge overeenkomsten hieromtrent zijn dus niet meer toegestaan.

In deze overeenkomst moet bepaald worden welke de precieze opdracht van de vastgoedmakelaar is en de omvang van deze opdracht. Deze moeten op een duidelijke en ondubbelzinnige wijze in de overeenkomst beschreven worden.

Ook het door de consument te betalen tarief moet duidelijk opgenomen worden in de bemiddelingsovereenkomst. Met tarief bedoelt men hier het totale tarief met daarin begrepen dus ook de BTW en alle andere taksen en kosten van alle diensten die door de consument verplicht moeten worden bijbetaald. Vroeger was het zo dat de consument achteraf een bijkomende factuur kon ontvangen van de vastgoedmakelaar aangaande bepaalde kosten (zoals bijvoorbeeld publiciteit). Nu kan dit dus niet meer.

Wordt aan de vastgoedmakelaar een exclusiviteit aangeboden, dan mag het contract niet langer duren dan zes maanden. Indien deze overeenkomst stilzwijgend verlengd wordt, dan kan zij ten allen tijde en zonder kosten worden beëindigd mits een opzegtermijn van maximum één maand.

Indien de bemiddelingsovereenkomst bepaalt dat de vastgoedmakelaar recht heeft op een vergoeding voor de overeenkomsten die door de consument worden gesloten na de beëindiging van de bemiddelingsovereenkomst, is dit enkel mogelijk op voorwaarde dat de vastgoedmakelaar aan de wederpartij bij die overeenkomsten precieze en individuele informatie heeft gegeven. De bemiddelingsovereenkomst bepaalt dat de vastgoedmakelaar binnen de zeven werkdagen na de beëindiging van de overeenkomst aan de consument een lijst overmaakt van de personen aan wie hij precieze en individuele informatie heeft gegeven. De voorziene vergoeding is dan ook alleen verschuldigd indien de consument de overeenkomst sluit met één van deze personen.

Volgens dit nieuwe KB is het vanaf heden ook zo dat de consument steeds over een "bedenktijd" beschikt. Dit houdt in dat de consument binnen de zeven werkdagen kan afzien van deze overeenkomst, ongeacht of dit contract werd opgesteld bij de consument of op het kantoor van de vastgoedmakelaar. Vroeger kon de consument deze bedenktermijn alleen inroepen indien de overeenkomst bij hem thuis was afgesloten.

Voortaan moet de makelaar ook minstens om de maand een verslag uitbrengen over de stand van zaken. De vastgoedmakelaar moet zijn klant dus informeren omtrent het aantal mensen die hem contacteerden, de publiciteit die hij maakte, of er reeds door iemand een bod werd gedaan enz...

Vrijdag 04 April 2008

 

 

rss